tisdag 18 oktober 2022

Mats Ahlstedt: Dömd för livet

Titel: Dömd för livet
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 235
Förlag: Kabusa Böcker

Baksidestext:

I 23 år har Tony suttit inne för mordet på sin ungdomskärlek Marianne. När han släpps ur fängelset återvänder han till sitt bandomshem på Marstrand för att börja ett nytt liv, men det förflutna kommer snart ikapp honom. Den pensionerade chefsåklagaren Karl-Gustaf Rosén, som såg till att Tony fick livstid, börjar frukta för sitt eget liv när två huvudvittnen i rättegången mot Tony mördas. Polisen misstänker att Tony är ute efter en fruktansvärd hämnd.

Mina tankar:

Detta är författarens femte bok om poliserna Sören Högström och Fatima Wallinder, de tidigare böckerna heter Dödsängeln, Violinisten, Den röda damcykeln och Mordet på Ragnhildsholmen. Denna kom ut 2010.

Boken är en del i en serie, boken är väldigt fristående så man kan absolut läsa denna utan att ha läst de tidigare böckerna i serien. De återkommande karaktärerna dyker inte upp fören en tredjedel in i boken. Jag rekommenderar ändå för de som gillar att se hur karaktärer utvecklas när det kommer till deras relation till jobbet och privatlivet att man läser böckerna i rätt ordning.

Vi följer här en man som efter 23 år kommer ut från fängelset, som ung blev han dömd för mord. Det var hans flickvän som blev mördad en sommar och det enda hållet som bevisen pekade mot var hon, dock så verkar det som bevisen inte var allt för starka.

Väl ute så återvänder han till sitt barndomshem och han vill ta reda på vad som verkligen hände den dagen som hans stora kärlek blev mördad. Samtidigt dyker en ung kvinna upp som också vill reda ut mordet på kvinnan, som är hennes mamma.

När nya mord, som knyts an till det gamla mordet genom att det är folk som vittnade som fallit offer så träder de två återkommande, från bokserien, personer in på scenen. Sören och Fatima börjar utreda dödsfallen och de riktar in sig på att det är den nylige frisläppta Tony som har något med de nya dödsfallen att göra.

Denna deckare är uppbyggd så att i stället för att lägga fokus på själva utredningen och att man följer en eller flera poliser så följer vi några av de som av olika anledningar är inblandade i den centrala händelsen. Detta gör att vi får en mera djupare anknytning till de som är berörda i stället för att vi följer några poliser som kanske står lite vid sidan av, när det kommer till det personliga, och utreder fallet. Självklart så har vi poliser som gör det här också. I andra deckare där det läggs fokus på poliserna som utreder så blir ibland offren och de andra drabbade något som är mera i bakgrunden, de får inte bli karaktärer utan i stället något mera objekt som är där för att lyfta fram poliserna. Självklart är det inte fel med detta heller, det är intressant att följa någon igenom flertalet böcker, men ibland är det skönt att det finns böcker som bryter detta.

Handlingen är kanske inte helt originell, men med tanke på hur många deckare som kommer ut i Sverige varje år blir det rätt så svårt att komma med något helt eget. Det man får satsa på i stället är att man får till en intressant och spännande handling som får läsaren att fortsätta läsa och det får jag säga att Mats Ahlstedt är riktigt bra på. Jag gillar hans språk, som flyter på bra och är lätt att ta till sig samt att det är målande, och han får till sina karaktärer, de återkommande som de tillfälliga, på ett sätt som gör de levande. Även med denna bok så har han lyckats med allt detta.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en avkopplande stund med en spännande deckare med en mordgåta som man kan försöka komma på innan boken avslöjar hur det ligger till. Boken är rätt så rak på sak och ibland kan det vara skönt, ibland så behöver man inte krångla till det utan det räcker med att handlingen är intressant.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödsängeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
Violinisten (Sören Högström och Fatima Wallinder #2)
Den röda damcykeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #3)
Mordet på Ragnhildsholmen (Sören Högström och Fatima Wallinder #4)
När inget annat återstår (Ella Werner #1)
Öga för öga, tand för tand (Ella Werner #2)
Ondskans ansikte (Ella Werner #3)
Trojanen (Ella Werner #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar