onsdag 29 juli 2020

J.F. Wren: Den Röda Spiran

Titel: Den Röda Spiran
Författare: J.F. Wren
Sidantal: 413
Förlag: Whip Media 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Agnes satt med tårarna rinnande nedför kinderna. Farmoderns blodiga huvud vilade i hennes knä. Hon hade lyckats stoppa blodflödet, men hon kunde knappt märka någon puls. Bredvid låg Knox, bror till Emiren av Thulisens framlida hustru. Den gamle sjömannen var medvetslös, men andades med jämna tag.

Ett dovt rött ljus pulserade i den annars helt mörklagda kammaren. Ljusspelet växlade i styrka som om tingesten som utsöndrade det levde. Vid perioderna av blinkande kunde man skymta två konturlösa varelser vid dörren in till kammaren. De verkade vara oformliga och såg ut att vara täckta av veckogammal aska.

Mina tankar:

Detta är författaren J.F. Wrens andra bok i serien Sägnen Om Amornia. Den första heter Stenbrons Hemlighet. Det är en fantasyserie som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Då det är andra boken i en serie så skall man ha läst första innan man läser denna. Denna tar vid direkt där första boken slutade. Det var ett tag sedan jag läste första boken så jag hade glömt bort en del av sakerna som hände i den. Det finns en personlista i boken så den kan komma till hjälp för att friska upp minnet. Utöver det får man lita på sitt minne eller bara hänga med i handlingen för den återupprepar sig inte på något sätt för att friska upp minnet.

När det kommer till karaktärerna så gäller det att hänga med. Det är många att hålla koll på och man kan lätt tappa bort sig vem som är vem och vart de befinner sig och med vilka. Så det gäller att koncentrera sig, dock så är språket lätt att ta till sig och det flyter på riktigt bra. Gillar man ett digert personregister så är detta bra, har man svårt att hålla koll på många personer samtidigt så har man som sagt personlistan att ha som stöd.

Handlingsmässigt så är den också lite att man får se till att vara vaken och hänga med i svängarna. Det utspelar sig i många länder i denna värld och det är flera trådar som hålls uppe samtidigt. De knyts ihop längre in i boken. Det är många intriger och själva huvudintrigen ökar några steg, det är bra driv i handlingen och det känns aldrig tråkigt. Det är spännande att följa utvecklingen på handlingen, man vet inte riktigt hur allt kommer att sluta.

Nu var det som sagt ett tag sedan jag läste första boken. Men om jag minns rätt så var det mera fokus på själva huvudkaraktären, Agnes, i första boken. I denna känns det som hon för det mesta av boken tar ett steg tillbaka, handlingsmässigt, för de andra karaktärerna. Detta gör att vi får lär känna de andra lite mera.

Det är en rik värld, vilket man fick uppleva redan i första boken. I denna får vi ta del av ännu mera av denna värld, så om man gillar rika världsbyggen så är detta boken för en.

Utan att avslöja för mycket så slutar boken i en riktigt cliffhanger som gör att man kommer vilja ha tredje boken redan nu. Ser fram emot nästa del i denna serie.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Stenbrons Hemlighet (Sägnen Om Amornia #1)

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

måndag 27 juli 2020

Mårten Dahlrot & Joakim Hanner: Det Som Kommer I Natten & Dödisgubben

Titel: Det Som Kommer I Natten
Författare: Mårten Dahlrot och Joakim Hanner
Sidantal: 49
Förlag: Swedish Zombie

Handling:

Hösten är här. Mörkret har fallit. Från fönstret ser Em att en gatlampa har slocknat. Hon ser också att det står någon under den. Någon som gömmer sig i mörkret. Någon som kommer närmare för varje natt som går.

Titel: Dödisgubben
Författare: Mårten Dahlrot och Joakim Hanner
Sidantal: 41
Förlag: Swedish Zombie

Handling:

Selma bor med sin mamma och pappa i ett gult hus på Vårgatan 4. Dödisgubben bor i hennes källare. Han sover under golvet medan Selma är på förskolan. Men på nätterna är han vaken, då hälsar han på Selma i hennes rum.

Mina tankar:

Detta är andra och tredje boken i serien Sagor för döda barn. Serien inledes med Flickan i Hörnet och är något så unikt som en pekbok som riktar sig till en vuxen publik.

Böckerna är som sagt upplagd som en pekbok för barn med lite text och bilder. Men handlingen är verkligen inte för barn. Det är en kort och hemsk skräckberättelse som kommer att få vilket barn som helst att ha mardrömmar. Men för de äldre som gillar skräck så är detta en guldgruva.

Jag gillar det unika upplägget och hur handlingen byggs upp. Huvudpersonerna i böckerna är ett barn. Redan från början så känner man att något troligen kommer att gå fel, då inte allt står rätt till.

I Det som kommer i natten försöker barnet, det handlar om, att förstå vad det är som står utanför på gatan på natten. Hon frågar sina föräldrar om det, men de missförstår henne. Vi följer barnet med skräckartad förtjusning. Hur kommer det att sluta?

I Dödisgubben är det nästan samma upplägg, men den skiljer sig lite. Varannan sida, vänstra sidan, är om hur Selma lever sitt liv, var hon bor och går i förskola, men det är den högra sidan som sätter skräcken. Där följer vi en karaktär kallad för Dödisgubben och vad han gör under tiden. Även här finns en skräckartad förtjusning.

Det är sparsamt med text i böckerna men de fungerar som stödord och tillsammans med bilderna så målas hela handlingen upp inne i ens huvud. Mina tankar går till tv-serier som Tales from the darkside och Twilight Zone då det är lite kortare handlingar där allt kan hända.

Så detta är ett briljant koncept och gillar man skräck och nyskapande idéer så är detta verkligen böckerna att spana in. De är små unika pärlor inom genren.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Flickan I Hörnet (Sagor För Döda Barn #1)

Kartonnage (Det Som Kommer I Natten) Bokus Adlibris
Kartonnage (Dödisgubben) Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se
Bokbloggar.se

måndag 20 juli 2020

M.L.J. Sahlin: En Midsommarsaga

Titel: En Midsommarsaga
Författare: M.L.J. Sahlin
Sidantal: 331
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Efter sin mors tragiska bortgång reser Nilhas Ekendahl med sin far till släkten i Jämtland för att fira midsommar. Efter en fantastisk fest lockas han in i midsommarnatten av den mystiska flickan, Arya. Snart upptäcker han att det döljer sig mycket mer i Jämtlands trolska skogar än han kunnat drömma om. Något som visar sig då de träder in bland granarnas dunkel, in i en Midsommarsaga…

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok. Det är en fantasybok som riktar sig till äldre ungdomar och uppåt.

Det är som sagt en fantasybok och mera specifikt så är det en mix av urban fantasy och portalfantasy, dessa två undergenrer går för det mesta hand i hand. Den har sina rötter i folksagorna och alla dess väsen som förekommer där.

Boken utspelar sig 1947 och vår huvudkaraktär, Nilhas, är då 10 år gammal och har förlorat sin moder. Hans far, som är en hårt jobbande fabriksägare och väldig sträng, tar med honom till moders släkt i Jämtland för en Midsommarfest. Där möter han den mystiska grannflickan Arya, som en natt tar med honom ut i de mörka skogarna. Det är där som äventyret börjar.

Väl i skogen så öppnar det sig en ny värld, en magisk värld som är fylld av älvor och troll, samt andra varelser också. Stegvis får vi reda på mera om denna värld och hur Nilhas hör ihop med den. Jag gillade verkligen stämningen som författaren har fått till. På något sätt så var det som man förflyttade sig till den magiska skogen, man gick där tillsammans med Nilhas och Arya och mötte alla djur och varelser som dolde sig i skogen. Det var som i en saga och det osade magi och gamla sägner. Det märks att författaren har ett stort intresse för just dessa ämnen, så om du själv har det så kommer du att finna dig hemma i denna bok.

Nu har jag svårt att avgöra hur ett barn i en bok skall uppföra sig för att det skall stämma överens med sin sagda ålder. Huvudkaraktärerna skall vara tio år men för mig så kändes det att de återspeglade en äldre ålder. De pratade ibland lite för logiskt för att vara denna ålder. Nu försöker jag tänka tillbaka till när jag var i den ålder och tror inte att jag hade de tankegångar då som huvudkaraktärerna har. Men åt andra sidan så finns det säkert barn som har utvecklas mentalt tidigare än andra. Tänker man på att boken utspelar sig 1947, det har varit ett världskrig, det var en tuffare tid då, så kanske det inte är så konstigt att barn växer upp mentalt snabbare. Så detta var inte så mycket som störde läsningen och jag gillade de två huvudkaraktärerna som vi fick lära känna, Arya kanske lite mer än NIlhas, hon är ett riktigt energiknippe.

Språket tyckte jag var riktigt bra. Boken är i jag-form, berättad av en äldre Nilhas. Den är lätt att ta till sig och det finns en närvaro i språket som drar in dig i handlingen.

Jag hoppas på att vi kommer att få ta del av denna magiska värld i flertalet böcker. Det är en kärlek till de gamla folksagorna och även till naturen som lyser starkt hos författaren. Det nämns av den äldre versionen av huvudkaraktären att han varit med om fler äventyr och jag ser fram emot att få ta del av dem. En riktig bra debut, detta är absolut ett namn att lägga på minnet.

Häftad Bokus Adlibris 
E-bok Bokus Adlibris 
 
Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se