söndag 11 juni 2017

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Engelsforstrilogin


Titel: Cirkeln (2011), Eld (2012) & Nyckeln (2013)
Sidantal: 520, 638 & 818

Handling:

Sex tjejer, som har ingenting gemensamt, dras en kväll till en och samma plats. Där får de reda på att de är häxor och deras krafter har vaknat upp. De är även de utvalda att hindra att demonerna öppnar en portal och förgör världen.

Mina tankar:

Att kategorisera dessa böcker är lite svårt. De innehåller det mesta. Det är en "ungdomar på väg till vuxenvärlden"-berättelse med en stor del magi och en gnutta skräck. Den riktar sig nog mest till ungdom/unga vuxna men även till äldre har den mycket att ge.

Författarparet har fått till det riktigt bra med känslan att vara tonåring på väg att ta steget ut i vuxenvärlden. Den där känslan att man inte vet vart man hör hemma och allt är mest bara förvirrande och överväldigande. Berättelsen fick en att tänka tillbaka till sin egen tid i skolan.

De sex tjejerna är så olika som de bara kan bli, ändå finner de en gemenskap i att försöka förstå och kontrollera sina nyupptäckta krafter och deras uppgift att rädda världen. Vi har den mobbade och mobbaren, plugghästen och den farliga och mystiske tjejen, ja alla klassiska high school-filmer karaktärer finns där. Men det är inte så pinsamt endimensionellt som det kan bli i vissa av de filmerna, karaktärerna har en djup som gör dem till unika och intressanta personer, det finns mer under ytan än deras roller.

Om någon blir avskrämd av sidantalet i böckerna så behöver man inte oroa sig. Språket flyter på riktigt bra och sidorna bara försvinner. Handlingen är riktigt spännande och målar upp en bra bild över staden och personerna i den. Man vill hela tiden läsa mera för att få reda på vad som händer. Berättelsen har ett ordentligt djup och tar upp väldigt många samhällsproblem, som t.ex. missbruk, misshandel, otrohet, utanförskap och mobbing, och den gör det riktigt bra.

Jag rekommenderar varmt denna trilogi till alla som vill ha spänning och magi i ett välarbetat paket.

Cirkeln
Pocket Bokus Adlibris

Eld
Kartonnage Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris

Nyckeln
Kartonnage Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

1 kommentar:

  1. De är verkligen bra! :) Och Mats Strandbergs egna skräckböcker efteråt är också riktigt bra :)

    SvaraRadera