Titel: Hjärtedolken
Författare: Joseph A. Davis
Sidantal: 379
Förlag: Stevali
Baksidestext:
Trubaduren Lars-Petter, Tusenvärlds hjälte, ligger i koma efter den ödesdigra striden vid stadsmuren, och Julia söker desperat efter ett sätt att väcka honom. I sin pappas dagbok hittar hon svar som hon hoppas kan hjälpa men även andra, omskakande svar som kastar nytt ljus över den stora sorgen som drabbat hennes familj.
Tillsammans med sin lillebror Edvin och deras vän prins Kasir ger sig Julia iväg på ett nytt äventyr för att rädda Lars-Petters liv. Men utanför Paradisums trygga murar härjar de skugglika fördunklarna och deras herre. Han är nästan redo att fullborda sin fruktansvärda plan för Tusenvärld. Det fattas bara två pjäser i hans lömska slutspel: Julia Andersson och hennes bror.
Mina tankar:
Detta är den fjärde och sista delen i Kampen om Tusenvärlden, en fantasyserie som riktar sig först och främst till åldersgruppen 9-12. De tidigare delarna heter Dunkelstjärna, Spegelbilden och Skuggpenseln.
För att hänga med i boken så skall man ha läst de tidigare böckerna i serien. Boken tar vid där den förra slutade. Vi träder än en gång in i Tusenvärlden. Man kan se serien som en portalfantasy, då den handlar om två syskon från jorden som förflyttar sig till en annan värld. En värld där det finns magi och dess viktigaste komponent är personers förmåga och kreativitet i att skapa saker. Magin ter sig olika från person till person. Det kan vara att man har en förmåga att kunna spela ett instrument och genom musiken så skapar man magin, andra målar.
Nu är vi framme vid den sista delen och nu skall allt knytas ihop. Genom hela serien så har den kreativa förmågan hos personer varit en röd tråd, då det är den som styr magin, men det skall även återspegla i vår värld. Författaren vill förmedla att det är viktigt att bevara den kreativa ådran i oss och inte låta den dö ut. Så även i denna del finns detta ämne centralt.
Saker är på sin spets i denna del och jag får säga att jag tror detta är den boken i serien som är som mörkast och allvarligaste, men även i mörkret så finns det ett ljus och en kraft som kämpar för att hålla mörkret borta. Det är spännande att ta del i denna sista strid, eller om man skall säga kamp. Handlingen tar vändningar hela tiden och man får svårt att lägga ifrån sig boken, man måste få reda på hur allt skall sluta.
Då boken riktar sig till en yngre målgrupp så är språket lätt att ta till sig, men det har ändå en vikt i sig och känns vuxet på ett sätt. När det kommer till själva handlingen så känns det som att den är rätt så avancerad, inte så att jag tror att målgruppen har några problem att följa med i den, barn förstår betydligt mera än vad vi vuxna tror och minns själva vad vi förstod i den åldern. Dock så tror jag inte serien är direkt för ovana läsare, de skall nog börja med något enklare.
Jag tycker att författaren knyter ihop handlingen riktigt bra en denna sista del av serien. Men att det är den sista är inte riktigt sant. Författaren har gett ut en bok efter denna, Nattlyktan, och i de finns det tydligen en kortroman som fungerar som en epilog till serien.
Jag rekommenderar denna bok, och hela serien, till de som vill ha en fantasy som är medryckande och spännande samtidigt som den har bra saker att förmedla till läsaren.
Omdömen om andra böcker av författaren:
Markus av Trolyrien (Markus av Trolyrien #1)
Verarnas drottning (Markus av Trolyrien #2)
Xirianas gåta (Markus av Trolyrien #3)
Dunkelstjärnan (Kampen om Tusenvärld #1)
Lögnspiran (Marduriens ljus #1)
Spegelbilden (Kampen om Tusenvärld #2)
Ödestornet (Marduriens ljus #2)
Skuggpenseln (Kampen om Tusenvärld #3)
Skaparkrafter (Tusenvärld)
Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar