söndag 1 september 2019

Maria Wälsäter: Avien


Titel: Avien
Författare: Maria Wälsäter
Sidantal: 335
Förlag: Ebes Förlag

Handling:

Har alla förbud en orsak? För att rädda livet på sin sjuke lillebror fattar Isondra ett desperat beslut. Hon kan aldrig föreställa sig hur hennes handlingar kommer att vända upp och ned på den redan sp instabila världen. Under hennes resa suddas gränserna mellan vän och fiende ut i samma rasande takt som hemligheterna flyter upp till ytan. När kunskapen står på spel innebär varje handling liv eller död för många fler än bara Isondra och hennes bror.

Mina tankar:

Detta är Maria Wälsäters debutbok och det är en fantasybok som är den första i en trilogi. Den riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Det är en fantasyberättelse som innehåller en del av de klassiska elementen, men den bjuder på en del nytt också. Den blandar detta på ett så bra sätt att det är en berättelse som man lätt tar till sig och man känner sig snabbt hemma i denna värld. Grunden är att två folkslag har en tvist som pågått länge, det är ett ständigt krig mellan dem. Det ena folkslaget har stängt inne sig i sin huvudstad och skyddar sig med hjälp av någon slags magisk barriär. Denna huvudstad är överbefolkad och fattigdom råder bland de flesta.

Det är i denna huvudstad som vi möter vår huvudkaraktär, Isondra, en ung kvinna som är full av liv och drömmer om världen och äventyren utanför murarna, det är ytterst få av stadens invånare som varit där och då under väldigt strikta bestämmelser. Boken är skriven i jag-form så vi får ett nära möte med Isondra och får lära känna henne väldigt bra.

Det är med hennes ögon, tankar och känslor som vi sedan får ta del av denna värld som finns först innanför murarna och sedan, utan att jag avslöjar för mycket, utanför. Det är en perfekt förutsättning att vi som läsare och att vår huvudkaraktär är så gott som lika oerfarna av den världen som står framför att utforska. Hon vet bara lite mer än vad vi vet, men är allt som hon har fått reda på sant eller är den en vinklad tolkning.

Språket är riktigt bra och målande. Handlingen drivs framåt med Isondras tankar och dialoger med andra personer. Hon är verkligen en karaktär som man gillar, hon har det där äventyrliga i sig och fast det ibland är svårt och mörkt så har hon en glimt i ögat.

Det finns nog inte riktigt någon rakt igenom klar ond person. Alla har sin agenda och de känner att det som de gör och står för är det rätta. Det är en stor gråzon om vad som är rätt och fel, hur långt man kan gå utan att ha gått över gränsen. Och detta är något som jag anser är riktigt bra, för när två sidor tvistar emot varandra så är det ofta så att båda anser sig ha rätten på sin sida.

Det är en spännande historia som målas upp och man dras riktigt in i den. Det är en rik värld med en lång historia bakom sig. Den känns levande och jag ser inte det omöjliga i att denna värld kan växa utöver denna planerade trilogi, kanske små, eller längre, berättelser som utspelar sig innan, för det finns en del som man kanske vill veta där. Men först så vill jag få reda på hur det kommer att gå för Isondra i nästa bok, som kommer denna månad.

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar