lördag 23 juli 2022

Ewa Broberg: Förgörarna

Titel: Förgörarna
Författare: Ewa Broberg
Sidantal: 254
Förlag: Marwa Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Milo och Caspian, som just nått vuxen ålder, går en bister framtid till mötes. Ett liv utan hopp, utan mening. När Milo vill ansluta sig till rebellerna i Spero, huvudstaden i Nya Pangea, följer Caspian med henne. Milo vill påbörja något nytt, medan Caspian har saker att avsluta. Men inget blir riktigt som de tänkt sig, och de lär sig snart att när makt är det enda som betyder något, är inget pris för högt.

Mina tankar:

Detta är författarens tredje och sista del i sin dystopiska serie som riktar sig till unga vuxna. De tidigare delarna heter Friskyttarna och Desertörerna. Denna kom ut 2020.

Då det är en serie skall man ha läst de tidigare innan man hoppar på denna. Nu var det nästan fyra år sedan jag läste boken innan denna så jag kom bara ihåg stora drag av handlingen. Jag borde kanske ha friskat upp minnet innan jag började med denna då jag inte kopplade namnet till vem som var vem till en början. Men det var inte direkta problem för jag kände att jag snabbt kom in i handlingen och fick ordning på karaktärerna. Så boken fungerar bra med att friska upp ens minne om det var ett tag sedan man läste de andra delarna.

Boken utspelar sig i en framtida version av vår värld. I de tidigare delarna så utspelade sig handlingen rätt så lokalt i Sverige, eller i alla fall de rester som är kvar om landet.

Om jag inte minns helt fel så börjar boken flera år efter där den andra slutade. Världen håller på att förändras men det är ändå långt kvar innan det ser ut som att allt skall rätta till sig. Det finns rebeller som kämpar mot regeringen och två personer, Milo och Caspian, vill ansluta sig till dem.

Rebellernas träningsläger ligger långt bort, längre ner i Europa, så dessa två ger sig ut på en resa. Under tiden så förstår vi som läsare att det ligger flera orsaker till varför dessa två reser till rebellernas träningsläger, alla har sin agenda, kanske till och med de som skall ta emot dem.

Språket är lättsamt och handlingen flyter på riktigt bra, det är spännande och medryckande hela tiden. Tycker att författaren får till stämningen på ett sätt som gör att man lätt lever sig in i de olika situationerna som uppstår.

När det kommer till karaktärerna så är det många att hålla koll på, ibland så kanske jag tappade vem som var vem, men författaren har med små knep gjort att man lätt kopplade rätt namn till rätt karaktär. Hon har fått till dem på ett bra sätt och de är intressanta.

Då detta är sista delen i serien så undrar man kanske om allt knyts ihop på ett bra sätt och det får jag säga att det gör. Utan att säga allt för mycket så får man ett avslut men man lägger ifrån sig boken med en vetskap att karaktärerna fortsätter sina liv även efter sista sidan.

Rekommenderar denna bok, och även hela serien, till de som gillar framtidsskildringar där världen mer eller mindre har gått under och människorna som fortfarande lever befinner sig i en hård och grym värld.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Friskyttarna (Friskyttarna #1)
Desertörerna (Friskyttarna #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar