lördag 16 mars 2019

KG Johansson: Svarthunden


Titel: Svarthunden
Författare: KG Johansson
Sidantal: 361
Förlag: Affront 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Erik är en ung pojke som växer upp i ett litet samhälle, i skuggan av andra världskriget. Hans mor säger åt honom att inte leka i den brända skogen. Vad är det som finns där och varför lockar det så mycket? En annan ondska befinner sig närmare Erik. Den vackra Astrid lever under 1800-talets mitt och är lite egen av sig, folket pratar om henne och varför hon tackar nej till alla friare. Hon försvinner ofta långa stunder i skogen.

Mina tankar:

Svarthunden är en roman skriven av den mångsidiga författaren KG Johansson. Han rör sig inom fantastiken men byter gärna genre och åldersgrupp. Denna är en mörk skräck som riktar sig till vuxna.

Denna berättelse är väldigt mycket en uppväxtskildring men det finns en stämning över den som gör att det blir skräck av den. Det är inte en skräck som man får kastad rätt i ansiktet utan det är mera att stämningen gör att man känner ett obehag, samt att det hintas om något som befinner sig i skogen.

Boken hoppar mellan två berättelser. Eriks berättelse utspelar sig under 1940-talet och framåt och denna utgör den mesta delen av boken. Vi får ta del av hans uppväxt då han bor i ett litet samhälle och börjar skolan. Andra Världskriget ligger som ett hot över närvaron, ingen vet om tyskarna kommer att anfalla Sverige eller inte. Erik upplever många saker under dessa år, det är en stark skildring om en trasig familj, en tuff skoltid med en ondska i form av mobbing, samt det mystiska som finns skogen.

Den andra berättelsen är om Astrid som tar vid 1840 och vi får följa henne genom tragedier och fattigdom. Denna hoppar mer i tiden och vi får se henne växa upp. Även denna biten av boken är starkt skildrad. Man anar lite att dessa två berättelser hänger ihop på något sätt och de gör de verkligen. Frågan är bara hur.

Språket är riktigt bra och man dras verkligen in i berättelsen. Man riktigt känner fattigdomen, hotet från kriget och ondskan som lurar i skogen och även inom vissa människor. Karaktärerna har ett djup och de känns levande. Det första jag kom att tänka på när jag läste denna var att det påminde lite om när Stephen King som bäst beskriver barndomsuppväxter.

Jag blir imponerad på KG Johansson att han kan byta genre och få till det så bra. Jag läste innan hans bok Biotika som är snabbt och skräck rätt upp i ansiktet med blod och slem och allt annat. I denna så saktar han ner, målar upp språket mera och kryper in under huden på dig. Båda böckerna fungerar och berättartekniken är precis vad som behövs till de olika stilarna.

Omdömen av andra böcker av författaren:

Biotika
Tosh 

Inbunden Bokus Adlibris 
Pocket Bokus Adlibris 
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar