onsdag 27 juli 2022

Niclas Franklin: Milisen

Titel: Milisen
Författare: Niclas Franklin
Sidantal: 327
Förlag: ISE Publishing

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

En ung man genomför en dödlig skolattack och hans vapen visar sig tillhöra Försvarsmakten. Tom Swedman och hans kollegor på Särskilda spaningsenheten upptäcker snart att det finns en koppling till en högerextrem gruppering. "Milisen" som de kallar sig utgör ett allvarligt hot mot rikets säkerhet och när polisen beslutar sig för att infiltrera nätverket får Tom spela en avgörande roll. Samtidigt känner sig Tom tvingad att spåra den förrymde mördaren Sasa. Han måste gripas för att Tom och Andrea ska kunna få ett liv tillsammans.

Mina tankar:

Detta är författarens tredje bok om polisen Tom Swedman. De tidigare heter Dödligt dubbelspel och Importören.

Boken är i och för sig rätt så fristående men man kommer att ha missat en hel del av bakgrundshistorien om man inte har läst de två tidigare, så jag rekommenderar att man gör det innan man hoppar på denna.

Boken börjar med ett riktigt skrämmande scenario, en ung man går in i en skola och skjuter. Det visar sig att vapnet är militärt och man misstänker att det är en högerextrem grupp som har kontakter inom militären.

Det är en stark öppning i boken, och jag antar att en del har svårt att läsa om när yngre far illa. Till de som blir osäkra om att läsa boken för detta så kan jag säga att det är endast precis i början som detta beskrivs.

Tom Swedman nästlar sig in i den högerextrema kretsen, det är en farlig värld som han ger sig in i. Precis som de tidigare böckerna så känns spaningsdelen i handlingen autentiska, nu vet jag inte hur det verkligen går till, men det som skildras här känns trovärdigt. Författaren har själv jobbat som spanare så man får anta att han plockat mycket från egen erfarenhet.

Det är bra fart i handlingen, språket flyter på bra och är lätt att ta till sig. Det är spännande rakt igenom och med korta kapitel blir det en blandvändare.

I boken får man följa två trådar, dels den nya med vapenaffären och den högerextrema gruppen men man får även ta upp tråden som började i första boken, det är därför man skall ha läst de tidigare böckerna innan man läser denna. Det är nervpirrande att få se hur det skall gå med den förrymde mördaren Sasa.

När man läst ut boken så finns det längst bak ett slutord från författaren, där han skriver att han hade tänkt denna serie i tre böcker och nu har han levererar dem. Och ja det blir ett avslut, vilket skall jag inte säga, och han knyter ihop det bra. I efterordet så säger han även att dörren är absolut inte helt stängd för en slags fortsättning. Hans nästa bok skall bli något annat och det skall bli spännande att se vad det blir.

Rekommenderar denna bok, och serie, till alla som vill ha spännande böcker med bra fart i. Vikten i handlingen ligger på polisjobbet i stället för relationerna mellan karaktärerna, men självklart så förekommer det fördjupningar i karaktärernas privatliv så att de får ett djup.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödligt dubbelspel (Tom Swedman #1)
Importören (Tom Swedman #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar