lördag 20 augusti 2022

Sten Rosendahl: Värmevåg

Titel: Värmevåg
Författare: Sten Rosendahl
Sidantal: 282
Förlag: Förlag Futur

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

STOCKHOLM är en gigantisk fästning som skyddat generationer av överlevande efter supernovablixten då ozonlagret utraderades. Solen ger nu mer död än liv. Staden har återhämtat sig, mat fås från alger och ny teknik inger hopp, men ojämlikheten mellan överjordens rika och underjordens fattiga skapar missnöje. I det senaste valet tog ett populistiskt parti plats i Stadshustornet.

EN JOURNALIST söker upp May för att få hjälp att avslöja en sekt som vill slänga ut inflyttade med våld och ta över stadsstyret. Tom får kontakt med hologramvärlden Everviews skapare, vilken visar sig ha stor makt över stadens skeenden. Samtidigt är byborna i den solsvedda ödemarken trötta på att inte få tillräcklig hjälp och skickar därför en gerillastyrka mot staden ...

Mina tankar:

Detta är författarens andra roman och det är en fortsättning på hans debutbok, Algblomning.

Nu var det ett tag sedan jag läste den första boken, den kom ut 2017, så jag mindes bara den i stora drag. Detta var inga problem när jag började med denna bok som är rätt så fristående, jag kom rätt snabbt in i handlingen och de olika återvändande karaktärerna från första boken. Även om boken är fristående så rekommenderar jag ändå skall ha läst böckerna i rätt ordning, jag själv gör alltid det då jag vill läsa en författares utgivning i den ordningen som böckerna kom ut, oavsett om de hänger ihop eller inte.

Handlingen utspelar sig i ett framtida Stockholm där en klimatkris har ödelagt stora delar av landet och folk har blivit tvungna att ta skydd från solen i så kallade megastäder som skyddar invånarna från de farliga strålarna.

Den första boken var en mix av science fiction och deckare, då lite av det klassiska noir/hårdkokta stilen. Jag sa om första boken att tankarna gick lätt till filmer som Blade Runner. I denna bok så har vi såklart det fortsatta med science fiction, då en utspelar sig i samma framtida värld. När det kommer till vad man kanske skall kalla för deckardelen eller spänningsdelen av handlingen så känner jag att det har bytts stil lite i denna bok.

Det finns ett mordfall som den ena halvan av våra återkommande huvudkaraktärer tar på sig att lösa. Dock så är det stora krafter som arbetat i det dolda och nu kommer fram till ytan i megastaden, det finns många missnöjen bland invånare, både innanför murarna och utanför som vill störta regeringen. I stället för en noirdeckare så har vi här mera av en thriller i form av en statskupp.

Det målas upp en kaotisk bild av en framtida stad som är under attack. Det är spännande och medryckande. Språket flyter på riktigt bra och det finns en del överraskningar under resans gång.

Detta är tänkt att bli en trilogi och det skall bli spännande att se hur författaren knyter ihop allt, han har byggt upp saker i handlingen som man verkligen lurar på hur det kommer att sluta.

Rekommenderar boken till alla som vill ha en bok som är spännande och utspelar sig i framtiden, lättsam att följa med i och bjuder på intressanta vinklar av klimatfrågan och även kanske lite humanitära frågor.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Algblomning (Stockholm 2300 #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar