onsdag 30 juni 2021

Erika Larsson Norlund: Torpflickorna

Titel: Torpflickorna
Författare: Erika Larsson Norlund
Sidantal: 171
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Klaras perfekta liv förändras och inget blir som förr. Livet blir helt annorlunda mot vad Klara är van vid och dessutom finns det inte pengar till allt.
Trots allt inser Klara att hon har det mycket bättre än många andra och att hennes liv är enklare mot hur hennes mormors barndom var.
Men att få bo i ett ruckel där det luktar hemskt är inte kul. Hur ska hon kunna våga bjuda hem kompisar till detta hus? Något verkar dessutom inte stämma med huset, och vem är den okända kvinnan i bilen?

Mina tankar:

Detta är författaren Erika Larsson Nordlunds andra bok. Det är en ungdomsbok som riktar sig till åldern 9-12.

Detta är en fristående uppföljare till författarens debutbok Kvarnpojken. Man kan absolut läsa denna även om man inte läst den första boken, faktiskt så fann jag ingenting som knöt ann på något sätt med handlingen i den första boken, men jag kan ha missat just detta.

Det som hänger ihop med den förra boken är stilen på handlingen. Vi har två händelser, en nutida och en gammal, som vi får följa. Denna gång så växlas det mellan de två olika handlingarna, i den första så var det först den äldre handlingen för att sedan gå över till den nya. Detta tyckte jag passade mycket bättre, dock så är det inte så många kapitel som utspelar sig i den äldre tiden.

Även denna, likt den första, så finns det spår av övernaturliga inslag. I denna så är det lite mera nedtonat, men det finns där. Det är än en gång inte där för att skrämmas utan sätta för att sätta stämningen. I denna så finns det ännu mera spår av folktro, hur folk förr ti tiden trodde på vättar och liknande väsen.

Än en gång så finns det en del ämnen i boken som gör att den absolut kunde vara ett startskott i skolan för att ha som diskussionsämne. Mobbing och utanförskap finns precis som i den första, ett ämne som är ständigt aktuellt i denna ålder. Sedan tar boken upp om olikheter när det kommer till sexuella läggningar och att det inte är något konstigt eller fel på människor vilken läggning de än har. Även detta är ett bra ämne att ta upp och jag tycker det görs på ett bra sätt i boken.

Jag sa att det övernaturliga inte fanns där för att skrämmas, men åt andra sidan så finns det andra saker i handlingen, som jag inte skall gå in på, som kan för några kännas mera skrämmande.

Så slutsumman blir en bra ungdomsbok som tar upp många viktiga ämnen på ett sätt som är lätt att ta till sig. Språket är lättsamt och det är en bra fart på handlingen som jag tror fångar åldersgruppen som den riktar sig till. Som sagt, tror att denna och föregångaren, skulle vara bra pedagogiska böcker att ha i skolan när man skall diskutera dessa ämnen. Bonus blir ju att man även får uppleva ett äldre Sverige och hur det var på den tiden.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Kvarnpojken

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar