torsdag 9 mars 2017

Mats Strandberg: Färjan


Jag erkänner att jag har fördomar. Jag skulle aldrig i livet ge mig ut på en kryssning, gillar inte ens tanken. Dock så har jag aldrig gjort det, så jag har ingen grund till varför jag inte gillar det. Gillar inte dansband-musik (nu är det schlager och karaoke på just denna resa), gillar inte tanken på att vara instängd på en båt med fulla folk som dansar och ingen möjlighet att komma undan. Bara denna tanke skrämmer mig.

Och nu har Mats Strandberg skrämt mig ännu mera när det kommer till kryssningar med Färjan utgiven av Norstedts. Han tillför vampyrer på denna redan skrämmande resa. Och vilken resa det blir.

Boken är helt underbar när det kommer till uppbyggandet av alla olika karaktärer som förs samman på denna båt. Han har blivit utnämnd som en svensk Stephen King. Och mycket likt Stephen King så är det karaktärsdragen som spelar in en stor roll i handlingen. De blir levande människor och man känner det som de känner, sorg, vrede, smärta, lycka (ja, lite sådant finns det att hitta i denna skrämmande berättelse). Allt är bra beskrivet och utan hämningar, man kryper karaktärerna in på huden och i huvudet och lär känna dem på en kort stund, det känns som att man känner till hela deras liv och hur de har det.

Men han är ingen blek Stephen King-kopia. Han står stark på egna ben och målar upp en bra bakgrund av vampyrerna. Det är blodigt och våldsamt, det är (hur sjukt det än låter) helt underbart. Språket är riktigt bra och beskrivande. Du känner att du befinner dig där på båten.

Kan inte med ord nog rekommendera denna bok. Handlingen kommer att bita (ursäkta det dåliga skämtet) tag i dig och hålla fast dig i sitt grepp till sista sidan. Jag väntar ivrigt på hans nästa bok.

Köp: Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar