söndag 22 april 2018

Anne-Marie Schjetlein: Döden Kvittar Det Lika


Titel: Döden Kvittar Det Lika
Författare: Anne-Marie Schjetlein
Sidantal: 281
Förlag: Hoi Förlag

Handling:

Andreas Nylund jobbar som kirurg på ett sjukhus i Halmstad. En natt som han har jour så kommer det in en kvinna på akuten svårt skadad, det visar sig vara hans älskarinna som också jobbar på sjukhuset. I hemmet så försöker hans fru skapa det perfekta familjelivet men en mörk hemlighet kommer långsamt upp till ytan och hotar idyllen.

Mina tankar:

Detta är författaren Anne-Marie Schjetleins debutbok och första i en serie om läkaren Andreas Nylund. Det finns än så länge två böcker till i serien, Döden Den Bitterbleka och Döden Ingen Ser. Det är en psykologisk thriller.

Man kastas direkt in i handlingen och man får förklaringar på olika karaktärers relationer till varandra i tillbakablickar. Man får en bild av ett äktenskap som går på sparlågor, en otrogen man som hittat ny kärlek, en fru som försöker skapa idealbilden av den perfekta familjen. Man får även möta i tillbakablickar en liten flicka som har en tragisk barndom, man förstår att denna flicka är en av huvudkaraktärerna, men man är inte helt säker på vem.

Den är uppbyggd med korta kapitel med ett bra driv i handlingen. Det är mycket relationsdrama med en underton av något hotfullt och man får lära känna de olika huvudkaraktärerna. Man anar att det är något som inte står rätt till, psykiskt sett, med i alla fall en av dem, men många av dem har problem så man är inte helt säker på vem som har gjort vad. Detta håller uppe spänningen hela boken igenom. Hur allt hänger ihop knyts långsamt ihop ju mera bakgrunden kommer upp till ytan tills slutet kommer och man får sin upplösning.

Det finns en huvudkaraktär i Andreas men han är inte direkt den gode karaktären utan några brister. Han är ju som sagt otrogen och ser inte direkt något fel i det då han anser att hans äktenskap har tappat gnistan. Han är ingen stark karaktär i den betydelsen att han har en egen vilja, det är hans fru och även delvis hans älskarinna som styr honom dit de vill ha honom. Så han är inte direkt personligheten som man fattar tycke för, men ändå är det intressant att följa vad som händer honom, kanske kommer händelserna i boken få honom att växa och stå på egna ben.

Det är inte den vanliga deckaren om en polis som löser ett fall, detta är en psykologisk thriller blandat med en stor del relationsdrama och allt vad som kan röra sig runt livet på ett stort sjukhus. Det skall bli spännande att läsa vidare vad som händer Andreas och de andra på sjukhuset, slutet lämnar en bit öppen som jag misstänker kommer att fortsätta som en röd tråd till de andra böckerna.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar