söndag 20 oktober 2024

Monica Zetterlund: Varulv

Titel:
Varulv
Författare: Monica Zetterlund
Sidantal: 24
Förlag: Kraxa Förlag

Baksidestext:

Mor Greta och far Axel vet inte vad de ska göra med flickan de tagit in som fosterbarn. Hon är inte som andra, uppför sig mer som djur än människa. I hopp om att ingjuta hälsosam gudsfruktan skickas hon till den lokala pastorn.

Mina tankar:

Detta är en novell som ingår i Kraxa förlags satsning på skräck i kortformat. Varje novell ges ut var för sig. Denna kom ut 2022.

När det rör sig om en berättelse i novellformat så är det vanligt att man kastas rätt in i handlingen och man har ingen uppbyggnad. Precis så är det i denna, de flesta transportsträckorna med förklaringar är borta och man som läsare får se mellan raderna och vad som sägs hur allt ligger till.

Handlingen är satt en tid tillbaka, riktigt när den utspelar sig är svårt att säga men det är rätt så långt tillbaka i tiden, vilken man förstår med miljö och de olika karaktärernas roller då man känner av det gamla Sverige.

Författaren bygger upp handlingen med några scener av tillbakablickar. Det är som lager efter lager tas av och man ser mera helheten. Titeln på novellen heter ju Varulv så det är ju inte svårt att tänka sig vad den handlar om, så när det pratas om blod i början så anar man vad det är som hänt.

Det är inte bara en skräckberättelse som läggs här framför oss, nej det finns en hel del saker att tolka in i berättelsen om man vill. Om att växa upp och förändras, i detta fall på flera sätt, och även delvis hitta sin plats i livet. Det är både brutalt och blodigt samtidigt som det finns en stämning av sorg och något som man skulle kunna se som ett finstämt hopp om bättre tider.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en berättelse som är en blandning av skräck och historisk livsskildring.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tycker om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar