måndag 27 februari 2017

Jenny Milewski: Yuko


Denna bok läste jag för lite mera än ett år sedan. Men känner att denna borde lyftas fram då jag gillade den så mycket. Hade inte hört talas om Jenny Milewski innan jag såg att hon skulle till bokmässan 2015 och signera sin nya skräckbok Yuko, utgiven av bokförlaget Styxx fantasy.

Har sedan jag såg den japanska The Ring fått en mersmak på asiatisk skräck. Det är något med sättet de gestaltar spöken och liknande väsen som gör det mycket mera skrämmande än den västerländska stilen. Efter att jag såg The Ring så tvekade jag att se extramaterialet som innehöll "filmen" i sin helhet. Då har verkligen en film lyckats med att skrämma en.

Så när jag fick höra talas om denna svenska författare som blandade västerländsk skräck med japanskt så tvekade jag inte en sekund att jag skulle läsa den.

Boken utspelar sig på 90-talet i universitets-miljö. Man får känslan av att författaren har tagit bakgrunden från sin egen tid i skolan. Känner själv inte till korridorlivet men det känns verkligen levande i boken.

Språket är rakt på sak, enkelt och flyter på bra. Skräcken kryper på och ökar ju mera in i handlingen man kommer. Den lyckades inte skrämma mig, men det handlar mera om mig än om boken. Har kanske härdat mig för mycket med all skräck i bok- och filmform som jag har matat in genom åren. Detta är bra skräck.

Det roliga är att karaktärerna i boken tänker i västerländska banor medans skräcken följer japanska regler. Fick själv reda på saker om den japanska kulturen om spöken som gjorde att jag förstod de asiatiska skräckfilmer jag sett lite bättre.

Skulle gärna se att någon svensk regissör gjorde en välgjord film efter denna bok. Då tror jag att den skulle skrämma de flesta.

Jag sträckläste denna bok på två nätter. Hade nog läst den på en enda om det inte var att jag första natten började så sent att när klockan var nästan tre tvingade jag mig att lägga undan boken för att orka jobba dagen efter. Detta är i sig en väldigt bra betyg när man inte kan lägga ifrån sig en bok. Jag rekommenderar denna varmt till alla som gillar skräck.

Kan även rekommendera Jennys debutbok Skapelldansen, en bok som också går i skräckens tema, men mera åt thriller (en blodig en) än ren skräck.

Denna bok går i samma anda som Stephen King och även lite Dean Koontz (tänker på de tidigare verken som t.ex. Viskningar). En thriller som har en gnutta känsla av något övernaturligt och psykologisk skräck.

Yuko Bokus Adlibris
Skapelldansen Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar