torsdag 27 juli 2017

Sten Rosendahl: Algblomning


Titel: Algblomning (2017)
Författare: Sten Rosendahl
Sidantal: 256
Förlag: Förlag Futur

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Tvåhundra år efter en global miljökatastrof har Stockholm blivit en megastad med ett hårt slutet och klassindelat samhälle. De flesta bor under jorden och matbristen är ett ständigt hot. Inspektör May Born tillhör den högre samhällsklassen och får ett mordfall på sitt bord som leder till att hon träffar Tom Lexler, en dörrknackande försäljare av städrobotar, som har stora kunskaper om det gamla Stockholm. May får Tom att hjälpa henne med fallet vilket leder dem till större händelser än vad de först anade.

Mina tankar:

Detta är författaren Sten Rosendahl debutbok och jag har läst att det är tänkt att bli en trilogi. Det är en härlig blandning av deckare och sf, tankarna för mig lite till filmer som Blade Runner och Total Recall. Det är en intressant, innehållsrik och mörk värld som målas upp i boken, styrd av stränga regler och starka klasskillnader. Vissa saker nämns bara i förbifarten och förklaras inte helt ut, man får en känsla av att man bara ser en liten bit av det hela stora, det som inte förklaras får ens fantasi fylla på med hjälp av några hintar. Kanske i de kommande böckerna så kommer det att avslöjas mera av händelsen och dess bieffekter och efterdyningar som förändrade världen så kraftigt som den har gjort i boken.

Språket är lättläst och målande och handlingen är fängslande och spännande som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken och att man snabbt läser ut boken. Att den utspelar sig i ett framtida scenario gör den till en härlig avvikelse från den vanlige deckaren, lite av en frisk vind. Huvudkaraktärerna är ett udda par, den ena en hårdkokt och regelföljande poliskvinna. Den andre en dammsugarförsäljare, som drömmer om en värld som inte längre finns, som dras med i utredningen som hjälpreda. De fungerar bra ihop och jag kommer absolut att läsa de andra böckerna när de kommer.

Boken kommer till hösten så den finns inte att köpa i bokhandeln ännu, men kolla in författarens facebook-sida där han säljer en limiterad upplaga av boken.

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar