fredag 22 oktober 2021

Oskar Källner och Karl Johnsson: Fängelseflykten

Titel: Fängelseflykten
Författare: Oskar Källner och Karl Johnsson
Sidantal: 270
Förlag: Rabén & Sjögren

Ett recensionsex från förlaget , tackar så mycket.


Baksidestext:

Alices och Elias resa genom galaxen fortsätter. Brock har blivit bortförd av azkalorerna och Stillhetens besättning följer efter. De är oroliga för honom, men också för Alice. Efter vistelsen hos minnesväktarna har hon börjat höra röster och ser saker som inte finns.

På fängelseplaneten Feroz II tvingas Brock leta skatter i en farofylld djungel. Skatter som sedan säljs till högstbjudande i det lokala auktionshuset. Kapa har en plan för att frita Brock men kommer gänget att lyckas genomföra den?

Mina tankar:

Detta är femte delen i Oskar Källner och Karl Johnsson science fiction-serie Imperiets Arvingar. Det är en serie som riktar sig till ålder 9-12 men kan absolut läsas av äldre med rätt sinnelag.

Jag rekommenderar att man läser det tidigare delarna innan man läser denna för att förstå handlingen bättre. Det är en längre handling som rör sig igenom hela serien som man missar om man hoppar in i den utan att ha läst de tidigare delarna.

Handlingen tar vid där den förra boken slutade, vi möter en besättning som till en början inte vet hur det skall göra för att få tillbaka sin kapten som blev bortförd i förra boken. Det visar sig att han blivit förd till en fängelseplanet och de börjar planera hur de skall befria honom.

Samtidigt så lider Alice av det som hon utsattes för i slutet av förra boken. Hon litar inte på sig själv och hon verkar ha tagit mer skada än vad man först trodde. Vi får bitvis följa hennes utveckling med detta. Saker kommer fram under bokens resa som lägger mera till Alice och Elias bakgrund.

Varje bok i denna serie har sin handling och sitt problem som besättningen på rymdskeppet Stillheten ändå hänger varje händelse ihop på något sätt med den stora röda tråden som går igenom hela serien. Oskar Källner får till det riktigt bra när det kommer till att kombinera den enskilda händelsen med den stora sammanhängande. Varje enskild händelse ger chans till de olika karaktärerna som vi lärt känna att växa och få ett mera djup, denna del i serien är inget undantag.

Det är en bra mix på fördjupande handling och fartfylld spänning. En mix som passar perfekt för bokslukaren i denna ålder och att serien även är en stor hyllning till genren i alla dess former gör att man som vuxen ler åt blinkningar till andra verk. Boken är lättläst men det finns något i den som gör att även en mera vuxen publik kan få ut något av den.

jag kan ju inte heller låta bli att nämna bilderna i boken, precis som de tidigare delarna har Karl Johnsson gjort ett fantastiskt jobb med att fånga scenerna i de bilder som fyller boken. De är färgsprakande, levande och riktigt snygga. Jag har sagt det om tidigare delar i serien och säger det igen, bilderna lägger en extra dimension till handlingen.

Så slutsumman blir en bra fortsättning på en spännande och underhållande serie. Jag ser fram emot att följa med denna besättning på fler äventyr och till slut se hur det stora hela skall sluta.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Oskar Källner:

Drakhornet (Nornornas Vävnad #1)
Disekvilibrium
Bortförda (Imperiets Arvingar #1)
Järnrosen (Imperiets Arvingar #2)
Gravplaneten (Imperiets Arvingar #3)
Minnesskrinet (Imperiets Arvingar #4)

Karl Johnsson:

Vei Bok 1
Vei Bok 2

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tycker om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar