torsdag 4 juli 2024

Sammy Jeridi: Ghettokrig

Titel: Ghettokrig
Författare: Sammy Jeridi
Sidantal: 331
Förlag: Bokfabriken

Baksidestext:

Ghettokungen Leon Jaziri har fått i uppdrag att skydda AI-forskaren Katalin Vargas. Det är bråttom. Vargas, som håller ett föredrag i Vinterträdgården på Grand Hôtel, befinner sig redan i livsfara. Det vimlar av hemliga agenter och alla är beredda att döda för hennes revolutionerande AI Veritas.

I en annan del av stan ska kriminalkommissarie Margareta "Maggan" Palm och kollegan Fredrik Envall vigas när de får larm om skottlossning. När Palm får veta att civilministern mördats och att en viss Leon Jaziri försvunnit med den inbjudna AI-forskaren inser hon att smekmånaden är inställd.

Utan att veta vem som är vän och vem som är fiende flyr Leon med Vargas i släptåg genom Stockholm. Ska de undkomma sina förföljare måste det ske på Leons hemmaplan. Endast i förortsdjungeln har de en chans att överleva - där är Leon kung och hans fiender villebråd.

Mina tankar:

Detta är den sjätte delen om ghettokungen Leon. De tidigare delarna heter Ghettokungen, Ghettobröder, Ghettolegender, Ghettoprinsessan och Ghettoexit.

Det står att det är en fristående uppföljare men jag skulle ändå rekommendera starkt att man läser böckerna i rätt ordning. Det är många återkommande karaktärer, stor roll som liten, som man känner igen bäst om man läst de tidigare böckerna. Annars kan det vara mycket som går förbi en när man läser boken, även om författaren har lagt in bitar i handlingen som förklarar det viktigaste som man som läsare behöver veta för att kunna hänga med i handlingen.

De som följt Leons resa i de tidigare böckerna vet ju redan att när vi möter honom för första gången så är han en lirare som har sin affärsverksamhet Ghettosäljarna, en verksamhet som lovar att kunna ge dig precis allt du kan tänka dig vilja ha. Det är inte ett direkt lagligt företag och rör sig i den undre världen, men man lär sig snabbt att Leon har ett hjärta som ändå är gott, han sparar alla pengar han kan från sitt företag för att kunna hjälpa sin lillebror och ge honom en bättre, och laglig, start i livet. Genom böckerna får vi se att det kanske inte alltid är den lättaste resan som Leon har gett sig in på.

Nu har vi kommit fram till den sjätte delen och redan i förra så hade Leon bestämt sig för att lämna sitt företag och själv gå en mera laglig väg till sitt mål. Han blev lite av en privatdetektiv, med tanke på att vi har att röra oss med Leon så går det kanske inte alltid så bra ändå att hålla sig på rätt sida lagen. Här i denna så har han blivit anställd att vara en livvakt till en forskare, Katalin Vargas, som ligger långt fram när det kommer till A.I.

Under en presentation av denna A.I. så sker det ett attentat och Leon och Katalin lyckas ta sig därifrån men det är starten på en intensiv och adrenalinpumpande jakt och flykt. Så gott som hela världen vill ha tag i denna A.I. så det blir ett internationellt spel på hög och farlig nivå som utspelar sig i Sverige. Leon vet inte vem som man kan lita på och han måste försöka försvinna under radarn för att rädda forskaren, vilket är inte allt för lätt då allt nu är mer eller mindre uppbyggt digitalt.

I varje del av denna serie så har författaren tillfört något nytt element eller stämning och det är något som jag får säga att han lyckats riktigt bra med. Han har en grundkärna i hela sin serie som han håller fast vid och man känner igen sig i varje bok. Men så har han även dessa nya element som gör att varje bok känns som en frisk vind, det är som att man vet både vart man har dessa böcker men ändå inte.

Genom seriens gång så har han utvecklat stilen till att bli en mera internationell thriller, han har tillfört agenter och spioner från världens olika håll. Nu tar han ytterligare ett steg till och lägger till teknologi i form av A.I., som verkligen blivit ett högaktuellt ämne nu, så denna bok ligger verkligen rätt i tiden. Denna teknikdel tillför han på ett lättsamt sätt, så att de som inte är insatta kan ta till sig handlingen, men ändå har han en informationsrik ådra och tankar som får läsaren att själv börja tänka efter vart vi är på väg, vilka faror som finns.

Språket är rappt och handlingen går i hundra knyck, det är inte en enda död sekund i denna bok, det händer något hela tiden och det är spännande och medryckande. Man behöver nästan lägga ifrån sig boken och andas emellanåt. Han bakar även in en humor i spänningen som bryter av på allvaret, detta tror man kanske skulle skära sig men inte här, han får till det helt perfekt och man kan inte låta bli att skratta till och vissa karaktärens agerande och kommentarer.

När man tänker tillbaka till första boken och ser hur denna är så märker man hur mycket som Sammy har växt som författare. Den första var en kanonbok men jag måste säga att här har han nog slipat bort, om det ens fanns, ojämnheterna och till fullo blommat ut som en författare. Vet att han har gjort många personliga resor i sitt liv, som han skall vara riktigt stolt över, men här har han gjort ännu en resa som inte går av för hackor.

Nu kommer vi till frågan om det blir någon mer del i denna serie. Jag kommer bara att gissa här nu, för jag vet inte och det är endast Sammy själv som kan svara på detta. Men när jag läste tackorden i slutet av boken så tyckte jag mig kunna läsa mellan raderna att detta mycket möjligen kan vara en den sista delen i serien, delvis för att han tackar folk för hela resan han gjort med serien och inte endast denna bok. Sedan har Sammy hintat på sociala media om att nya saker kommer att hända i hans författarkarriär, vad detta är har han inte gått ut med.

Men jag lägger in en liten brasklapp att jag tror att detta är på ett sätt en avslutning på denna resa, men det säger inget om att det kanske i framtiden kommer att dyka upp en fortsättning.

Jag rekommenderar denna bok, och hela serien, till alla som vill ha en spännande läsning som bjuder på fart och överraskningar, härlig och ibland udda karaktärer som man inte kan låta bli att älska. Ett språk som man lätt tar till sig samt en handling som man bara kan njuta av att följa med på resan. Oavsett vad Sammy kommer att komma med i framtiden så är jag nyfiken på att det.

Tidigare omdömen om författaren:

Ghettokungen (Ghettokungen #1)
Ghettobröder (Ghettokungen #2)
Ghettolegender (Ghettokungen #3)
Ghettoprinsessan (Ghettokungen #4)
Ghettoexit (Ghettokungen #5)

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar