söndag 14 januari 2018

Markus Sköld: Där Ute I Mörkret


Titel: Där Ute I Mörkret
Författare: Markus Sköld
Sidantal: 240
Förlag: Ond Robot Förlag

Handling:

Ett grabbgäng från Stockholm åker till den lilla byn Mossfors, som ligger i Norrlands djupaste skogar, för en vildmarksweekend för att komma bort från storstaden en stund. Deras arrangör, Angelica, har planerat diverse aktiviteter för dem att roa sig med. Men något smyger runt i skogarna och utgör ett hot som ingen var beredd på.

Mina tankar:

Detta är en rysare och är Markus Sköld debutbok, han har även skrivit Kalldrag, läs här vad jag tyckte om den. Denna skrev han 2012, men just denna utgåva är omarbetat och utgiven 2017. Han har, om jag förstått det rätt, putsat på språket men inte ändrat på handlingen.

Den börjar spännande med det samma, man kastas in i skräcken på första sidorna. Den bygger upp stämningen som en skräckfilm med att bara skymta det ondskefulla i början för att visa mer och mer till det syns fullt i slutet.

Det är även den klassiska berättelsen med en grupp stadsbor som hamnar ute i ödemarken  långt från civilisationen och något okänt och farligt jagar dem.

Som jag skrev så påminner hela uppbyggnaden om en skräckfilm och jag misstänker att Markus har varit inspirerad av diverse 80-tals skräckfilmer (och troligen senare skräckfilmer också) när han skrev denna historia. Men inget negativt om detta utan det är en härlig berättelse som är enkel i sig men medryckande. Språket flyter på bra och man får ett inblick i ett litet samhälle med sina olika karaktärer.

Markus Sköld har en berättarglädje som lyser starkt i sina böcker och han kan verkligen sin skräck. Denna är en slags monsterskräck medans hans Kalldrag är en spökskräck, så han visar att han behärskar olika stilar av skräck. Jag kommer absolut att hålla utkik efter kommande böcker av honom.

Pocket Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook. eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar