måndag 2 mars 2020

Mats Ahlstedt: Den Röda Damcykeln

Titel: Den Röda Damcykeln
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 477
Förlag: MBF Bokförlag

Handling:

Oskar Lagerström sörjer fortfarande sin hustru och dotter. De dog i en bilolycka han själv vållade för tio år sedan. En morgon ligger det en röd damcykel i hans trädgård. Är det ett tecken? Precis före olyckan hade hans fru Lise publicerat en roman med namnet Den röda damcykeln. En bok om mäns våld mot kvinnor. En ung flicka dyker plötsligt upp hos Oskar. Hon flyr från något och har ingenstans att bo. Hon vägrar att tala om vad hon heter och Oskar kallar henne Felicia efter sin dotter. Men vem är hon?

Samtidigt utreder länskriminalen i Göteborg ett kvinnomord. Kriminalinspektör Fatima Wallinder kan inte släppa tanken på mördarens äldsta dotter. Fatima börjar söka efter den unga flickan, utan att förstå att hon därmed utsätter sig själv för livsfara.

Mina tankar:

Detta är författaren Mats Ahlstedts tredje bok om Fatima Wallinder och de övriga poliserna på länskriminalen i Göteborg. Denna kom ut 2007.

Som vanligt när det är en serie så rekommenderar jag att man läser de i tur och ordning. Dessa är skrivna så att man kan läsa dem som fristående men det är en röd tråd igenom serien som rör de återkommande karaktärernas privatliv och deras relationer till varandra. Sedan nämns även tidigare händelser som kan vara bra att ha kännedom om innan man läser denna, inte så att det stör men man får ett bättre sammanhang.

I denna bok så lägger Mats Ahlstedt en stor vikt på två, på olika sätt, trasiga personer som hittar varandra. Det är Oskar, en medelålders man, som har förorsakat sin fru och dotters död i en trafikolycka som en dag får inbrott av en ung flicka som inte verkar ha någonstans att bo och flyr från något. Hon säger inte sitt namn och Oskar börjar kalla henne för sin döda dotters namn. Det blir en intressant relation mellan två trasiga själar som hittar tillbaka till livet i en slags fader och dotter-relation.

Jag sa att det är en röd tråd bland de återkommande karaktärerna från de tidigare böckerna och i denna så utvecklas några saker som sakta växt fram i böckerna innan denna. Det handlar om relationer mellan kollegorna och även privatlivet. Detta gör att vi mer och mer får lära känna personerna och kanske kommer saker hända som kommer att ändra relationer mellan vissa karaktärer, det är därför jag alltid vill läsa serier i rätt ordning.

Själva fallet i sig är spännande att följa. Det är många saker som händer och det är alltid tråkigt. I Mats Ahlstedts böcker så tar han upp ständigt aktuella ämnen och i denna så ligger vikten först och främst på mäns våld mot kvinnor och även hur de utnyttjar dem. Han målar upp en mörk, men tyvärr inte påhittad, bild om hur samhället ser ut. Han beskriver det på ett tänkvärt sätt men ändå inte så tungt att man känner att man inte vill fortsätta läsa för att det är för mörkt.

Slutsumman blir en välskriven och spännande deckare som underhåller för stunden samt väcker en del tankar om samhällets tillstånd. Jag kommer att fortsätta att läsa mig igenom böckerna om Fatima och det andra poliserna, ser fram emot att se vad som kommer att hända framöver i serien.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Fatima Wallinder:

Dödsängeln
Violinisten

Ella Werner:

När Inget Annat Återstår
Öga För Öga, Tand För Tand
Ondskans Ansikte

E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar