onsdag 27 februari 2019

Svenska Spöken


Titel: Svenska Spöken
Författare: Flertalet
Sidantal: 307
Förlag: Andra Världar 

Ett recensionsex från förlaget/författaren, tackar så mycket. 

Handling:

En antologi med 20 noveller från 20 författare om när spökena började dyka upp i hemmen, på arbetsplatserna, på stan och på landet.

Mina tankar:

Detta är en antologi som kom ut 2015. Den tar upp om hur skulle det vara om de döda kom tillbaka som spöken och vandrade bland oss.

I denna så möter vi nya författare och författare som tidigare gett ut böcker alternativt medverkat i andra antologier. Jag anser att en antologi är bra för att man möter många författare i en och samma bok, det blir som ett smakprov på en författares skrivstil. Ibland kan det vara svårt att få ett hum om en författare är bra eller inte när man läser en novell på 10-15 sidor, men ofta får man en aning i alla fall.

Det är en härlig bredd på novellerna, alla rör sig självklart i det övernaturliga då det handlar om spöken. Men stilen skiljer sig dem ifrån, en del är rena spökhistorier åt det mera klassiska hållet med spöken som hemsöker, andra är mera vanliga berättelser om hur människor och spöken försöker hitta en gemensam väg att leva. En del tar upp om främlingsfientlighet är grupper i samhället anser att spöken inte skall ha samma rättigheter som de levande. Några får vi tal del av berättelsen ur spökets synvinkel.

En del av novellerna är riktigt kusliga och kryper in under huden på en. Sedan har vi allt från brutala och blodigt till mera finstämda och snälla. En del är lyckliga och andra olyckliga. Som sagt, det är en stor bredd på novellerna men de håller ihop med den gemensamma tråden och utgör en helhet som gör att detta är en bra antologi.

En som jag log lite extra åt var Marcus Olaussons bidrag ”Mässan”. Den handlar om vad som händer på Bokmässan i Göteborg. Jag har varit där många gånger så jag kände igen miljön så himla mycket så det kändes att jag var där. Kan säga att jag nästa gång jag besöker mässan kommer verkligen se till att jag hinner ut när det är stängningsdags.

Häftad Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

måndag 25 februari 2019

Mattias Lönnqvist: Den Mörka Portalen


Titel: Den Mörka Portalen
Författare: Mattias Lönnqvist
Sidantal: 443
Förlag: Type & Tell 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

För femhundra år sedan blev magin förvriden och försvagad, det ledde till ett inbördeskrig och att magikerna splittrades. Nu råder en skör fred, men kommer den att hålla? Kyrkan vill utrota all kvarvarande magi och inom de två sidorna av magin, den manliga och den kvinnliga, finns det personer som jobbar i det dolda med att undersöka de magiska föremål som finns kvar sedan innan inbördeskriget. I denna värld växer tre ungdomar upp på varsitt håll och med varsin riktning i livet.

Mina tankar:

Detta är Mattias Lönnqvist debutbok och det är första delen i Oldenasagan, en fantasyserie om riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Jag sögs in i boken med detsamma, det är ett behagligt språk och en bra uppmålad värld som man möter. När vi kommer in i handlingen så har mycket hänt i denna värld och det gör att det känns som en levande värld som har en historia att berätta.

Vi följer tre parallella historier genom boken, tre huvudkaraktärer som på varsitt håll växer upp i denna värld. Man kanske känner när man hör detta att det finns en risk att det blir svårt att hålla ordning på dessa tre historier, men det blev det aldrig. Och jag fann alla tre berättelser intressanta att följa så ingen av dem blev en transportsträcka.

Jag gillar hur detta magisystem är uppbyggt. Det är i grunden enkelt med att man använder de olika grundelementen och sedan kombinerar dem för att få olika resultat. Det intressanta är att fast det är samma magi så angriper de kvinnliga och manliga magikerna det på olika sätt. Vi får genom boken lära oss detta magisystem väldigt grundligt då två av huvudkaraktärerna går två olika skolor och lär sig den. Det känns som det är ett genomtänkt system och det gör att det känna trovärdigt.

Det finns en tredje sida och det är kyrkan, som vill ha bort all kvarvarande magi som finns i världen. Och just vår tredje huvudkaraktär hamnar av livets öde i kyrkans hand. Genom henne får vi reda på hur kyrkan är uppbyggt och hur den arbetar.

Att ta tre ungdomar och att sätta dem i tre olika miljöer med skolning känner jag är ett smart sätt bekanta läsarna med sin värld. Vi lär känna världen och deras regler och historia tillsammans med huvudkaraktärerna.

En riktigt bra start på en fantasyserie och lovande start på en ny svensk fantastikförfattare att hålla ögonen på. Jag ser verkligen fram emot nästa del.

Häftad Bokus Adlibris 
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

tisdag 19 februari 2019

Eva Häggmark: Blodsmak


Titel: Blodsmak
Författare: Eva Häggmark
Sidantal: 226
Förlag: Dystopia Publishing 

Ett recensionsex från författaren/förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Det är December och folk gör sig redo för julhelgen. Mitt i julruschen så blir en blodbuss brutalt rånad. Detta rån visar sig vara det första i en serie rån som blir kallad av allmänheten för det nya blodsvåldet. Blodbristen blir ett faktum och alla undrar vad som händer och varför. Lina jobbar natt som städare på ett sjukhus, hon försöker hålla en låg profil och under radarn. Denna blodbrist drabbar henne personligen och hon bestämmer sig för att ta reda vem som ligger bakom denna nya våldsvåg.

Mina tankar:

Detta är (om jag gjort mina undersökningar rätt) Eva Häggmarks debutbok, men hon har tidigare skrivit noveller och t.ex. medverkat i novellsamlingen Grimm Darker. Detta är en övernaturlig thriller med vampyrer, den riktar sig till en vuxen publik.

Till en början så kanske man tror att detta kommer att vara en vanlig vampyrbok med allt vad vampyrer och dricka blod kommer till. Men den visar sig snabbt att ha något mer än detta och det gör den verkligen intressant och får ett djup som man inte var beredd på, i alla fall inte jag. Och detta var positivt.

Utan att avslöja allt för mycket så är huvudkaraktären Lina en vampyr, det framgår rätt så tidigt i boken. Men hon är inte som de andra våldsamma och dumma vampyrerna så hon håller sig för sig själv och kämpar för att få tag i blod på ett sätt som inte kräver att hon dödar några människor. Hon vill ju inte dra till sig uppmärksamhet.

Denna bok har som sagt ett djup och det är att den tar upp om hur det är att vara längst ner i samhällsskiktet. Vi möts av fattigdom och ett ständigt hot från att bli vräkt. Det finns även frågan om att leva som invandrare som inte bor i Sverige lagligt och ständigt har ett hot över sig om att bli påkommen. Det är en utsatthet som hänger över hela handlingen och den känns verkligen. Man bryr som om karaktärerna som det handlar om och man mår illa av hur vissa har det.

Språket är enkelt att ta till sig och man fångas av handlingen. Det är även målande och man lever sig in i miljöerna och karaktärernas utsatthet. Det är en perfekt balans av verklighet och övernaturligt som gör att man köper att det finns vampyrer ibland oss och hur de klarar av att leva utan att avslöja sig.

Jag skulle nästan kalla denna bok för en socialrealistisk skräckberättelse. Denna bok rör sig lite tillsammans med John Ajvide Lindqvists böcker genom att den skildrar samhället samt personerna och deras liv på ett sådant djup samtidigt som den lägger till en gnutta övernaturlighet. Så jag tror att om man gillar honom så är denna boken värd att ta upp. Jag ser verkligen fram emot fler böcker från Eva Häggmark.

Häftad Bokus 

Följ mig på Facebook eller Instagram  
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se