måndag 24 oktober 2022

Annah Nozlin: En av de sista

Titel: En av de sista
Författare: Annah Nozlin
Sidantal: 285
Förlag: Vulkan

Baksidestext:

Stjärnorna styr ödet och på mindre än ett dygn ställs hela Kels värld på ända. Hon rycks iväg från sin familj och sin bror som hon älskar över allt annat. Vem är hon och var hör hon hemma? Vid Irvs fästning är det av tradition bara pojkar som lärs upp, men Kel får ändå lära sig svärdskonst och om örters helande verkan. Trots att hennes mors fiender inte lämnar henne ifred så finner hon kärleken och ser med tillförsikt på framtiden.

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och är den första delen av två i serien Ekens dotter. Denna kom ut 2011. Det är en fantasybok som riktar sig till unga vuxna. Boken finns tillgänglig i en samlingsvolym med båda delarna i.

Vi möter här en ung tjej, Kel, i början av boken är hon 10, som har ett harmoniskt liv med sina föräldrar och hennes äldre broder. Men en natt när en man kommer till hemmet i jakt på häxor så ändras allt väldigt snabbt. Det visar sig att livet som hon levt kanske inte har varit helt sant. På grund av händelsen med mannen så bestämmer man att det är bäst om Kel flyttar till ett ställe som är säkrare. Irvs fästning är ett ställe som pojkar lever och tränas upp i bland annat svärdskonst och läkekonst med örter, man gör ett undantag och låter Kel bo där.

Boken är uppbyggd som en rätt så traditionell fantasyberättelse. Vi har huvudkaraktären i den klassiska rollen som man kallar Bondpojken, denna visar sig ofta vara något mer än vad skenet först utger sig att vara. I och med att det är en tjej i denna roll så känns det kanske som att namnet Bondpojken är fel namn, tyvärr så vet jag inte vad man skall kalla mallen för denna karaktär i stället.

För det mesta så brukar denna karaktär ha en större roll i hur värden kommer att formas framöver. Det kan vara en profetia som säger att personen kommer att störta den onda makten som antingen redan styr eller hotar freden i världen. Det finns vissa element av detta som hintas igenom berättelsen, men det är ingenting som den direkt fokuserar på, i alla fall inte i den första delen av denna serie.

Det den i stället fokuserar på är mera relationsrelaterat. Vi får följa Kel när hon kommer till det nya stället, det är inte lätt när man känner sig utanför och att de andra, som är endast pojkar, inte direkt accepterar att en tjej skall lära sig samma saker som de. Författaren har fått till en riktigt bra känsla och beskriver det på ett sätt som är lätt att leva sig in i.

Det är en närvaro i språket som får en att försvinna in berättelsen, man är där tillsammans med huvudkaraktären. Det är både lättsamt och flyter på bra samtidigt som det är målande.

Jag gillar kombinationen av att det är en fantasyberättelse som har igenkännande element samtidigt som den inför något som känns nytt i den traditionella handlingen. Det är denna mix som man vill gärna ha. Med alla genrer är det härligt att ha några delar som man vet kommer att existera i berättelsen samtidigt som kanske författaren överraskar läsaren med att krydda med något nytt. Och det är det jag känner att författaren har gjort här.

Jag rekommenderar denna till alla som gillar fantasy, här har vi en mera jordnära och karaktärsdrivande handling. Det är en intressant berättelse med ett riktigt bra språk, i och med att det är debutboken så skall det bli intressant att se hur författarens andra böcker är, hon har skrivit ett antal efter denna.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar