torsdag 10 augusti 2023

Stefan Eriksson: En ny tids gryning

Titel: En ny tids gryning
Författare: Stefan Eriksson
Sidantal: 476
Förlag: Lionvalley Publishing

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Baksidestext:

Hur länge kan man tåla ett förtryck, bara för att det pågår bortom det egna landet gränser?

När en spådom varnar för en ny fiende, samlar prins Eduron krafter till det godas försvar. Han stöter på motstånd hos de misstänksamma upprorsledarna i norr och de kärva ryttarna i öst, men även bland de egna jarlarna. När hans far förskjuter honom, riskerar han att förlora allt.

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och den första delen i en trilogi som går under namnet Laurentius krönika. Det är en fantasyserie som riktar sig till vuxna.

När man pratar om fantasy och världen som berättelsen utspelar sig i så kan det skilja sig en hel del. Här har vi den mera klassiska fantasyvärlden och med det så talar man då om en medeltida värld med riddare och allt som tillhör den tiden.

När det kommer till djur och även mytologiska, som till exempel drakar, så befinner sig denna värld trogen vår egen. Av vad man ser här så finns inte de mytologiska varelserna i denna värld. När det kommer till folkslag så kan jag säga att det inte bara är människor som befolkar denna värld, man kommer att känna igen de övriga klassiska folkslagen.

Nivån på magin ligger rätt så låg, det springer inte runt en massa magiker och trollkarlar som skjuter eldklot. Magin finns där absolut men den håller sig mera passivt och pyr i bakgrunden.

Själva världens uppbyggnad och även delar av handlingen är, om jag inte missförstått det, baserad på en lajvspel som tydligen skall vara Sveriges äldsta då författaren är involverad i detta lajv. Vad denna är baserad på i sin tur, om det är helt grunden eller om det utgår från något tidigare existerande vet jag inte.

Världen är även starkt influerad av den nordiska mytologin så i stället för en vanlig medeltida värld så är mera en mix av vikingatiden och riddare som vi möter här, som om den anglosaxiska biten hade tagit till sig den fornnordiska tron.

När det kommer till handlingen så fann jag den intressant, den är samtidigt mustig som den är lättsam att ta till sig då den inte krånglar till det allt för mycket när det kommer till det politiska spelet i denna värld. Ibland så slår episka berättelser som denna knut på sig själv om den går in allt för mycket i dessa bitar av världen, det kräver en hel del av författare att lyfta fram en helt ny värld politiska intriger på ett trovärdigt sätt. Här håller sig författaren på en nivå som gör att det inte blir tungt eller tråkigt att läsa, han håller sig för det mesta borta från det politiska spelet och fokuserar på karaktärerna i stället.

När det kommer till språket så är den likt handlingen också mustig på ett sätt samtidig som det är bra flyt i det som gör att det blir målande när man läser. Denna stil på språket har lite drag av gammaldags vilket passar perfekt till en berättelse som denna, jag misstänker att detta är något som har växt fram hos författaren när den har levt sig in i lajv-spelet som boken är baserad på.

Slutsumman blir en välkomponerad handling som känns riktigt bra uppbyggd när det kommer till världen och de centrala karaktärerna som vi möter här. Denna första bok i serien är en slags uppbyggnad och presentation om vad som komma skall i de andra delarna. Den klarar precis med det som man kan förvänta sig, att den skall måla upp världen för en, hur situationen är, fånga ens intresse och ge en mersmak som gör att man vill fortsätta läsa de kommande delarna, vilket den verkligen gjorde för mig för jag ser fram emot att läsa nästa del.

Rekommenderar denna till alla som vill ha en genomarbetat och välskriven fantasyberättelse som målar upp en klassisk fantasyvärld samtidigt som den inte känns som en kopia av tidigare verk.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar