tisdag 21 februari 2017

Marcus Olausson: Serahema Saporium del 1-3Det var inför mitt besök till bokmässan i Göteborg 2015 som jag först fick höra talas om Marcus Olausson. Jag hittade av en slump ett inlägg på internet att denna fantasyförfattare skulle besöka mässan. Svensk fantasy, bara det fick mig intresserad och jag tänkte att dessa böcker är värda en chans.

Väl på mässan letade jag redan på förlaget Mörkersdottir vid den tidpunkten som Marcus skulle signerad böckerna, men ingen Marcus var där att träffas. Frågade efter honom och en annan person i montern tittade på klockan och sa att han måste vara försenad och borde snart komma eller så skulle de efterlysa honom.

Jag väntade och fick se en kille komma i full krigsmundering, svärd och läderrustning. Det var som om en person hade trätt rätt ur en fantasybok. Jag fick mina misstankar att detta var Marcus och mycket riktigt var det. Vet inte om han kom från någon lajvföreställning eller om det var hans kostym för signeringen. Vilket som så lämnade det ett minne som man inte glömmer.

Då, 2015, hade de två första böckerna kommit (De Rotlösa och Bäraren) av Serahema Saporium, en serie som kommer bestå av 6 böcker. Jag införskaffade båda delarna. Men tyvärr så glömde jag bort dem i nästan ett år.

När 2016's bokmässa närmade sig så fick jag se att del tre (Nattlöpare) skulle komma lagom till den och Marcus skulle än en gång besöka mässan. Mitt intresse av denna fantasyserie väcktes igen och tänkte att denna del får jag inte heller missa. Men kände också att jag inte kunde gå fram till Marcus och köpa del tre utan att ha läst de första delarna.

Jag började läsa böckerna dagarna innan jag skulle till mässan, och jag ångrar inte det alls. Om man gillar fantasyböcker så har man hittat ett säkert kort. Serahema Saporium är en serie i kategorin High Fantasy. Marcus har lyckats med allt, och då menar jag verkligen med allt, han slår många internationella och stora fantasyförfattare på fingrarna. Dessa borde verkligen översättas och nå ut till resten av världen och inte bara Sverige.

Språket han har i böckerna ligger på en nivå som håller hög kvalité, det blir aldrig högtravande samt heller aldrig simpelt. Det är den perfekta nivån i mitt tycke. Världen han målar upp växer fram med berättelsen och man lär sig mer och mer om den ju mera som händer huvudkaraktärerna. Och karaktärerna, vilka färgstarka figurer han har skapat. De är aldrig rent goda eller onda, de är mångsidiga, alla har sina goda stunder och även onda stunder. Detta gör att alla känns levande och får ett djup som gör att man känner för karaktärerna.

Och detta var vad jag tyckte när jag hade läst de två första delarna, när jag kom till del tre (Nattlöpare) så blev jag förvånad. Om jag tyckte att Marcus hade lyckats med de två första så hade han gjort det (jag trodde var omöjligt) och skruvat upp nivån ytterligare ett steg. Språket och handlingen i del tre var ännu mera perfekt, trimmad och inga skavanker märkte man. I de två första böckerna hade man stött på bifigurer som sedan gått ur berättelsen (man trodde att Marcus hade glömt dessa eller kände att de inte tillförde historien något) men här dyker de upp igen och tillför historien lika mycket som själv huvudkaraktären.

Det enda felet är att de tog slut för snabbt och nu måste man vänta på de övriga tre delarna. Så (du som läser detta) vad väntar du på? Gå och läs dessa böcker med det samma.

Del 1: De Rotlösa Bokus Adlibris
Del 2: Bäraren Bokus Adlibris
Del 3: Nattlöpare Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.

3 kommentarer:

 1. Fyndigt namn på bloggen :-) Ska nog följa ditt råd, man blir ju nyfiken efter en så fin recension!

  SvaraRadera
 2. Måste man ha läst de 3 böckerna (De rotlösa, Bäraren och Natlöpare) för att häng med den nya boken 'när gudar dör'?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nya boken, När gudar dör är den omarbetade versionerna av de två första delarna som blivit satts ihop i en bok, precis som författaren hade tänkt sig från början med serien. Så nej, dessa gamla versionerna skall man inte läsa, finns ej längre att få tag i, man skall läsa nyversionerna och börja med När gudar dör.

   Radera