tisdag 30 april 2024

Alice Ekström: Midvinterköld

Titel: Midvinterköld
Författare: Alice Ekström
Sidantal: 42
Förlag: Seraf förlag

Baksidestext:

På julaftonsnatten kommer de. Varje år för att hämta guldet på spiselkransarna, men de som inte kan betala för sig får istället sätta livet till. Gammelfolket terroriserar Elsas by. Styrda av kung Vinter, har hon själv upplevt hur ondsinta de är, som natten de tog hennes föräldrar och lämnade henne och brodern föräldralösa.

En julaftonsnatt bestämmer sig Elsa för att slå tillbaka. Hon ska döda kung Vinter om det så är det sista hon gör. Med sin fars gevär stadigt i händerna väntar hon på hustaket tills hon ser skuggorna som tar sig nedför himlen och närmare skorstenen.

Hon är redo. Nu ska vintern äntligen få ett slut.

Mina tankar:

Detta är en novell som rör sig i julens spår, men kanske inte på det sättet som man tänker julen.

Detta är en mycket mörkare version av julandan, den sprider inte glädje bland karaktärerna i novellen utan i stället av skräck. För på julafton kommer kung Vinters undersåtar för att kräva in den årliga skatten, de som inte kan betala i guld får betala med liv. Men en julafton sätter sig en flicka och hennes bror upp emot detta tyranniserande välde och slår tillbaka.

Man känner igen en hel del av sägnerna om julen, nu pratar jag inte om jesus födelse utan mera om de gamla folksägnerna om olika väsen, tänk tomtar och troll. Det är den mörkare versionen vi möter här och kanske till och med en mörkare än den. Även om man pratade om kol i strumporna för de som inte varit snälla och vad som hände om man glömde sätta ut gröt till hustomten så var det aldrig prat om att få sätta livet till.

Här har författaren spunnit vidare på jultraditioner och slagit ihop det med att kung Vinter, som man kan säga är jultomten, är en härskare som håller sitt välde i hårda tyglar genom att driva skräck i de som bor där.

Det är en mix av en julsaga, som ändå innehåller traditionella teman som hopp och snällhet, och en spännande berättelse om att stå upp mot det grymma som vill trycka ned en. Jag tycker att författaren får till denna mix på ett bra sätt och språket flyter på riktigt bra och det är målande beskrivet.

Jag rekommenderar denna novell till alla som vill ha en julsaga, vilket kanske är just nu är fel tid när vi vandrar mot varmare tider, som håller på traditioner samtidigt som de förvrider dem. Den bjuder på spänning och då det är en novell så läser man lätt ut den i en sittning.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar