söndag 30 augusti 2020
Isabelle Törnqvist: Fågeln
Författare: Isabelle Törnqvist
Sidantal: 438
Förlag: Hoi Förlag
Handling:
Svalas väg är redan utstakad: hon ska föda barn och sedan ge sig ut i kriget som rasat utanför Shabalas gränser så länge någon kan minnas. Men Svala vill ha makten över sitt eget öde. När hon möter ett fågelliknande väsen i skogen tänds ett svagt hopp. Med fågelns hjälp kan hon läsa skriften i en underlig bok som ingen annan kan läsa ur. Finns hennes räddning i den mystiska kraften Enigma som fågeln lär henne att bemästra? Med sina nya krafter kanske hon kan undfly sitt öde, och till och med sätta stopp för det tusenåriga kriget.
Mina tankar:
Detta är författaren Isabelle Törnqvists debutbok. Det är första delen i en Enigma-trilogin och är en fantasy som riktar sig till unga vuxna och uppåt.
Att säga att detta är en fantasy är inte helt sant, denna berättelse täcker många olika genrer. Det sägs inte helt rakt ut men jag får mina aningar om att den utspelar sig på jorden, eller en version av den i alla fall, detta kan jag kanske ha fel om, men det är små saker i texten som får mig att tro detta. Den utspelar sig långt in i framtiden, det talas om ett krig som har pågått i över tusen år och man pratar om hur tidigare samhällen har fallit.
Det pågår som sagt ett krig och i landet, som berättelsen utspelar sig, har alla människor samlar sig i och runt en jättestor stad. Landet har ett ständigt hot att andra länder håller på och anfallet dem, detta gör att en stor del av befolkningen blir soldater och skickas till fronten för att hålla tillbaka fienderna.
I detta land växer flickan Svala upp, hon vill inte rätta sig till att blir en av alla soldater som aldrig kommer hem igen. Hon anser att det måste finnas ett annat sätt att få slut på detta krig. Hon besöker även en mystisk fågelliknande varelse, denna varelse lär henne att använda magiska krafter, en kraft som varelsen kallar för Enigma. Svala börjar se en möjlighet i denna kraft att stoppa kriget.
Snart finner sig Svala indragen i komplotter som leder högt upp. Det är en farlig väg som hon har gett sig in på och man vet inte vem som är vän och fiende. Sedan, vilken sida har rätt? Allt är inte så svart och vitt som man kanske tror från början.
Svala är en intressant karaktär. Första början av boken så trodde jag att hon var en översittare och mobbare och funderade på vart detta skulle ta vägen. Men det visar sig att hon är en färgstark och mångbottnad karaktär. Hon är väldigt temperamentsfull. Hon växer på en och man vill gärna följa henne på hennes resa.
Det är ett lite fylligare språk och handling än vad man kanske är van vid när det kommer till böcker som riktar sig till unga vuxna i denna genre, så det är nästan så att jag skulle säga att den riktar sig enbart till vuxna. Det är visserligen ungdomar som det handlar om, men ämnena som tas upp och vad som händer så är det en mera vuxen ton.
Det är en intressant och spännande handling som ibland är lite komplex, men det blir ändå aldrig krångligt att följa med i den. Det känns som att författaren har lagt mycket tid på att bygga upp detta samhälle som skildras i boken.
En riktigt bra och genomarbetad debut som håller hög kvalité. Den bjuder på en del nya och fräscha koncept och jag gillar hur den inte överförklarar saker samt att den avslöjar små bitar så att vi som läsare aldrig helt vet vad som är sant, det bjuds hela tiden på överraskningar. Jag ser fram emot att läsa uppföljaren som snart släpps, skall bli kul och intressant att se vad mer som döljer sig i denna värld.
Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
lördag 22 augusti 2020
Lotta Luxenburg: Infiltratören
Titel: Infiltratören
Författare: Lotta Luxenburg
Sidantal: 287
Förlag: Bokfabriken
Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.
Handling:
En husbil kör över kajkanten vid Stockholms stadshus. När den bärgas gör räddningstjänsten ett makabert fynd - tolv kvinnolik. Kriminalinspektörerna Isabella Knyckare och Nikolaj Malmsten hinner knappt börja nysta i mordfallet innan ett upplopp utan förvarning lamslår Stockholm. Finns det en koppling mellan de våldsamma händelserna? Medan säkerhetspolisen misstänker en utländsk terrorcell infiltrerar Isabella en kriminell gruppering för att komma kvinnomördaren på spåren.
Mina tankar:
Detta är mitt första möte med författaren Lotta Luxenburgs böcker, detta är första boken i en ny serie, hon har tidigare skrivit tre böcker i en annan deckarserie, Nick Johansson och Klara Pil, som heter Del 1: Försvunnen, Del 2: Spårlöst och Del 3: Förföljda. Infiltratören är som sagt en ny serie och den kom ut 2019, efter detta har hon även kommit ut med del 2 i denna serie, Rättskiparen samt del 4 i sin andra serie, Jagad.
Vi kastas rätt in i handlingen genom att vi får följa med personen som kör en husbil över en kajkant. Det visar sig att husbilen har en dold last som är rätt morbid, tolv döda kvinnor. Vi som läsare får reda på vem som kör bilen så det är inte en deckare som skall klura ut vem som är mördaren.
Titeln avslöjar vad det är som är fokus på i berättelsen, att infiltrera. Kriminalinspektören Isabella för just detta, hon blir en infiltratör när spåren de får upp leder till en kriminell liga som driver bordeller. Hon nästlar sig in i denna organisation och hon tar sig riktigt djupt in i det.
Vi får följa hennes väg på att ta reda på vad det var som verkligen hände de döda kvinnorna, samt att hon försöker samla bevis för att ta ner ligans verksamhet. Det är ett snabbt tempo i handlingen och den tar ibland svängar som man kanske inte förväntande sig. Det är kanske inte så komplicerad handling men det behöver det inte heller vara för att underhålla.
Det är inte bara ren underhållning, Den lyfter även upp ämnet om kvinnors utsatthet när det kommer till prostitution, hur de blir lurade till Sverige och hotade till detta. De blir fångar utan några rättigheter och möjligheter att ta sig ur det.
Det är en bra början på en ny serie, det är några intressanta huvudkaraktärer som vi blir presenterade för. De har en bakgrund som målas upp och det händer en del saker i denna bok med dem personligen som, misstänker jag, kommer att få spår i kommande böcker.
Språket i boken är lätt att ta till sig, handlingen är spännande och medryckande. Det är snabba vändningar och det håller läsarna på tårna och gör det till en underhållande bladvändare. Jag ser fram emot att läsa mer av denna författare, har redan andra boken i serien i hyllan och tänker att jag skall spana in hennes andra serie också.
Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
onsdag 19 augusti 2020
Oskar Källner och Karl Johnsson: Bortförda
Titel: Bortförda (Imperiets Arvingar #1)
Författare: Oskar Källner och Karl Johnsson
Sidantal: 175
Förlag: Rabén & Sjögren
Ett recensionsex från förlaget och författaren, tackar så mycket.
Handling:
Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. En kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För där befinner sig även Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, på jakt efter en förlorad besättningsman. Det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende…
Mina tankar:
Detta är första delen av bokserien Imperiets Arvingar som är en science fiction som riktar sig först och främst till barn/ungdomar i åldern 9-12. Oskar Källner står för orden och Karl Johnson står för bilderna i boken, fantasin står de båda för.
Den riktar sig som sagt först och främst till barn men jag som vuxen fann boken både intressant, spännande och rolig att läsa. Så har man rätt sinnelag och smak när det kommer till berättelser så kan man absolut läsa denna som äldre. Och som högläsningsbok för barnen är det ju bra att man fångas av berättelsen och får något ut av den.
Jag gillade hur den håller en mogen ton i berättelsen och även i språket. Oskar har valt att inte överförklara allt för barnet som boken är menad åt. Jag misstänker att Oskar gör detta för att låta barnen, som läser boken, få fundera och tänka under resans gång, samt att istället för att tala ned till barnet från en vuxen nivå låta barnet komma uppåt till samma nivå. Nu är jag på hal is, men jag misstänker att detta är en viktig del i barns utveckling, att visa att de förstår mer än vad de kanske tror om sig själva.
Den berör en del viktiga familjesituationer och det ger en bra bakgrund i berättandet. Det centrala är dock ändå det stora äventyret som de två syskonen ramlar över, som tar dem till helt oväntade platser.
Då det är en barn/ungdomsbok så är den sparsam när de kommer till sidohistorier. Den fokuserar start på det centrala äventyret, och det är ett riktigt härligt och fartfyllt äventyr. Likaså är det med antalet karaktärer, som är minimerat, men det är ena riktiga färgstarka karaktärer som syskonen möter. Vi får lära känna dem en bit och jag misstänker att i kommande böcker så får vi känna dem ännu mera.
I boken finns det även bilder gjorda av Karl Johnsson, som jag har stött på tidigare i hans och Sara Bergmark Elfgrens Vei-böcker. Jag känner med detsamma igen stilen som Karl har och det ger en extra dimension till berättelsen då bilderna skildrar vad som händer i handlingen. De är snygga och färgstarka bilder som passar perfekt ihop med texten.
Oskar Källner är ett hängivet fan när det kommer till science fiction så jag vill tro att det kan komma att finnas små hyllningar till andra verk inom genren. Nu vet jag inte om det är en tillfällighet men jag kan inte släppa att rymdskeppet heter Stillheten, det kan ju översättas till Serenity och jag kom att tänka på tv-serien Firefly, där en bråkig skara karaktärer flyger runt i rymden. Det kan vara jag som läser in för mycket men för mig så ser jag detta som en stor hyllning till just denna tv-serie, det kan dock vara endast i mitt huvud som denna koppling finns och inte i Oskars.
Bokens handlingen är som en presentation av de olika karaktärerna och en uppbyggnad till en större handling som kommer att breda ut sig i ett antal böcker, tror Oskar har nämnt att det minst blir 8-10 böcker, men nu kanske jag minns fel.
Så kort och gott är detta en riktigt bra och härlig inledning på en berättelse som jag tror kommer att underhålla många barn och även äldre, i alla fall gjorde den det för mig. Jag ser fram emot att återvända till detta äventyr, andra boken Järnrosen kom ut samtidigt som denna och tredje boken skall komma till hösten.
Omdömen om tidigare böcker av författarna:
Oskar Källner:
Disekvilibrium
Karl Johnsson:
Vei Bok 1
Vei Bok 2
Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
tisdag 18 augusti 2020
Anders De La Motte: MemoRandom
Titel: MemoRandom
Författare: Anders De La Motte
Sidantal: 399
Förlag: Forum Bokförlag
Handling:
David Sarac är informationshanterare vid Stockholmspolisen. Hans jobb är att rekrytera och sköta topphemliga källor. Manipulation, mutor och hot – så länge han levererar resultat ställer ingen några frågor. Men efter en våldsam bilolycka förlorar han minnet. Tappar kontrollen över sitt avancerade nät av svek och lögner. Plötsligt är han lovligt byte för alla som vill åt hans hemligheter. För att skydda sig själv och sina källor måste han återupprätta kontakten med den försvunne infiltratören ”Janus”, som befinner sig högt upp i den kriminella hierarkin. Flera personer, på båda sidorna om lagen, verkar vara beredd att gå över lik för att avslöja ”Janus” rätta identitet. Eller kanske för att skydda den?
Mina tankar:
Detta är författaren Anders De La Mottes fjärde bok, denna kom ut 2014. Han har tidigare skrivit en trilogi, Geim, Buzz och Bubble. Efter denna så har han även skrivit en uppföljare till denna bok, UltiMatum, samt årstidskvartetten som består av Slutet På Sommaren, Höstdåd, Vintereld och Våroffer.
Ber om ursäkt i förväg om detta kommer bli lite längre än en vanlig recension och att jag inte helt kommer att hålla mig endast till denna bok.
Jag har träffat Anders De La Motte ett antal gånger på bokmässan i Göteborg, det är alltid lika kul och intressant att lyssna på honom när han prata om sina böcker och sitt skrivande, samt många saker runt omkring detta. Så innan jag går in på boken så skall jag säga att alla som har möjligheten att lyssna på Anders får absolut inte missa det.
En liten roligt minne av Anders som jag har är när jag var på Crimetime Gotland 2017. Jag skulle lyssna på Anders och några andra författare, jag tänkte att jag kunde köpa de böcker jag ville ha av de författare som jag skulle lyssna på så att jag enkelt kunde få de signerade efteråt.
Jag står vid bordet med böckerna och ser att Anders senaste bok inte var med, saken var den att den inte hade kommit ut vid denna tidpunkt på året. Ibland gör förlagen så att de trycker en lite tidig upplaga, men det verkar inte som de hade gjort detta. Jag kunde ändå inte låta bli att fråga de som höll i försäljningen av böckerna om hans senaste bok fanns.
Självklart så fanns inte boken. Men personen som står och säljer vänder sig till man som står med ryggen emot i en grupp och säger: ”Du, Anders när kommer din bok ut?” Mannen vänder sig om, det är så klart Anders, och säger något i stil med: ”Den kommer ut till hösten, men min senaste bok finns här i pocket.” Anders är på väg att visa boken när han tittar på mig och säger snabbt: ”Nej, förresten han skall inte ha den, för en har han redan.”
Saken var den att jag hade träffat honom två gånger tidigare på bokmässan och fått signerat av honom. Att han så snabbt kände igen mig och efter att endast ha träffat mig två gånger är verkligen imponerade och jag tappade nästan hakan. Jag menar hur många personer träffar han inte på alla de turer han har med signeringar landet runt.
Efter detta så har Anders varit en person, av många, som jag alltid ser fram emot att träffa på bokmässan. Det är alltid lika trevligt och roligt att träffa honom och han känner igen mig varje gång. Kan tillägga att jag det året fick boken signerad när jag senare träffade honom på bokmässan, då hade boken kommit ut.
Nu efter detta långa utlägg så skall jag återkomma till boken jag läst.
Boken är inte en helt vanlig deckare, den är lite av en thriller också. Det är inte det klassiska att ett eller flera mord skall lösas av en eller flera poliser.
Vi följer flera trådar samtidigt där några personer på egna håll söker svar på en och samma fråga, vem är det som står bakom det mystiska namnet Janus? Personerna som söker svaret har alla olika orsaker till varför de vill ha reda på det.
Vi har vår huvudkaraktär, David Sarac, som råkar ut för en olycka och tappar minnet, han minns inget han har gjort de senaste åren. Han minns att han är polis och är hanterare av kriminella källor. Han försöker få tillbaka minnet, men det är inte det enklaste när han har haft ett jobb som är fullt av lögner och hemligheter, hur skall han kunna få fram vad som är sant och vad som är falskt?
Tycker att detta är ett riktigt bra upplägg och jag gillar hur allt svänger fram och tillbaka, man vet inte vilka som ljuger eller talar sanning, vem som är fiende och vem som är vän. Detta gör att det blir spännande och man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända härnäst. Jag fick dock rätt så tidigt en idé till en lösning som visade sig vara väldigt nära till sanningen, nu vill jag inte säga att det är uppenbart eller om det är jag som har så livlig fantasi samt sett och läst allt för många thriller och deckare. Det hände mycket på vägen som jag inte förutsåg. Författaren får till det riktigt bra.
Anders för fram handlingen i ett snabbt tempo, men det blir aldrig för mycket, han håller sig på rätt nivå. Med en säker hand för han oss läsare in i huvudkaraktärens dilemma och värld. Det är ett välbalanserat språk som flyter på riktigt smidigt.
Det är en riktigt bladvändare till bok och jag ser fram emot att läsa fortsättningen, UltiMatum, för att se hur allt slutar, för jag tror att det är den avslutande boken med tanke på att Anders har skrivit fyra andra böcker efter dessa. Det är som jag nämnde tidigare Årstidskvartetten och dessa har jag hört skall röra sig i ett långsammare tempo, jag ser även fram emot att läsa dessa då Anders har kommit att snabbt blivit en av favoritförfattarna. Jag ligger lite efter i läsningen när det kommer till hans utgivning, men har planer på att läsa ifatt, misstänker jag har mycket gott framför mig.
Omdömen om tidigare böcker av författaren:
Geim
Buzz
Bubble
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
fredag 14 augusti 2020
Alvar Lethin: Slutets Skog
Titel: Slutets Skog
Författare: Alvar Lethin
Sidantal: 169
Förlag: Vulkan
Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.
Handling:
Hasra märkte inte att hon höll andan, hennes nackhår reste sig. Varelsen verkade sprida ett mörker med en kompakt tystnad till följd. Hennes känslointryck var förvirrade och sökte svar som om en ond dröm tagit henne i besittning. Varelsen stannade plötsligt för att långsamt höja sin blick mot Hasra. Det enda hon hörde var hennes eget hjärta som slog i snabb tack. Varelsen började långsamt röra sig mot stammen av de träd hon satt. Drogs den till hennes bultande inre? Först då ryckte hon till, som hastigt uppväckt från en dröm.
När Alts byråd får in rapporter om att mörka väsen siktas i områdets utkanter skickar de ut sökarna Eilrey, Hasra och Samsu för att få klarhet i saken. Vad de upptäcker blir början av en rad händelser som inte enbart kommer att påverka dem personligen, utan hela Arlanion.
Mina tankar:
Detta är författaren Alvar Lethins debutbok, det är en fantasy som riktar sig åt unga vuxna och uppåt.
Det är en fantasy av den mera klassiska stilen, det finns en rik värld när det kommer till varelser och djur. Det känns som att det finns ett gediget världsbygge med en historia som lever utanför bokens ramar, alltså att den är så stor att det vi ser i boken är bara en bråkdel.
Det är bra att den är rik på världsbygge, ibland kanske det känns som att det blir mycket att ta in, kanske man skulle ha haft lite utfyllnad med lite lättare text. Detta är dock en smaksak och gäller endast några bitar av boken, i övrigt så är det bra balanserat. Det känns att författaren har i alla fall fyllt sin värld med mycket innehåll och det är roligt när det kommer till denna genre.
Det känns som att det är lite av en halv berättelse som man får i denna bok. Den har ett slags avslut men det är mycket som lämnas öppet, det byggs upp många händelser som man inte får ett avslut till. Detta kanske inte är dåligt i sig då jag misstänker att detta är första delen i en serie, den lämnade i alla fall en nyfikenhet och en efterfrågande på mer, och det är ju alltid bra när en bok gör detta.
Språket är lätt att ta till sig och det är bra driv i handlingen. Det är en intressant historia som målas upp och en bra start. Karaktärerna byggs upp bra, de känns som att de har intressanta vägar att vandra när det kommer till deras personliga resa. Det är lite här jag menar med att det känns som en halv berättelse, för det är många karaktärer som ramlar över händelser som ändrar deras öden. Jag hoppas verkligen på att få läsa någon fortsättning, för att lämna så mycket hängande i luften är inte snällt för läsaren.
Så slutsumman blir en intressant debut som bjuder på mycket i sitt kompakta utförande, det känns mera som en uppbyggnad till vad som skall komma.
Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
onsdag 12 augusti 2020
Peter Sitell: Alla De Som Brann
Författare: Peter Sitell
Sidantal: 361
Förlag: Visto Förlag
Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.
Handling:
”Ditt – satans – jävla – kättar – yngel!” dånar det in i Martins öra. Nackhåren reser sig när han inser att de två männens hårda grepp om fot och handled kommer att släppa, när de kan kasta honom över den höga muren.
Samma händer som tagit livet av hans far, mor och syster, griper han efter i besinningslös skräck – när han plötsligt kastas iväg.
Den svindlande tyngdlösheten – svävande högt över murkrönet och där nere, rakt under honom – den hårda marken!
En ung man slängs över en mur av soldater i det korståg den katolska kyrkan leder i 1200-talets Sydfrankrike. Under slutet av 1100-talet har denna kyrka dragit upp det ena kätterska ogräset efter det andra, men nu skall åkrar brinna, nu ska Occitanien renas! En eld från Guds heliga vrede ska rena de trogna från de otrogna.
Kättarna, som kyrkan bränner på bål, kallas av folket för goda män och goda kvinnor. De lever som adel eller trashankar i byar och städer där jordar och egendomar ägs i en finmaskig väv. En väv som binds samman av Cortezia. Cortezia betyder att vara stolt, öppen, tolerant, måttfull, hövlig och vänlig i sina handlingar.
Cortezias frihet, liberalism, tolerans, handel, konst och poesi, hotar påvens makt. Det ofrånkomliga resultatet av katolska kyrkans besatthet att utrota kätteriet leder till inkvisitionen, den obligatoriska bikten och den katolska kyrkans kanoniska rätt, som kommer att gälla fram till år 1917.
Sydfrankrike som var ledande på alla områden före korståget, har ännu inte återhämtat sig.
Mina tankar:
Detta är författaren Peter Sitells debutbok. Det är en historisk spänningsroman.
Boken utspelar sig på 1200-talet och tar upp händelserna runt korståget och vad som förde med i dess väg. Det är en mörk tid som målas upp och det är riktigt brutala händelser som kommer fram i denna bok.
Författaren blandar riktiga personer med fiktiva och likaså med händelser. I fokus så står några fiktiva karaktärer som får ta del av de händelser som utspelade sig under den tiden. Nu är jag inte insatt i det historiska så jag vet inte hur trogen berättelsen följer de verkliga händelserna, men jag tycker att författaren målar upp en bra bild om hur det kunde vara på den tiden.
Jag tycker att författaren får till stämningen bra när det kommer till hur utsatt man kunde vara genom att bara ha fel tro. Människor utför de hemskaste sakerna på de brutalaste sätten, allt i guds namn. Det är rena människoslakten som pågår.
Det är spännande igenom hela boken och man vill få reda på vad som kommer hända de olika karaktärerna som man följer. Det kommer att komma minst en bok till, för det står i slutet av boken om del två, så detta är lite av en uppbyggnad av karaktärerna och deras resa i livet, vilket de flesta får göra en stor resa.
Det är bra miljöbeskrivningar och man kan riktigt känna smutsen, det känns verkligen att det är en annan tid än vår moderna som målas upp. Det är en intressant tid som tas upp och handlingen tar tag i en och släpper inte taget om en.
Så vill man ha en historisk roman som är fylld av spänning och intressanta karaktärer med livsöden som berör så kan detta var boken för en. Ser fram emot att se hur historien utvecklar sig i nästa bok.
Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
tisdag 11 augusti 2020
Omslagsrelease: Mattias Kuldkepp: Skärvor Av Ett Brustet Sinne
Titeln blir Skärvor Av Ett Brustet Sinne och det är den högst efterlängtade uppföljaren till Skärvor Av En Brusten Värld. Det är en episk fantasy av högsta kvalité. Många läsare, inklusive jag, höjer första boken till skyarna och det med rätta, för detta är fantasy när den är som bäst.
Boken är planerad att komma lagom innan julen i år. Har ni inte läst första ännu så har ni tid till det innan denna del kommer ut, ni kommer inte att bli besvikna, det lovar jag. Och till oss som läst första, snart är väntan över.
Baksidestext:
Vakna, Drömmare! Vakna!
Demonerna har funnit sin väg in till Lyraak. Ur portalen vid Ymsellion strömmar de in i det alviska riket och ingenting tycks kunna stoppa dem. I glittrande Yion förbereder sig försvararna för drabbning, men i murens skugga utkämpas fler strider än en.
Där vandrar en speleman som söker förstå sig själv, en kvinna som tänker hämnas sin familj, en ung man som drömmer om frihet, en alv som slåss för sitt folk och en krigare som vill hjälpa en vän. I en värld full av mörker löper de risken att snava över det som gömts i seklernas damm och somliga hemligheter var aldrig menade att avslöjas.
Skärvor av ett brustet sinne är andra delen i den episka fantasytrilogin Sönderfallets symfoni och tar vid där Skärvor av en brusten värld slutade.
Utlåtanden om Sönderfallets symfoni:
”Jag är helt golvad och lyrisk”
BOKBLOGGEN HÅKANS HYLLA
”Svensk fantasy när den är som bäst”
BOKBLOGGEN EPILOGER
”En av de bästa böcker jag någonsin läst”
BOKBLOGGEN LAGOM LYCKLIG
”f-n vet när jag läste så pass bra fantasy sist.”
BOKBLOGGEN OARYA
”En mästerligt regisserad dramaturgi.”
BOKBLOGGEN SVENSK FANTASY
”Jag säger bara: LÄS DEN!”
BOKBLOGGEN SVENSKA BÖCKER
söndag 9 augusti 2020
Andreas Trunk och Patric Erlandsson: Ondskan Bortom Stjärnorna
Titel: Ondskan Bortom Stjärnorna
Författare: Andreas Trunk och Patric Erlandsson
Sidantal: 300
Förlag: Everlasting Publisher
Handling:
Dino Åder har få vänner och i skolan blir han mobbad. För att undkomma Biffen och hans gäng gömmer han sig en dag i en fallfärdig stuga. I ena ögonblicket sitter han i en fåtölj, i det andra vaknar han upp i en okänd galax, där onda makter smider hemliga planer. Vad var det egentligen som hände?
Trots oron att aldrig hitta hem igen gör han det bästa av situationen. Vad som börjar som en lek blir snart till allvar när han upptäcker en förmåga som ingen annan besitter. Barn blir kidnappade, lojaliteter ifrågasätts och Dino finner sig öga mot öga med ondskan.
Mina tankar:
Detta är författarduon Andreas Trunk och Patric Erlandssons debutroman. Det är en ungdomsbok, som väl vuxna med rätt sinne kan läsa också, i en genre som jag skulle kalla för urban science fiction.
Jag hade äran att träffa dessa författare på bokmässan förra året, 2019. Det var ett galet och roligt möte som bjöd på många skratt. De har ibland hört av sig och undrat om jag hunnit med att läsa boken. Vilket jag inte hade gjort, tills nu vill säga. Har ändrat lite smått på hur jag väljer böcker att läsa så nu tog jag äntligen tag i denna bok, bara nästan ett år senare.
Det är som sagt först och främst en ungdomsbok, men jag fann den väldigt underhållande och den fångade även intresset för mig som är äldre, så har man bara rätt sinnelag när det kommer till böcker i denna stil så tror jag absolut att man kommer finna den läsvärd.
Vi börjar med att ta del av huvudkaraktärens vardagsliv, det är verkligen ingen munter bild som målas upp, men tyvärr så är den kanske vanligare än vad man tror. Det är mobbing i skolan, han känner sig alltid utanför och får aldrig vara med, han är den som alltid blir vald sist när det skall delas upp lag i idrotten. Utöver detta så är hans mamma alkoholist, hon är ensamstående och har efter flera händelser så gott som gett upp livet och bryr sig bara om flaskan. Dino får försöka ta hand om sig själv.
En dag när det ser som mörkast ut med mobbingen så flyr han till en stuga med mobbarna jagade efter honom. Han gömmer sig där och sätter sig ned i en fåtölj, det är då det stora äventyret börjar. På något sätt så befinner han sig plötsligt i en helt annan del av universum, det blir starten på en resa som han sent kommer att glömma.
Utan att avslöja för mycket så ligger det till så att jorden är en av de planeter som, av vissa orsaker, som är förbjuden att resa till och från. Men ända har Dino av någon anledning gjort detta, en av den centrala frågan är lite varför han har gjort detta, finns det någon hemlig agenda bakom detta.
Dino är, precis som oss läsare, helt ny när det kommer till denna del av universum. Han vet precis lika mycket som vi gör, vi får tillsammans med honom upptäcka allt nytt som inte finns på jorden men är helt normalt för andra. Det är roligt och intressant att få ta del av allt detta, det finns en stor fantasi bakom uppbyggnaden av detta universum, och jag anar att vi i denna bok bara har fått tagit del av en liten del, det finns säker mera att undersöka för oss läsare och Dino.
Språket är lätt att ta till sig och handlingen flyter på riktigt bra, den får en att verkligen vilja fortsätta läsa. Det är bra uppbyggt och avvägt mellan att ha roligt, då Dino upptäcker alla nya saker tillsammans med de nya vännerna som han får, och spänningen, den stora röda tråden varför barn blir kidnappade och varför Dino har kommit hit fast det är förbjudet för människor från jorden att resa. Denna avvägning misstänker jag är perfekt för denna ålder, så det är verkligen en bok för bokslukaråldern. Det blir en fartfylld resa som vi bjuds på och det känns aldrig tråkigt.
En riktig bra start på en rolig och underhållande serie. Ser verkligen fram emot att läsa mer från dessa författare.
Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
fredag 7 augusti 2020
Mats Ahlstedt: Trojanen
Titel: Trojanen
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 313
Förlag: Bokfabriken
Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.
Handling:
Efter ett gräl där Linneas pojkvän Kristoffer gör slut berättar han att han tänker lägga ut nakenbilder av henne på nätet. När Linnea ska konfrontera honom knivhuggs han till döds framför ögonen på henne av en okänd gärningsman. Kristoffer har utvecklat ett datorspel som förväntas bli en världssuccé. När ytterligare två unga män mördas blir Ella Werner vid Göteborgspolisen allt mer övertygad om att det finns en koppling mellan morden och spelet. Men sanningen är värre än hon kan föreställa sig. I spelet döljer sig en trojan med ofattbar förstörelsepotential.
Mina tankar:
Detta är författaren Mats Ahlstedts fjärde bok om profileraren Ella Werner. De tidigare böckerna i serien är Bok 1: När Inget Annat Återstår, Bok 2: Öga För Öga, Tand För Tand och Bok 3: Ondskans Ansikte.
Som vanligt, när det är en bok i en serie, så rekommenderar jag att man skall ha läst böckerna i rätt ordning för att få ut det mesta av de återkommande karaktärernas utveckling när det kommer det familjesituationer och händelser med gamla fall som kanske spelar en roll i bakgrunden. Vill man så går det bra att läsa denna som en fristående, men det är små bitar som kommer att missa men inte så att det stör själva fallet som tas upp i denna bok.
Jag har läst de tre första böckerna om Ella Werner samt de tre första i hans andra serie om Fatima Wallinder och som vanligt när man läser Mats Ahlstedts böcker så möts man av ett språk som är behagligt och lätt att ta till sig. Handlingsmässigt så brukar det handla om ett aktuellt ämne och upplägget i boken är att man både får ta del av de olika polisernas utredningsarbete samt de privatpersoner som berörs av fallet i fråga.
Trojanen är inget undantag när det kommer till stilen som Mats Ahlstedt har. Ämnet som tas upp i denna bok rör som om dataspel då det handlar om en ung dataspelstillverkare som blir mördad. Utan att avslöja allt för mycket, namnet på boken säger en del, så kan man säga att dataspelet som mannen tillverkat döljer en mörk hemlighet som även visar faran i att ta emot och sprida saker på nätet.
Vi följer polisen som utreder faller, det förekommer vissa åsiktsskillnader i hur man skall gå framåt i utredningen, vilket gör att Ella kör ett litet eget race. Det är inte bara det aktuella fallet som står i centrum utan det är även en röd tråd som följt med i de tidigare böckerna som också spelar en roll, detta är varför jag rekommenderar att man läser böckerna i rätt ordning.
Vi får även ta del av Linneas liv, vad som händer med henne och hur hon lite själv börjar utreda vad det vad som hände med hennes före detta pojkvän. Det är en bra balans mellan att få ta del av polisens utredning och Linneas liv efter brottet.
Det är intressant och spännande att följa med i utredningen. Man lurar lite på hur allt ligger till, vem som är mördaren och varför. Författaren har fått till en bra handling som släpper inte taget om läsaren, det blir som vanligt en bladvändare.
Har man läst tidigare böcker av Mats Ahlstedt och gillat dem så skall man absolut läsa denna också. Har man inte läst han förut så är han ett bra tips om man gillar välskrivna och spännande deckare.
Omdömen om tidigare böcker av författaren:
Fatima Wallinder:
Dödsängeln (#1)
Violinisten (#2)
Den Röda Damcykeln (#3)
Ella Werner:
När Inget Annat Återstår (#1)
Öga För Öga, Tand För Tand (#2)
Ondskans Ansikte (#3)
Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
onsdag 5 augusti 2020
Yvonne Waern: När Berget Röt
Författare: Yvonne Waern
Sidantal: 282
Förlag: Fabelfarmor Förlag
Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.
Handling:
”Du måste lära dig tolka den spruckna asfaltens skrift.” Den superintelligente roboten Maurice får order att installera en emotionell komponent. Konsekvenserna blir oväntade.
Ett vulkanutbrott hotar förgöra livsrummet för invånarna på ön. Tillsammans bygger människor och robotar skepp för att fly, men får snart motstånd från förnekare. De som hinner fly utsätts för nya utmaningar till hav och till lands.
Mina tankar:
Detta är mitt första möte med författaren Yvonne Waerns böcker, hon har skrivit ett antal böcker i olika genre. Detta är en sf-bok som riktar sig till unga vuxna och uppåt.
Detta är en fristående fortsättning på hennes bok När Havet Steg. Det fungerade bra att inte ha läst en första boken, man förstod handlingen bra ändå. Kanske man skulle ha läst den för att få med mera om vad det är som har hänt i världen och när den kanske utspelar sig tidsmässigt. Som det var nu så kommer man rätt in i handlingen, det verkar som att det har varit något klimatrelaterat som gjort att vattnet i världen har stigit och att luften är så förorenad att människor inte kan andas i den utan masker. Att det sedan finns väldigt avancerade robotar som lever bland människorna är ett tecken på att vi är en bra bit in i framtiden, men vi får aldrig reda exakt hur långt in i framtiden vi är, om vi fick det så missade jag det. Så jag skulle nog rekommendera att man läser den första boken först då jag misstänker att man får reda på mera i den.
Språket är lätt att ta till sig och det flyter på bra. Handlingsmässigt så är den intressant och den kan nog väcka många tankar när man läser den. Den är rätt så filosofisk och även stor bit religiös, den är rätt så symbolisk med bitar ut bibeln, den med Noahs ark.
I boken så möter vi människor och robotar som lever på en ö. På ön finns det en vulkan som börjar ge tecken på att bli aktiv igen. Det leder till att man precis som Noah bygger båtar för att evakuera. Detta leder till andra halvan av boken där vi följer med folket på en resa där de försöker överleva och hitta en ny plats att bo. Hur det går under resan gång avslöjar jag inte.
Första halvan puttrar på i sakta takt och bygger upp handlingen, när andra halvan slår till så händer det många saker på kort tid. Det blir korta möten där stora saker händer, jag hade nog sett att man kanske la ut just denna handling lite mera då det är mycket att ta in i den biten av boken. Men detta är som sagt en smaksak.
Det är en framtidsskildring men det är inte det storslagna med rymden och utomjordingar. Det är inte heller en dystopi, som man också kan vara van vid. Detta är en framtidsskildring som är filosofisk och i en liten skala istället för actionbetonad och/eller episk.
För mig så kanske boken var lite för mycket av det filosofiska och religiösa, det var inte att jag tyckte boken var dålig på något sätt, för det var den inte. Det var att det kanske inte passade min smak helt men ändå tyckte jag boken var okej. Känner man med sig att man själv föredrar böcker som drar åt detta håll när det kommer till handling så kan detta absolut vara boken att läsa.
Häftad Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se