lördag 17 augusti 2019

Simon Stålenhag: Ur Varselklotet


Titel: Ur Varselklotet
Författare: Simon Stålenhag
Sidantal: 127
Förlag: Fria Ligan

Handling:

Djupt nere under marken låg Slingan. En enorm cirkelformad partikelaccelerator och forskningsstation för experimentell fysik, som sträckte sig runt norra Mälaröarna – från Hileshög i öst, nästan hela vägen upp i Härjarö i norr, vidare västerut under Björkfjärden och runt Adelsö västsida för att i söder passera under fornlämningarnas Björkö. Slingans närvaro var märkbar överallt på Mälaröarna.

Mina tankar:

Denna bok är både en konstbok och en berättelse, det är en historia om barndomsminnen och en tid som har flytt och hur samhället var vid den tiden. Det är även fantastik då allt kanske inte är sant.

Nu vet jag inte hur idén till denna bok uppstod, om det var bilderna eller om texterna har kommit till sedan. Men bilderna är helt otroliga, de målar upp ett Sverige under perioden 1984-1994. Det är en nostalgisk tillbakablick med många saker som man känner igen, men det är kanske även saker som man inte känner igen. Detta är en annan alternativ värld som vi möter i denna bok. Tekniken har utvecklats olika och har för med sig vissa fenomen som vi inte är vana vid. I dessa vardagsbilder som vi får tilldelade så finns det maskiner och även robotar.

Bilderna är hur snygga som helst och man kan verkligen känna av den tiden som om man var där. Miljöerna som målas upp är drömska, de konstiga byggnaderna, farkosterna och robotarna flyter harmoniskt ihop med 80-talet och man köper hela denna alternativa värld. Om man vill så kan man sitta och studera bilderna länge, det är trollbindande då de lyser med nostalgikänsla samtidigt som de innehåller något som inte hör hemma där.

Texterna till bilderna skapar en känsla av en person som tänker tillbaka till sin barndom, det är kära minnen och en del hemska minnen som kommer fram. Det känns så autentiskt att man tror att det är verkliga minnen som personen tänker tillbaka på. Och jag misstänker att det kanske kan vara så att Stålenhagen har tagit en del sanning om sin barndom och lagt till en bit fantasi. Oavsett skapar texten så historier för varje bild och man kan lätt tänka sig hur det var att leva då och i denna alternativa värld.

Det känns att det ligger ett stort arbete bakom texten för att skapa en så levande värld som det känns i boken. Det mesta är noggrant berättat med fakta och ibland vetenskapliga beskrivningar som gör att man köper det hela.

Detta är ett riktigt praktverk som passar alla som gillar fantastik och alternativa världar och vill drömma sig bort i bilder som tar en till alternativa verkligheter. Jag har Stålenhags senare böcker också och ser fram emot att öppna dessa också och få ta del av hans värld ännu mera.

Inbunden Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar