måndag 21 juni 2021

Erika Larsson Norlund: Kvarnpojken

Titel: Kvarnpojken
Författare: Erika Larsson Norlund
Sidantal: 158
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Efter en tuff vår i skolan för Adrian bestämmer sig hans föräldrar att hela familjen ska flytta från förorten till Adrians döda morfars hus på landet. Men allt är inte lätt i en ny skola och tydligen var det inte bättre förr heller. Ondskan fanns även då. Vilka grymheter har egentligen utspelat sig i byn? Och vem är damen vid bäcken eller är det dimma? Och hur hänger alla mystiska händelser ihop? Ibland kommer hjälpen från oväntat håll.

Mina tankar:

Detta är författaren Erika Larsson Norlunds debutroman. Det är en ungdomsroman, som riktar sig till åldern 9-12, som har övernaturliga inslag.

Man kan säga att bokens handling är uppdelad i två delar. Första delen utspelar sig i mitten av 1900-talet och handlar om en pojke, Eero, som inte har det så lätt i skolan då han är mobbad. I hemmet är det inte heller det bästa när hans pappa måste lämna dem för att åka till Amerika. I en gammal kvarn finner han ro och kan komma bort från allt som hänger över honom. Men där möter han även något annat, något övernaturligt.

Andra halvan av boken utspelar sig i nutid och hänger ihop med den första delen. Även i denna så handlar det om en pojke, Adrian, som inte har så lätt i skolan, efter vissa händelser så bestämmer sig föräldrarna att flytta och låta Adrian börja om i en ny skola. Han kommer i kontakt med en gammal historia som rör sig om byn han flyttat till och även hans släkt.

Det är som sagt övernaturligt händelser i denna berättelse, men det är aldrig skrämmande och jag det tror jag inte heller att författaren vill göra. Det övernaturliga finns där för att göra en mera spännande handling och även mera gripande.

Det som slår mig när jag läser denna bok är att även om den är väldigt lättsam när det kommer till språket och väldigt rak i handlingen utan många sidospår, så när det kommer till ämnen som den tar upp så är det betydligt mörkare och har även en vuxen ton. Den tar upp ämnen som mobbing och att man kanske inte är det som klassas som det normala. Den berör även problem i hemmet som till exempel misshandel och alkoholism. Detta gör den till en bra utgångspunkt för att prata om dessa ämnen i skolan.

Detta är en smaksak, men när det kommer till uppbyggnaden av handlingen så hade jag hellre sett att de två handlingarna som boken består av hade växt fram samtidigt. Att handlingen hoppade fram och tillbaka mellan dessa handlingar. Men åt andra sidan det är jag som vuxen och jag antar att om man hade haft dessa hopp fram och tillbaka så hade det funnits en risk att ungdomarna som boken riktar sig till i huvudsak upplevt den som rörig.

Slutsumman blir en både finstämd och spännande berättelse som berör en del viktiga ämnen. Det finns en fristående fortsättning på denna, Torpflickorna heter den och det skall bli spännande och läsa den också.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar