tisdag 2 juli 2024

Lars Wilderäng: Midsommargryning

Titel: Midsommargryning
Författare: Lars Wilderäng
Sidantal: 333
Förlag; Massolit Förlag

Baksidestext:

Ordet på meddelandeblanketten var klart och tydligt. Midsommargryning.

Året är 2023. När bakfulla svenskar vaknar på midsommardagens morgon är all telefon- och internettrafik bruten och snart börjar flyglarmen att tjuta. I TV och radio meddelar överbefälhavaren att Ryssland inlett nya aggressioner mot Sverige och att den svenska regeringen tvingats avgå.

Är detta en skrämmande upprepning av det för Sverige fatala mellandagskriget 2012? Står Sverige rustat för att möta anfallet eller ska nya landområden gå förlorade? På vems sida står egentligen den svenska militären?

Mina tankar:

Detta är författarens andra bok och uppföljaren på debuten Midvintermörker. Denna kom ut 2013.

För att förstå situationen bäst i denna bok så skall man ha läst den förra boken som detaljerat beskriver hur ett ryskt anfall skulle kunna se ut om de valde att ta över Gotland. Den första boken är skrämmande aktuell även om den skrevs för över tio år sedan, man kan inte låta bli att tänka på Rysslands invasion i Ukraina.

Första boken utspelar sig 2012 och då får vi som sagt uppleva anfallet på Gotland, denna bok utspelar sig tio år senare. Gotland är inte längre svenskt, det är rysk militär och även nu civilbefolkning på ön. På midsommardagen så vaknar svenskarna upp och märker att all kommunikation är bruten. Det går ut nödmeddelande att Ryssland har inlett ett nytt angrepp mot Sverige, nu mot fastlandet, och att den svenska regeringen har avgått. En svensk högrankad militär leder försvaret och motangreppet mot Ryssland.

Vi läsare märker snart att allt kanske inte riktigt är så som det sägs, man lurar på vilken agenda den svenska militären har. Har man läst den första boken i denna serie så vet man vilken stil man har sig att förvänta när det kommer till militära detaljer, för är det något som författaren har lagt ned vikt på och verkligen besitter en djup kunskap i så är det just detta. Det är namn, modellbeteckningar, på vapen, skyddsvästar och militärfordon och även delvis beskrivningar på hur olika saker fungerar eller reagerar.

Just dessa noteringar av modellbeteckningar kanske en del kommer att uppleva som att det blir för mycket. Men åt andra sidan, innan man tar upp denna bok så vet man troligen att det är en militärthriller som man börjar på och då kommer just dessa bitar att förekomma i handlingen. Jag själv är inte kunnig när det kommer till dessa saker och hade inte en aning om vad författaren pratade om, men jag kände att dessa detaljer inte tog över handlingen och jag kunde lätt följa med ändå utan att vara någon expert på detta. Så han har lyckats med att få till en bra balans.

Det själva taktiska spelar när det kommer till militärernas agerande i deras anfall och försvar känns verkligen trovärdigt och den detaljerade beskrivningen hur ett anfall kan se ut visar att även här har författaren en stor kunskap samtidigt som han har tänkt efter och planerad dessa bitar in i minsta detalj.

Det är många karaktärer i handlingen och det kan vara lite svårt att få grepp om dem alla. Några är med bara en liten bit och andra tar större plats. Det gäller att vara vaken och ta till sig de olika, annars kan det bli lätt att man blandar ihop några av dem.

Denna bok kom ut 2013 men utspelar sig 2023. Det vågat att skriva en handling som utspelar sig i framtiden men ändå inte så långt fram i tiden. Om försöker tänka efter så har det hänt, när det kommer till teknologi som till exempel mobiltelefoner, rätt så mycket de senaste tio åren. Nu är vi i 2024 och med facit i hand så får jag säga att författaren har fått till det rätt så bra, teknologin i boken skulle ha kunnat känts helt fel ute men i stället så har författaren skrivit det på ett sätt som gör att den känns aktuell även nu.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en militärthriller som bjuder på bra detaljer när det kommer till fakta och trovärdighet, i alla fall i den allmänne personens ögon, och spänning. Detta är den avslutande delen i denna serie, men han har skrivit många andra böcker efter denna och jag ser fram emot att se hur de är.

Tidigare omdömen om författaren:

Midvintermörker (Midvintermörker #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar