lördag 29 april 2023

U P Enna: De dödas själar

Titel: De dödas själar
Författare: U P Enna
Sidantal: 368
Förlag: Ebes förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Antons torp står öde och tomt - vad har hänt med Anton och hans familj?

Kjell, en fotointresserad och nybliven pensionär, dras till det gåtfulla, obebodda torpet. Den perfekta sessionen på torpet blir början till ett skräckfyllt äventyr. Ed, gubben som bor på höjden invid torpet, berättar osannolika historier för Kjell. Dessutom hittar Kjell makabra fynd vilket får honom att gräva djupare efter sanningshalten i Eds fantasier. Till sin hjälp dyker plötsligt hans gamle vän Max upp. De dras in i en osannolik historia där det blir svårt att hålla isär fantasi och verklighet. Eller är allt verklighet? Lyckas de med sitt stora mål, att hitta Anton? Till vilket pris i så fall?

Mina tankar:

Detta är den andra boken i fantasyserien Mittel, den första boken heter Den åttonde dimensionen. Denna kom ut 2018.

Då det är en del i en serie så skall man absolut läsa den första boken innan man ger sig på denna. Nu var det ett år sedan jag läste första boken så minnet var lite dimmigt när jag började läsa boken så det var lite trögt att komma in i boken, men en del saker kom tillbaka efterhand som jag tog mig längre och längre in i handlingen.

Den första boken kallade jag för en portalfantasy, alltså en fantasy där man från vår värld reser till en helt annan värld med hjälp av någon slags portal. Den hade drag av klassiska fantasyelement samtidigt som författaren hade lagt till egna element.

Av vad jag minns från första boken så känns det som att författaren har ändrat lite på stilen i handlingen. Vi har fortfarande i grunden en portalfantasy men han har valt att lägga en del av vikten på en, i brist på annan förklaring, undersökande del. Denna del av handlingen utspelar sig i vår värld och rör efterdyningarna från förra boken.

Det är intressant när genren inte följer mallen och det får jag säga att denna bok lyckas med. Det känns som att detta är en lite mustigare bok när det kommer till handling än något som man bara tuggar i sig.

Språket flyter på bra och handlingen rör sig med många trådar som i slutet knyts ihop. Bitarna av handlingen som utspelar sig i vår värld kan man nästan kalla socialrealism, i alla fall i den formen att den skildrar vardagslivet för några av karaktärerna. Dock kanske lite kryddat med magi.

I och med att det är en lite mera mustigare handling med många karaktärer att hålla koll på så kräver det sin koncentration av läsaren. Detta gjorde att jag själv inte riktigt kom in i handlingen då jag under perioden som jag läste boken var trött i sinnet, vissa dagar så orkade jag bara läsa ett kapitel. Detta gjorde att den tog sin tid att läsa. Känner att boken förtjänade mera att man verkligen satte sig ner i längre läsperioder för att verkligen komma in i handlingen.

Jag rekommenderar boken till alla som vill ha en fantasy som både står på känd mark som okänd, samt att läsningen skall kräva lite mera av läsaren. Vad jag förstått så skall det komma en tredje bok och att den skall vara avslutande. Sett att författaren lagt ut på sociala media att boken skall mycket troligen komma ut i år, även om det var bitvis trögt att läsa denna bok så skall jag absolut läsa den avslutande delen när det kommer. Det var mera jag än boken som var orsaken till det tröga.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Den åttonde dimensionen (Mittel #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar