fredag 25 juni 2021

Olséni & Hansen: Strandhotellet

Titel: Strandhotellet
Författare: Olséni & Hansen
Sidantal: 366
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Egon, 85 år och singel, upplever sitt livs mest omtumlande sommar. När han och de övriga i pensionärsgänget ger sig ut i Ragnars nyinköpta segelbåt går det inte helt enligt plan. Ombord hittar de nämligen båtens tidigare ägare, Gustav Sparre, död. Utan att tänka på konsekvenserna bestämmer sig Egon och Ragnar för att slänga honom överbord, men olyckligtvis fastnar kroppen i en tamp. Det blir stor uppståndelse i Skanörs hamn när båten anlöper med Gustav Sparre i släptåg. Det visar sig snabbt att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser har fått ett komplicerat spaningsmord på halsen. När det kort därpå inträffar ytterligare ett dödsfall i hamnen, riktas pressens blickar mot den idylliska badorten i söder.

Samtidigt som kraven på poliserna ökar, bestämmer sig Egon för att testa nätdejting. Under signaturen En charmör från Skanör kastar han sig huvudstupa in i dejtingens förtrollade värld. Det slutar i total katastrof.

Mina tankar:

Detta är författarduon Olséni och Hansens fjärde bok om pensionärerna i Falsterbo som alltid har en förmåga att hitta döda personer och bli indragen av olika orsaker i utredningar.

Dessa böcker är fristående men jag skulle ändå rekommendera att man läser böckerna i rätt ordning för att få ut det mesta av handlingen, tidigare händelser nämns i förbifarten. Dock så hänger man med bra i handlingen utan att ha läst någon tidigare bok. De heter Badhytten, Fågelskådaren och Ryttaren.

Varje bok i serien har sitt tema som det cirkulerar runt, det har varit golf, fågelskådning och hästsport. Denna gång så är det segling som står i fokus då en, Ragnar, i det glada pensionärsgänget i Falsterbo har gått och kött sig en segelbåt. Redan på första jungfruresan så uppstår problem då man finner båtens förra ägare död på båten. I sin vanliga form så får Egon och Ragnar den smarta idén att putta liket överbord, för att inte förstöra resten av sommaren. Det tar sig inte bättre än att liket fastnar i en tamp och det blir minst sagt uppståndelse när båten tar sig in i hamnen.

Har man läst något av dessa författare tidigare så vet man vad man kan förvänta sig i denna. Vi bjuds på som vanligt av humor, ibland svart och morbid, som får en att skratta mixat med död och något slags av brott. Lättsam spänning och härlig humor växlar om i en temp som puttrar på i lagom takt.

Detta är en helt utmärkt bok till hängmattan när man bara vill koppla av med en god bok som har en handling som inte kräver sin fulla koncentration. Även om den inte kräver full koncentration så är det en handling som fångar en.

Författarparet berikar sitt Falsterbo med härliga karaktärer, vi har som vanligt pensionärsgänget, men även poliserna och åklagaren som utreder fallen som uppstår i denna idyll. Man ser verkligen att dessa karaktärer lever då det händer saker i deras liv genom denna serie, det är lite därför man skall läsa böckerna i rätt ordning. Detta gör att det är ett kärt återbesök varje gång man öppnar en ny bok om dessa personer. Som vanligt möts vi även av en del nya färgstarka karaktärer som kan komma att spela en roll i just händelsen i denna bok.

Så har man läst andra böcker av författarna så tror jag med säkerhet att man kommer att gilla även denna. Jag skall erkänna att det är med lite fasa som man läser en ny bok om dessa pensionärer, de är ju inte purunga och man tänker att snart kommer någon av dem att trilla av pinn och jag tror att det kommer att kännas som att man förlorar en kär bekant då. Men till dess så kan man bara njuta av humor och spänningen som bjuds på här.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Badhytten (Mord I Falsterbo #1)
Fågelskådaren (Mord I Falsterbo #2)
Ryttaren (Mord I Falsterbo #3)
Ester Karlsson Med K (Ester Karlsson Med K #1)
Ett Lik I Garderoben (Ester Karlsson Med K #2)
Grannar I Död Och Lust (Ester Karlsson Med K #3)


Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar