söndag 7 juli 2024

Kukkamariia Valtola Sjöberg: Legenden om stjärnvalvets folk: Sagas bok

Titel: Legenden om stjärnvalvets folk: Sagas bok
Författare: Kukkamariia Valtola Sjöberg
Sidantal: 338
Förlag: Visto förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Isma började spektaklet som inledde spelet om hennes och om världens öde.
”Är du den utvalda?”
Hon satt alldeles tyst en stund och svarade sen så starkt och bestämt som hon kunde.
”Nej.”

Samma natt som Thor föds, arvingen till Gorms tron, föds också hövdingadottern Saga i en liten by långt därifrån. De kommer till världen med vargen som skyddsdjur - för evigt bundna till varandra trots att de lever så olika liv. Hennes öde är att rasera hans ätts herravälde, hans öde är att döda henne.

26 år senare träffas de för första gången, men ingen av dem vet vem den andre är. Saga bär en hel värld av magi och krafter inom sig som är en fara både för henne och omgivningen. När Saga hamnar i onåd efter en våldsam midsommarnatt tvingas hon följa med Thor till huvudstaden, den grymme härskaren Gorms stad. Vägen dit kantas av magiska varelser, hotfulla bestar och omvälvande passion.

Plötsligt är Saga inte säker på någonting längre. Kan ondskan vara annat än genomond? Kan ondskan bära med sig kärlek?

Mina tankar:

Detta är en fantasyroman som riktar sig till unga vuxna och uppåt. Det verkar som det är den första i en påtänkt serie, denna kom ut 2022, men har inte sett något om en fortsättning.

Man märker snabbt när man läser denna att denna är grundad ur den nordiska mytologin och vikingatiden. Nu är det inte en direkt efterapning av denna tro men den är absolut starkt influerad av den. Lite vågat så kan man säga att i kampen mellan de två religionerna som finns i denna bok kan man dra vissa paralleller när kristendomen drog över Norden och förbjöd med eller mindre den gamla tron som då såg hednisk. Fast det är ändå inte detta, den nya religion är mera framtagen av en härskare, eller ett släkte av härskare, som nästan sätter sig själv på tron som en gud och att man skall dyrka den rätte guden. Visar man sig dyrka de äldre gudarna, som kan tolkas som naturgudar, så är straffet det strängaste.

I denna bok så möts två personer från de olika religionerna. Den ene, Thor, letar efter den som skall komma, enligt en profetia, att störta den nya religionen. Den andre, Saga, visar sig vara den som han letar efter. Hon har levt i en avlägsen by och när han kommer till hennes by under sitt sökande så blir inte mötet som han kanske hade tänkt sig.

På resan till huvudstaden, där Saga skall få sin dom, så uppstår tycke mellan dem. Det verkar som att de har starka band som gör att de inte kan hålla sig ifrån varandra.

Det är roligt att se fantasy som grundar sig i den nordiska mytologin och använder sig av dess tro. Inget fel på att läsa en klassisk anglosaxiskt fantasy men ibland så är det härligt med lite förändringar. Detta är något som jag tycker mig se mer och mer bland fantasyböckerna som kommer ut nu.

Grundhistorien i berättelsen är lite av det klassiska slaget, med förbjuden kärlek, tänk Romeo och Julia. Det är ett tema som återkommer i många berättelser och det är ett säkert kort att utgå från för att göra det spännande och gripande.

När det kommer till karaktärerna så tycker jag att författaren fått till det rätt så bra, det finns några bitar i handlingen som jag reagerade på att vissa karaktärer agerade lite onaturligt, dock inte så mycket att det skar sig. Samt att det fanns vissa utvecklingar av karaktärer som kändes som att det saknades ett steg, eller så var det att man som läsare inte fick uppleva allt. Även detta var inte så att det skar sig handlingen.

Språket är lätt att ta till sig och när det kommer till miljöbeskrivningar så är det inlevelserikt och målande.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en fantasy som är en blandning av spänning och romantik, samt en magi som rör sig åt det schamanistiska slaget, alltså naturmagi.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar