onsdag 8 maj 2019

Anna Eidem: Den Dömdas Rop


Titel: Den Dömdas Rop
Författare: Anna Eidem
Sidantal: 424
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Den prostituerade Elisaveta Nikolova blir brutalt knivmördad av en okänd man som går under det fingerade namnet Ivailo. Samtidigt under en permission från Östra sjukhusets psykiatriska klinik blir Marie Hedman anklagad för mord på sin sambo och sedermera dömd till rättspsykiatrisk vård i sluten form. Maries syster Kristina Bergstrand tar på sig uppgiften att försöka få Marie fri från anklagelserna eftersom hon är övertygad om systerns oskuld.

Mina tankar:

Detta är Anna Eidems debutbok och det är en deckare och den första i en påtänkt serie av böcker om Kristina Bergstrand som blir en slags privatspanare när hennes syster blir misstänkt för mord och rättsväsendet har lagt ner någon vidare undersökning för de anser att bevisen är så starka.

Det är ett bra driv i handlingen och den förflyttar sig snabbt och säkert. Språket är lätt att ta till sig och karaktärerna vi möter är mångbottnade och intressanta att följa. Vi följer två röda trådar igenom boken, Marie som försöker få sin syster friad samt händelsen med mordet på den prostituerade Elisaveta. Man anar att dessa två händelser hänger ihop på något sätt och man vrider och vänder på det tills allt får sin förklaring i slutet.

Boken är spännande och man blir nyfiken på hur det kommer att gå för de olika personerna som man lär känna igenom boken. Den kanske inte sticker ut så mycket i den stora deckarvågen som vi har nu bland svenska författare men den är stabil och ett bra hantverk som gör att den är absolut värd att plocka upp och läsa. Den sticker ut i alla fall med att den inte är centrerad runt någon polis, med eller utan alkoholproblem, utan det är privatpersoner som står för utredningen.

Den har en filmisk känsla och närvaro och jag känner att den skulle absolut fungera som en film eller miniserie. Att författaren har en bakgrund i film och teatervärlden kan nog vara en orsak till detta. Samt att jag misstänker att många skriver filmiskt för att man gärna vill öppna porten till att sälja filmrättigheter.

Den tar upp en del om psykisk ohälsa och hur det kan vara att inte kunna lita på sina egna sinnet och upplevelser. Vad är verkligt och vad är bara hjärnspöken och hur kan man veta vad man gjort eller inte gjort?

Det skall bli spännande och se vad som döljer sig i kommande böcker om Kristina Bergstrand. I denna förstår jag hur det kommer sig naturligt att hon blir en privatutredare för att hjälpa sin syster. Men man undrar vad som kommer att få henne i nästa bok att utreda ett brott, något förflutet som kommer upp till ytan eller någon bekant som råkar illa ut. Oavsett så ser jag fram emot nästa bok.

Häftad Bokus Adlibris
E-Bok Del 1 Bokus Adlibris
E-Bok Del 2 Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram   
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar