tisdag 15 januari 2019

Kristina Suomela Björklund: Azoria - Återkomsten


Titel: Azoria – Återkomsten
Författare: Kristina Suomela Björklund
Sidantal: 475
Förlag: Miramir Förlag/Whip Media 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Miras pappa försvinner, allt han lämnar efter sig är ett brev till Miras mamma skrivet med underliga tecken. Mira och hennes mamma flyttar till ett gammalt hus med ett torn som Mira blir förbjuden att besöka. Men mystiska saker händer som gör Mira nyfiken. Hon får en lapp skriven med samma tecken som hennes pappa lämnade efter sig. Hon börjar undersöka och det leder till ett äventyr som ändrar hennes liv för alltid.

Mina tankar:

Azoria – Återkomsten är första boken i en trilogi, det är en fantasy som riktar sig först och främst till ungdomar, då huvudkaraktären är 13 år, men den går även bra för äldre beroende på vad man gillar. Detta är en omarbetad version av Kristinas första bok Azoria – Rubinprinsessans Återkomst som kom 2015. Hon har i denna version finputsat språket. Hon har även skrivit skräckböckerna, Karne - Skriet Från Häxberget och Bakom Väggens Dörrar.

Det är lite av en klassisk början på en fantasyberättelse. Det handlar om en ungdom som känner sig lite utanför och drömmer om äventyr för att sedan upptäcka att det blir sant. Man kan inte låta bli att tänka tillbaka till de fantasyböckerna som introducerade en för genren. Man var t.ex. bondpojken i böckerna som sedan blev kung. Den skiljer sig lite då den börjar med att ta avstamp på jorden och sedan förflyttar sig till en magisk värld. Så den mixar även lite från den typen av portalfantasy där en person förflyttar sig till en ny värld.

Vi får presenterat en magisk värld där alver, älvor och dvärgar lever men även en del andra varelser. En ondska finns också som hotar världen. Ja, många klassiska fantasyteman förekommer men det gör inget, man behöver inte uppfinna hjulet på nytt från grunden, ibland räcker det att lägga till sin egen lilla touch.

Handlingen är lätt att ta till sig och den är innehållsrik och fylld av äventyr. Det jag hade lite svårt med var namnen som skiljer sig en hel del från vanliga namn, jag fick lite svårt att hålla reda på vilket namn var vilken karaktär, några tyckte jag var lika så jag blandade ihop dem. Detta var inget problem i sig för jag hade inga problem att följa med i handlingen ändå.

Det är en del karaktärer att hålla reda på så även om den kanske riktar sig till en yngre publik så krävs det nog att man har en läsvana. Detta gör, som jag skrev tidigare, att den även passar en äldre publik då den är lite tyngre än de enklare ungdomsböckerna.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha den där klassiska fantasyn som man växte upp med. Allt i ett bra paketerat äventyr, dröm bort några timmar tillsammans med Mira till det magiska landet Azoria. Ser fram emot att se vart detta äventyr slutar.

Tidigare omdömen:
Karne - Skriet Från Häxberget
Bakom Väggens Dörrar

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram  
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar