tisdag 11 maj 2021

Mats Strandberg: Konferensen

Titel: Konferensen
Författare: Mats Strandberg
Sidantal: 360
Förlag: Norstedts

Baksidestext:

En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De är där för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen.

Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en.

Mina tankar:

Detta är författaren Mats Strandbergs senaste bok, det är hans tredje skräckbok.

Vi har nog alla en eller flera författare som klassas som favoritförfattare och när de kommer ut med en ny bok så går den före alla andra böcker. För mig är absolut Mats Strandberg en av mina absoluta favoritförfattare. Jag upptäckte han med hans skräckbok Färjan och efter den var jag såld, ja jag missade faktiskt honom och Sara Bergmark Elfgren när de kom ut med Engelforstrilogin, vilket jag så klar efteråt har rättat till.

När jag pratade med Mats Strandberg på bokmässan 2019 och han berättade om att han skrev på en ny skräckbok som var i genren slasher så blev jag lyrisk och längtade till att boken skulle komma. Jag vet inte hur många filmer jag slukat i denna genre, med så klart Fredagen den 13:e-serien som flaggskeppet.

Vi som har slukat dessa filmer kommer att känna väl igen oss i denna bok, men det blir á la Strandberg. Ett av grundtemana i dessa filmer är att det ofta utspelar sig på en avlägsen plats långt från civilisationen och chans till hjälp. Samt så brukar karaktärerna vara ungdomar som inte allt för ovanligt festar loss och tappar hämningarna. Ett sommarläger brukar vara ett perfekt ställe för detta. Att det finns vatten är också en sak som är vanligt.

Men Mats ändrar lite på reglerna men håller sig ändå trogen genren. Han tar ett gäng som jobbar inom kommunen och sätter dem i en stugby där de skall ha en konferens som handlar om ett kommande storbygge i kommunen, man har tänkt att bygga ett stort köpcentrum som kommer att lyfta kommunens ekonomi.

Boken börjar med en prolog som lite kryptiskt men grafiskt beskriver att något har hänt i denna stugby, något hemskt. Sedan hoppar handlingen tillbaka ett dygn och vi möter de personer som skall komma att tillbringa detta dygn i stugbyn.

Det är här som vi möter en av Mats Strandbergs många styrkor, han har en förmåga att beskriva karaktärer, eller rättare sagt gestalta dem, så att de blir levande och man känner att varje karaktär är unik. Det är små saker som i sättet de pratar, saker de gör. Boken har en långsam uppbyggnad, det tar strax över hundra sidor, alltså en tredjedel in i boken, innan hemskheterna börjar. Men det är inte en enda gång långtråkigt att läsa. Under dessa sidor så bygger han upp karaktärerna, förklarar konflikter som de har inom sig och kanske emellan varandra. Samtidigt hintar han om att någon spanar på dem. Förutom prologen så anar man som läsare att detta är lugnet innan stormen, kastrullen håller långsamt men säkert på att koka över.

Det han gör i denna bok är att sätta mänskligheten till sitt yttersta test (ok, det kanske han gjorde ännu mera i boken Slutet, som handlar om jordens undergång) och det är lite av en sak som kanske återkommer i alla hans böcker. Hur kommer personer av olika karaktärstyper reagera när de blir satta i och utsatta för situationer som inte hör till det normala? Bara dessa olika karaktärer satta i en stugby tillsammans gör att konflikter kommer att uppstå, att de sedan även har en skoningslös mördare efter sig gör ju inte saken bättre. När denna resa är slut så kommer vi att få uppleva många mörka sidor av mänskligheten.

När det kommer till det blodiga och brutala så har verkligen Mats fått till det. Vid en första tanke så tyckte jag att han kanske skulle ha kunnat köttat på lite mera (detta kanske säger mer om mig än om Mats), men så gick tankarna ett varv till och jag inser att han ligger på helt rätt nivå. Han har fått till känslan i både paniken och smärtan när någon blir dödad, för det kan jag säga utan att avslöja något viktigt i handlingen att personer kommer att dö, det är ju lite poängen i denna genre.

Ärligt talat så brukar slasher, i alla fall när det kommer till film, vara rätt så ytliga och det är bara blodet som räknas. Men det är här som Mats kommer in och ger handlingen ett djup och det är det som jag menade med att det blir á la Strandberg. Så jag kan inget annat än att stå upp och applådera Mats, han har gjort det igen. Jag är och kommer för alltid att vara en av hans, som Stephen King kallar det, constant reader och ser alltid fram emot nästa bok från honom.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Mats Strandberg:

Engelsforstrilogin (Tillsammans med Sara Bergmark Elfgren)
Färjan
Hemmet
Slutet
Monster I Terapi

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar