Titel: De Bevingade
Författare: Gustav Eriksson
Sidantal: 312
Förlag: Whip Media
Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.
Baksidestext:
Utopia är en isolerad stad som ansvarar för omvärldens skydd mot en fruktansvärd sjukdom. Invånarna är förtryckta, övervakade och utvärderade. Var tredje år ges några få titeln De Bevingade och får lämna staden som fria män och kvinnor.
Direktör Eneberg styr staden med järnhand och lockar med fagra löften, Danny späker sin kropp med träning och Elmina försöker härda ut tristessen på ålderdomshemmet. Deras öden flätas samman i strävan efter en ljusare framtid, men finns det verkligen något att längta efter utanför murarna?
Mina tankar:
Detta är författaren Gustav Erikssons debutroman, det är en dystopi som utspelar sig i en nära framtid, den kom ut 2020.
I en nära framtid, misstänker cirka 25 år, befinner vi oss i en stad som är isolerad från resten av världen. Bakgrunden är at ett dödligt virus har brutit ut, man har lyckats med att skapa ett botemedel i staden, problemet är bara att stadens invånare är förvisso immuna men de är fortfarande smittan i blodet. Detta gör att de måste isolera sig från resten av världen.
Vi följer ett antal personer inne i staden där livet inte är det enklaste och styrs hårt av direktör Eneberg. Ett poängsystem existerar som valuta men även som en belöning för att kunna bli en av de bevingade, några få utvalda som kommer ut från staden och får leva ett bra liv i lyx.
Boken är väldigt brutal vissa stunder, så om man har svårt för våld av olika slag, även övergrepp förekommer, så kanske boken är lite för kryddstark för en. Det är inte så att man gottar sig i våldet, men det finns där.
När det kom till karaktärerna var det som att jag först inte fick grepp om dem för att kunna se någon huvudkaraktär. Jag fick lite känslan att vi följde händelserna i staden i stället för karaktärerna, men när jag hade kommit en bit in handlingen så var det några som stod ut lite mera och fungerade som huvudkaraktärer.
En sak som jag upplevde när jag läste boken var att en av karaktärerna hade ätstörningar och tvingade sig att spy. Just denna bit kändes väldigt autentisk och självupplevd, då slog det mig att jag hade sett på nätet om författaren och denna bok när den kom ut. Mycket riktigt så har författaren haft detta och han skrev boken delvis för att bearbeta detta. Starkt av författaren att göra detta.
Språket är enkelt att ta till sig och handlingen är spännande. Konceptet att stänga in människor i en begränsad miljö är något som gör att författaren kan låta karaktärerna att deras värsta och kanske innersta sidor komma fram. Och här kommer de verkligen fram, men med lite hopp så kanske några av karaktärerna har goda sidor att ta fram.
Slutsumman blir en debut som absolut blir godkänd. Rekommenderar den till alla som är svag för dystopier, den är väl värd att ge en chans. Det skall bli intressant att se vad som finns i framtiden för denna författare.
Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar