måndag 25 november 2019

Päivi Billing: Den Förbjudna Boken


Titel: Den Förbjudna Boken
Författare: Päivi Billing
Sidantal: 429
Förlag: Pärlan Förlag 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

I Phies värld äger varje familj en bok som är förbjuden att läsa. Barnen får lära sig godkända versioner av bokens berättelser i skolan, men den som öppnar Boken själv riskerar att släpas ut i Saahs öken av Rådet, som styr över Namma och Elisar med järnhand. Men autistiska Phie kan inte släppa sin fascination av Boken. Vem är den märkliga Konung Sahuye som viskar till henne genom bokens sidor, genom djup historia – och som lockar henne att ta reda på mer och mer om honom…? Och om Phies minnen blir svepta av Rådet, vem är hon då? Parallellt med Phies historia vecklas en annan sällsam berättelse ut sig: den om flickan som läser hennes bok, och om hennes egendomliga resa utanför murarna för att rädda den bror som en gång var hennes värsta plågoande.

Mina tankar:

Detta är om jag inte misstar mig den första roman som författaren Päivi Billing gett ut, men inte första boken hon har skrivit. Har tidigare givit ut en bok om autism. Just denna bok är en fantasy (eller en blandning av fantasy och sf) som rör sig mycket i de religiösa banorna.

Det var med lite fasa som jag började läsa denna, jag hade läst på att Päivi var kristen troende och hade skrivit boken för att få ungdomar att få en insyn om tro och religion och att tänka själv för att hitta sina egna beslut när det kommer till dessa frågor. Jag själv är inte troende alls, men lite paradox så tycker jag det är intressant med gudar och religion när det kommer till främmande världar i fantastiken. Så det var därför jag fasade lite när jag började med denna bok, kunde jag bedöma den rätt eller skulle min egen åsikt att stå som en mur mot denna bok och dess handling?

Med mina egna bristande kunskaper om kristendomen så kände jag ändå med detsamma att boken verkligen utstrålade budskapen som kristendomen vill ge budskap om. Religionen som finns i denna främmande värld är väldigt likt kristendomen.  En värld som jag för övrigt även kände kunde vara en framtida version av vår värld efter någon slags katastrof (eller något annat som fått delar av utvecklingen att ta steg bakåt fast den ligger mera framme än vår när det kommer till teknologi).

Boken är filosofisk, teologisk och vetenskaplig på en och samma gång. Det är mycket som tas upp i boken, till exempel om hur att bemöta och ta till sig en religion, både med kritiska ögon, för är den versionen som man får höra allt, eller finns det något mera bakom? Vad skulle hända om en grupp utvalda bestämde vad som var tillåtet att få ta till sig? Boken tar inte bara upp frågan om tron utan även om att bemöta sina medmänniskor. För mig så kände jag att det var nog mycket som jag missade i boken, det gick förbi eller över mitt huvud, men jag misstänker att de som är mera inlästa på dessa frågor kommer att finna en del intressant i boken. Det är som sagt mycket symbolik i boken.

En annan aspekt som finns i boken som författaren vill lyfta fram är autism, då huvudpersonen har just detta. Jag är inte heller så direkt insatt i autism heller så det blir svårt att avgöra hur bra författaren lyfter fram det, men jag får misstänka att det finns kunskaper i det i alla fall. Jag fann att karaktären, Phie, var ett barn som de allra flesta, men det är små saker som skiljer sig åt, fast åt andra sidan ändå inte. För att man vill ha ordning och struktur i vardagen är det många som vill ha (och kanske alla behöver), hon vill bara ha det lite mera, hon gillar inte öppna frågor som till exempel ”Hur det var i skolan?” utan vill ha mera specifika frågor. Detta är dock vad jag kände karaktären ville ha, jag kan ha tolkat henne och autism fel, då ber jag om ursäkt.

Språket är lätt att ta till sig, dock kan själva djupet i handlingen vara lite tyngre att ta till sig. Det är en spännande värld som målas upp och det är verkligen en resa som karaktären ger sig ut på, det är säkert många symboler som jag missar i den. Vill man ha, eller testa på, en mera troende och filosofisk fantastikberättelse så kan detta vara boken att plocka upp.

Inbunden Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

lördag 16 november 2019

David Baldacci: Dagen Noll


Titel: Dagen Noll
Författare: David Baldacci
Sidantal: 432
Förlag: Bra Böcker

Handling:

Krigshjälten John Puller arbetar inom den amerikanska arméns kriminalpolis och har rykte om sig att vara deras absolut skickligaste utredare. När en familj med militär koppling hittas brutalt mördad i ett avlägset hörn av West Virginia skickas Puller därför omgående dir för att undersöka saken. I sin jakt på sanningen slår Puller sig ihop med ortens kriminalpolis, Sam Cole, en kvinna som i likhet med Puller har sina egna demoner att kämpa mot. De båda mordutredarna inser snabbt att fallet är betydligt mer komplicerat och omfattande än det först verkat. Ett villospår leder till ett annat och Puller och Cole förstår att detta är en utredning där ingenting är vad det ser ut att vara.

Mina tankar:

Om jag har räknat rätt så är detta den 23:e boken av hitintills 41 böcker av den populära och produktiva thrillerförfattaren David Baldacci som slog igenom stort 1996 med Absolut Makt. Denna kom 2011 och är den första boken i serien om John Puller, som än så länge är fyra böcker.

John Puller är en kriminalpolis inom armén och jobbar som utredare när det kommer till brott som berör militären. När jag kollade upp denna bok på internet så märkte jag att det var många som ansåg att denna karaktär var en kopia på Lee Childs populära karaktär Jack Reacher. Jag kan säga att jag visst ser en del liknelser mellan dessa två, men det finns även en hel del som skiljer sig dessa två också. Jack Reacher är en vagabond som stöter på problem, stora som små, när han reser runt i landet. John Puller däremot ramlar inte över problem av slumpen, han blir utkommenderad och det är hans jobb att lösa brott. Sedan tycker jag att det finns en del karaktärsdrag som skiljer dem åt också, Jack Reacher har sina principer och att han inte tål att se den lilla människan bli förtryckt som driver honom till att göra det han gör medan John Puller har sina demoner och sin stolthet till yrket som driver honom. Så det finns en del liknelser men han är ingen kopia.

Man känner igen sig när man läser denna om man har läst andra böcker av David Baldacci. Det rör sig som vanligt om regeringen, militären eller någon annan statlig myndighet/förening och ofta finns det en konspiration som spelar en stor roll också. Vilka element av dessa som just denna bok innehåller lämnar jag, för att inte förstöra lässtunden, till läsarna att upptäcka. Han skriver spänning med en säker hand och driver fram handlingen med korta kapitel och inte så sällan cliffhanger som gör att man vill läsa nästa kapitel med detsamma.

Jag tycker att han har fått ihop handlingen bra och det är intressanta karaktärer som man möter i boken. Det är kanske inte den bästa jag har läst av honom då jag tyckte att det där lilla saknades för att få till den där riktigt nagelbitande spänningen som man vill ha när man läser en thriller. Den är ändå spännande och välskriven och bjuder på en bra lässtund om man vill koppla av med en thriller.

Omdömen av andra böcker av författaren:

Lång Väg Till Rättvisa

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

söndag 10 november 2019

Ida Lewin: Homo Maior


Titel: Homo Maior
Författare: Ida Lewin
Sidantal: 291
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Det borde inte vara möjligt för artonåriga Sofie att få ett forskarstipendium till ett av världens bästa universitet. Det borde inte vara möjligt att slita sönder en flygplansstol eller flytta en bil flera meter åt sidan med bara händerna. Naturvetaren i Sofie vet det. Men hur ska hon förklara att det hänt? Richard har hela sin familjs hemlighet att skydda. En hemlighet han kunde ge sitt liv för. Men han räknade aldrig med sin egen reaktion på Sofie. Hur hon skulle påverka honom över alla gränser. Tillsammans bryter de mot alla regler och när Richard berättar om hemligheten utsätter han dem båda för dödlig fara. Sofie inser att hon inte längre bara är forskaren, hon är också försöksdjuret.

Mina tankar:

Detta är Ida Lewins debutbok och det är en relationsbok med inslag av övernaturligt och spänning. Den riktar sig först och främst till unga vuxna, men även till alla som gillar denna typ av genre.

Det är som sagt en relationsbok och när jag läste denna så kom jag att tänka på den till synes omöjliga relationen mellan karaktärerna i Twilight. Nu har jag bara sett filmerna och inte läst böckerna i denna serie, och jag skall erkänna att jag inte direkt var förtjust i filmerna, fast jag kunde uppskatta att det fanns en bra grund att arbeta på, vet inte hur böckerna är och det lämnar jag öppet. Vad jag ville säga med detta är att jag tror att om man gillar den stilen av omöjlig kärlek och relation så tror jag att man gillar denna bok, jag fann att jag gillade att läsa om dessa karaktärer betydligt mera än vad jag gillade Twilight-relationen. Det kanske är en fördel att läsa om det istället för att uppleva det på film, bok mot film är ju ett välkänt ämne.

Nu är det ju inte vampyrer i denna bok, utan det är en annan art av människan, som titeln hintar om, som är mera överlägsna än vad den vanliga människan är. Jag tycker att författaren har fått till det bra när det kommer till att bygga upp om hur huvudkaraktären, Sofie, får reda på att det finns mer i denna värld än vad man först tror, hon dras in i en situation som känns främmande för henne, men forskaren i henne blir nyfiken.

Det är inte bara en relationsbok utan det är även att växa upp och ta steget ut i vuxenvärlden och det är just det som Sofie gör, kanske lite tidigare än andra. Redan som artonåring så har hon fått ett stipendium till ett universitet i USA, hon beger sig dit och det är på resan dit som vi får lära känna henne och hur hon försöker finna i plats i sitt nya land.

Det övernaturliga vävs in på ett bra sätt, det är små saker som händer karaktären som först inte riktigt kan förklaras men man försöker förenkla det. Efterhand så får man veta mer och mer om hur det ligger till och det blir riktigt spännande att se hur det kommer att gå.

Spännande blir det absolut och, utan att avslöja för mycket, så kan jag säga att när jag läste sista biten av boken och kom till slutet så ville jag veta mera. Denna bok var som en uppbyggnad till en större berättelse. Jag hoppas att inte detta är den enda boken som författaren har planerat om dessa karaktärer och denna alternativa värld.

Språket är bra och lätt att ta till sig, jag tycker att författaren har fått till karaktärerna bra samt hittat på en bra bakgrundshistoria till sin berättelse. Det är en bra debut som ger mersmak.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur