måndag 28 mars 2022

Mats Ahlstedt: Mordet på Ragnhildsholmen

Titel: Mordet på Ragnhildsholmen
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 310
Förlag: Kabusa Böcker

Baksidestext:

Några ungdomar åker ut till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen.

Vem är han? Och varför har han grävts ner ute på holmen? Under polisens förhör med de boende i området berättar en äldre kvinna att hon har hört ett skott mitt i natten några veckor tidigare. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som ett dubbelt självmord. Men det gamla parets dotter Åsa vägrar tro att hennes föräldrar tagit sina egna liv, och när hon städar ur sitt föräldrahem hittar hon en bunt oöppnade brev på vinden, brev som för henne tillbaka i tiden och väcker minnen som hon helst hade velat glömma för alltid.

Medan kommissarie Sören Högström fokuserar på mordutredningen och följer spår som pekar mot gängkriminalitet och droghandel, har hans kollega Fatima Wallinder svårt att släppa tankarna på Åsa. Mannen på Ragnhildsholmen, dubbelsjälvmordet och breven på vinden Fatima har känslan av att allt hänger ihop.

Mina tankar:

Detta är författarens fjärde bok om poliserna Fatima Wallinder och Sören Högström. Denna kom ut 2009 och författaren har nu skrivit närmare tjugo deckare.

Detta är som sagt den fjärde boken i serien, de tidigare heter Dödsängeln, Violinisten och Den röda damcykeln. Man behöver inte ha läst de tidigare böckerna för att kunna hänga med i denna men om man är som mig och vill följa karaktärerna i en serie från starten så skall man absolut läsa dem i rätt ordning. Det är små saker som följer med i böckerna som rör de olika centrala karaktärernas privata liv och arbete, samt relationer mellan dem.

Vi kastas rätt in i handlingen, ett par ungdomar hittar ett lik vid en borgruin. Polisen börjar utreda dödsfallet, som visar sig vara ett misstänkt mord, och spåren leder dem till droghandel och gängkriminalitet.

Men andra saker säger att det ligger något mera bakom dödsfallet. En kvinna som säger sig att ha hört skott avfyras i närheten av mordplatsen hittas några timmar efter hon pratat med polisen död tillsammans med sin man, något som man först avskriver som ett dubbelt självmord. Fatima Wallinder känner att det är något som inte stämmer med självmordet och likaså gör dottern till det döda paret.

Vi dras in i en spännande handling med ett fall som känns tidlös, detta gör att den känns fortfarande aktuell även om den skrevs för tretton år sedan. Detta är lite av två olika grupper när det kommer till deckare, en del tar upp just nu aktuella ämnen, dessa kan, men inte nödvändigt, komma att snabbt bli utdaterade. Sedan har vi böcker som dessa där man kör med mera klassiska fall och ämnen som aldrig faller ur tiden.

Som vanligt när det kommer till Mats Ahlstedt så är språket lätt att ta till sig samtidigt som det är bra vårdat. Han tar hand om sina karaktärer, de återkommande samt de nya, och bygger upp dem bra så att man får en insikt i deras liv och personligheter. De återkommande bygger han vidare på och de nya presenterar han så att man får en bra bild över situationen.

Varje bok han skriver så finns det ofta ett ämne som han tar upp. Denna bok är inget undantag, nu är det den, för allmänheten, bortglömda gruppen av barn som under andra världskriget kom till Sverige från Finland. De skickades hit utan några föräldrar och hamnade i olika hem. Han lyfter upp ämnet bra genom att inte göra en lektion i det, han nämner det mera eller mindre i förbifarten, det har dock en central sak i handlingen att göra. Detta gör att han gör sina läsare medvetna om ämnen och lämnar över till oss att, om vi vill, börja ta reda på mer om ämnet.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en stabil deckare som bjuder på spänning och underhållning. Den är både lättsam samtidigt som den har ett djup. Den gör precis det som en deckare skall göra, jag kommer att fortsätta ta mig igenom hans böcker.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödsängeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
Violinisten (Sören Högström och Fatima Wallinder #2)
Den röda damcykeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
När inget annat återstår (Ella Werner #1)
Öga för öga, tand för tand (Ella Werner #2)
Ondskans ansikte (Ella Werner #3)
Trojanen (Ella Werner #4)

E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

söndag 27 mars 2022

E.P. Uggla: Felet med Eden

Titel: Felet med Eden
Författare: E.P. Uggla
Sidantal: 317
Förlag: Bonnier Carlsen

Ett recensionsex från författaren och förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

När sjuttonåriga Ava vaknar från den nya influensan tillhör hon de äldsta i världen. Influensan har dödat nästan alla utom de riktigt unga. Hon har hamnat i Eden, det paradis som en klick av de äldre överlevarna har byggt. Men Eden framstår mer och mer som en oförsonlig plats, där empati är ett skällsord och alla tvingas tävla mot varandra.

Frågorna gnager i Ava. Varför har hon, begåvad men sällan bäst, placerats med eliten? Och hur har ett helt nytt samhälle kunnat skapas på bara några månader?

Alla frågor landar i samma svar: Något är skrämmande fel med Eden.

Mina tankar:

Detta är författarens tredje bok, hon har tidigare skrivit pandemiskräck-serien Första hösten som består av Blå gryning och Röd skymning. Detta är en dystopi som riktar sig till unga vuxna.

Författarens tidigare böcker har varit en hel del skräck i sig, denna däremot tonar ner på det men hon lämnar inte fantastikens genre.

Vi kastas rätt in i handlingen, en ung kvinna, Ava, vaknar upp efter att varit nedsövd. Hon har varit smittad av en kraftig influensa, hon får reda på att influensan har dödat alla över tjugofem. Men något är inte som det skall, det är till början små saker som gör att Ava misstänker att hon inte får reda på allt.

När hon kommer från sjukhussängen så kommer hon direkt till ett ställe som kallas för Eden. Eden är en stor kupol som befinner sig ovan trädtopparna. Eden är en stor skola där eleverna inte bara går i den de bor där också.

Att det är något som är fel med Eden är absolut något som både läsarna och huvudkaraktären får upptäcka ju längre in i boken vi kommer. Hon vaknar upp i en värld som har ändrat sig riktigt mycket och hon känner inte igen den. Det är inte logiskt att den skall ha ändrat sig så mycket som den har gjort under tiden som hon var nedsövd. Ändå är det ingen som förklarar för henne.

Detta mysterium i handlingen som inte blir förklarat med detsamma för oss läsare gör att det blir extra spännande att ta del av huvudkaraktärens liv och försök till anpassning till Eden. Vi möts av en klasshierarki som går ut på att endast eliten skall ha det bästa.

Jag fångades verkligen av denna bok, jag sögs in handlingen och det kändes precis som om jag var där i Eden tillsammans med Ava. Jag kunde inte sluta läsa boken, var tvungen att lägga ifrån mig den för att det blivit för sent på natten, men under tiden tills jag kunde fortsätta läsa den så kunde jag inte sluta tänka på handlingen. Man lurade på hur allt låg till, många olika teorier snurrade runt i huvudet tills man fick ett svar i slutet av boken, ändå ställer jag mig frågande om det är hela svaret. Misstänker att det inte är det och längtar verkligen efter nästa del redan nu.

Det är ett riktigt bra scenario som målas upp här, jag klickade helt perfekt med allt. Språket sitter där det skall och det målar upp allt så bra att man lätt lever sig in i handlingen och även i karaktärerna.

På framsidan av boken så står det att det är Hungerspelen för 2020-talet. Jag kan bara hålla med, jag får verkligen känslan av stilen som fanns i Hungerspelen men skall tillägga att jag inte anser att det är en kopia. Nu vet jag verkligen inte vart författaren tänker ta denna serie, men anser att Hungerspelen hade andra element i sig som gjorde den till en riktigt bra bokserie och likaså är det med denna första del i den här serien. Den har andra saker i sig som gör att den står på egna ben och blir en riktigt bra bok.

Jag föll för författarens stil i sin debutbok och likaså med uppföljaren. Med sin tredje bok så visar hon att det var inget undantag, Hon levererar en tät och spännande handling som aldrig tappar farten. En miljö som både känns främmande men ändå också igenkännande, troligen skolmiljön som gör det, om man inte fortfarande går i skolan så har man säkerligen minnen från den tiden. Nu kanske det inte är riktigt så hemska som det är stundvis, eller rättare sagt för det mesta, i denna bok.

När jag läste denna så fick jag en vision av att gjorde en film eller tv-serie av denna, för jag kan verkligen se att den gör sig bra även i det formatet. Det skulle vara riktigt kul om Sverige vågade satsa på något sådant och även visar att de klarar av det.


Det kan inte bli något annat än högsta betyg på denna bok, jag rekommenderar den till alla som gillar dystopiska berättelser i stil med Hungerspelen och Maze Runner. Jag tror absolut inte man kommer att bli besviken på denna. Det skall bli verkligen spännande att se vart författaren tar denna handling, slutet kommer att lämna en förvånad och lämnar det så att handlingen kan gå ut så många håll som helst.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Blå gryning (Första hösten #1)
Röd skymning (Första hösten #2)

Häftad Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

lördag 26 mars 2022

Niclas Franklin: Importören

Titel: Importören
Författare: Niclas Franklin
Sidantal: 310
Förlag: ISE Publishing

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Kriget mellan kriminella i Göteborg blossar upp på ett oväntat sätt och flera gängmedlemmar dödas. Tom Swedman och hans kollegor på Särskilda spaningsenheten börjar ana att en ny, okänd spelare har klivit in på banan och försöker ta över en del av drogförsäljningen i stan. Alla spaningsresurser riktas mot den nya aktören som tycks ha helt andra resurser än de etablerade gängen. Förutom den lönsamma heroinimporten verkar ledaren för den nya konstellationen ha ytterligare en punkt på sin agenda. Hämnd. Tom Swedman och hans kollegor blir måltavlor för hans personliga vendetta.

Mina tankar:

Detta är författarens andra bok om polisen Tom Swedman, den första boken heter Dödligt dubbelspel.

Boken går bra att läsa utan att man har läst den första boken, men det är ingenting jag skulle rekommendera om man känner att man vill ha all bakgrund om händelserna från första boken. Denna bok bygger delvis vidare på vad som hände i förra boken.

Tom Swedman, som hjälpte till med ett spaningsarbete i förra boken, har nu börjat jobba mera permanent i spaningsgruppen. Han börjar nu bli lite varmare i kläderna när det kommer till spaning.

Det ser ut som om ett krig inom den undre världen i Göteborg är på uppgång när flertalet gängmedlemmar hittas döda och ledtrådar hintar om att det finns en ny aktör på marknaden. Tom Swedman och de andra i gruppen inleder ett spaningsarbete.

Samtidigt så blir poliser attackerade, det ser ut som om det är en personlig vendetta på gång. Frågan är om båda sakerna hänger ihop. Kvinnan som hjälpte till med fallet i förra boken befinner sig nu på hemlig plats, men hon oroar sig över om de hon satte dit kommer att hämnas på henne.

Precis som i första boken så får vi tar del i hur polisen jobbar med spaningsarbete. Författaren har själv jobbat med det och man får anta att han tagit en del från egna erfarenheter. Det känns i alla fall autentiskt i hur det skulle kunna gå till. Även en del motgångar, i form av andra myndigheter, kommer upp till ytan. Detta kryddar upp handlingen en del.

Handlingsmässigt och spänningsmässigt så är det konstant hög fart, det händer något hela tiden. Ändå hinns det med att bygga vidare på de olika karaktärernas personligheter och privatliv, detta ger ett djup till handlingen.

Språket flyter på bra och det är lätt att ta till sig, det är ändå inte för lätt utan känns lagom fylligt för att ha vikt i sig. Det är ett spännande scenario som författaren målar upp för oss. Jag rekommenderar boken till alla som är sugna på en deckare som skildrar polisens arbete och en snabb och spännande handling. Den tredje boken är på gång och det skall bli spännande att se hur författaren bygger vidare på sin serie, han lämnar några spår öppna, precis som han gjorde i första boken, som jag misstänker kommer vara en av grundpelarna som tredje boken kommer att ha.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödligt dubbelspel (Tom Swedman #1)

Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

onsdag 23 mars 2022

C N Persson: Oslagbar

Titel: Oslagbar
Författare: C N Persson
Sidantal: 273
Förlag: Visto Förlag

Baksidestext:

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen.

Allt Anton önskar är att få vara som alla andra. Den perfekta fasaden har han putsat på hela sitt liv, den som hemlighåller vem han egentligen är. Men att vara Superhjälten Axius lärling är någonting som förväntas av honom, ingenting han själv önskar.

Han ska viga sitt liv åt att rädda människor i nöd. Men om någon får veta vem han egentligen är riskerar han att försvinna spårlöst. Vilket myndigheterna sett till att så många av deras sort redan gjort.

Mina tankar:

Detta är författarens debutroman och det är den första i serien Maddoxx Silver som är en urban fantasy som riktar sig till unga vuxna.

Det är som sagt en urban fantasy och vi möter här en värld där människor med förmågor utöver det vanliga finns ibland oss. Dessa kallas kort för super. Några av dessa super har bestämt sig för att använda sina övernaturliga krafter till att hjälpa andra i nöd, de blir något av superhjältar. Men det finns en kraft i samhället som inte gillar att det finns supermänniskor, de ser dem som ett hot och vill ha dem under sträng kontroll.

Denna konflikt med människor och super är något som får mig att tänka på X-men, där mutanter är oönskade och jagade av den stora massan. Jag misstänker starkt att författaren är inspirerad av denna serie och även andra med superhjältar som ses som ett hot mot samhället.

Det är en spännande värld som författaren målar upp här. Vi får följa en lärjunge till en superhjälte och hur han försöker få ihop sitt privatliv, med allt som det innehåller för en tonåring, samtidigt som han tränar och hjälper till med att rycka ut för att rädda människor.

Författaren har valt att lägga fokus på privatlivet när det kommer till handlingen, vi får ta del av en ung mans problem när det kommer till kärlek och skola. Utan att avslöja allt för mycket så händer det saker i hans liv som ställer till med stora förändringar när det kommer till hans framtidsplaner.

Jag personligen hade velat sett mer med delen som rör supermänniskor, hur de har kommit till och hur de använder sina krafter och liknande. Det är en del fokus på delen om att samhället inte gillar dessa supermänniskor men ville veta ännu mera om detta. Nu blir det mera ett relationsdrama med bitar av övernaturligt i stället för en superhjälteberättelse, men jag gillade berättelsen ändå.

Relationsbiten får författaren till riktigt bra och det är som sagt en intressant värld som vi får ta del av. Språket är målande och hon får till karaktärerna bra och levande. Det skall bli riktigt intressant att se hur serien utvecklar sig, den andra boken finns redan ute och heter Otillräcklig.

Häftad Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

tisdag 22 mars 2022

Buthler & Grimwalker: Isstorm

Titel: Isstorm
Författare: Dan Buthler & Leffe Grimwalker
Sidantal: 299
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Fan ta Alex. Fuck allt han står för och allt han gjort. Det är hans fel att Jessica känner sig smutsig. Det är hans fucking fel att hon inte längre har några barn eller ett liv.

Alex och Jessica Storm, ledarna för triaden i Sverige, har beslutat sig för att skiljas. I ett slag blir de bittra konkurrenter om den svenska kokainmarknaden.

I Hongkong planerar Alex halvbror Peter Bao, triadens drakhuvud, för en politisk karriär. För att lyckas behöver han Alex hjälp. Men den fruktade lönnmördaren Lily Rose har en egen agenda och avslöjar att Peter Bao låg bakom mordet på Alex och Jessicas barn.

Alex överger allt han har i Sverige och flyger till Hongkong med ett enda mål - hämnd.

Mina tankar:

Detta är författarduon Dan Buthler och Leffe Grimwalkers fjärde bok om Alex Storm, de tidigare böckerna heter En perfekt storm, Kastvindar och Stormfödd. Detta är även den sista boken som duon skriver tillsammans om Alex Storm, men det är inte slutet på berättelsen. Författarna har bestämt att gå egna vägar men inte lämna det som de har byggt upp. Leffe Grimwalker har redan kommit med femte boken i serien, Kastvindar.

Boken är i och för sig fristående men jag rekommenderar att man läst de tidigare böckerna i serien för att få med allt som har hänt de centrala karaktärerna. Det är en lång tråd som utvecklar både den stora handlingen och karaktärernas personligheter. Är man inte så noga med att veta allt som hänt tidigare i serien så fungerar det att hoppa in här, man får förklarat vad som hänt.

Har man läst de tidigare böckerna så vet man troligen vad man har sig att vänta av denna bok. Vi möter än en gång Alex Storm, en bilhandlare som genom ett mycket ödesdigert pokerspel gjort att han dragits in, genom sin halvbror, i triaden och dess smutsiga affärer i mord och droger. Boken tar vid där den förra slutade och det är verkligen inte lätt för Alex då han dras djupare in i triadens affärer då han åker till Hongkong.

Jessica, vars bakgrund vi fick veta mera om i förra boken, börjar nu själv stå på egna ben när det kommer till affärer inom den undre världen med droger. Hon vill ha pengar så att hon kan säkra sin framtid, ett par år har hon tänkt fortsätta. Men allt går kanske inte enligt planerna. Hon visar här en ännu mörkare sida.

Lönnmördaren Lily Rose får en mera central roll i denna bok och det är hennes bakgrundshistoria som vi får följa i denna bok. Det är en väldigt trasig och nedbruten person som vi får uppleva, men även en hänsynslös person som har en personlig agenda.

Precis som de tidigare delarna i serien så bjuder denna på halsbrytande spänning, Det är kanske otroliga saker som händer karaktärerna genom denna serie, men det är i alla fall underhållande och det behöver inte vara trovärdigt. Det är som en actionversion av Gudfadern fast med triaden i stället för den italienska maffian. Vi har intriger som vi inte alltid i förväg kan ana komma och karaktärer som vi inte riktigt vet vart vi har, allt kan ändras under resans gång.

Boken är en bra fortsättning på serien, den bygger vidare på handlingen samtidigt som den tar oss med på djupet när det kommer till karaktärernas personligheter och bakgrunder. Det blir spännande att se hur serien kommer att fortsätta nu när författarna har bestämt sig för att gå egna vägar, de har uttalat sig om att detta kommer att leda, på något sätt, till flera grenar i berättelsen. Nyfiken på att se vad framtiden kan hålla för denna värld som de bygger upp.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

En Perfekt Storm (Alex Storm #1)
Kastvindar (Alex Storm #2)
Stormfödd (Alex Storm #3)

Dan Buthler (Tillsammans med Dag Öhrlund)

Mord.net (Jacob Colt #1)

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E.bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

söndag 20 mars 2022

Rebecca Dahlgren: Daireens hemlighet

Titel: Daireens hemlighet
Författare: Rebecca Dahlgren
Sidantal: 472
Förlag: Vulkan

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Före människans tidsålder, sades demoner härska över land och hav. Med hjälp av magi och trollkraft tvingades de bort från människornas värld. Men ingen magi varar för evigt ...

Garbhan och Daireen följde Keelan genom den underjordiska tunneln. I facklans sken såg de hur taket välvde sig över dem. Någon kom emot dem med raska steg.

Daireen blundade hårt, skräcken ljöd inom henne. Med bultande hjärta kämpade hon för att återfå fattningen. Hon måste ta reda på sanningen.

Långsamt vred hon på huvudet, vem var han? De vackra ögonen mötte nyfiket hennes. Hon fick en känsla av att vara väntad?

Mina tankar:

Detta är den andra boken i Rebecca Dahlgrens fantasyserie som riktar sig till unga vuxna och uppåt. Den första heter Den dolda vägen.

Då det är andra delen så rekommenderar jag att man läser den första innan man läser denna, boken tar vid strax efter den första boken.

I förstas boken så blev vi presenterade för denna alternativa nutid som döljer magi mitt ibland oss. Det är en värld som jag skulle säga är inspirerad av keltiska sägner, men även andra folksägner. I första boken så var det fokus på hästar och de magiska väsen som härstammar från dem, talar såklart om enhörningar.

I denna bok så lämnar författaren fokuset på hästarna, men de finns absolut med i ett hörn, det är en annan legendarisk varelse som får ta mera plats, vilken lämnar jag till läsarna att upptäcka. Samtidigt så får vi en djupare insikt i hur denna värld är uppbyggd när det kommer till de magiska och även veta mera om några väsen som berikar den. Tycker var kul att författaren lät sin värld växa ännu större i denna del.

Författaren har också ändrat lite på vilken karaktär som handlingen har mest fokus på, titel avslöjar en hel del. Men hon lämnar såklart inte de som var i fokus på i första boken. Trevligt att få lära känna karaktärer som var mera bifigurer i första boken.

Genremässigt så skulle jag säga att det är en mix av urban fantasy och vanlig fantasy, om nu det låter vettigt. Samtidigt som det är spännande och gripande så utstrålar hela berättelsen av något som skulle kunna kallas för mysig, det finns något i stämningen som gör att man känner av harmoni när man läser den. Så man skulle kunna säga att det även har en bit av feel good i sig.

Det känns att författaren har växt i sitt skrivande från första boken och får verkligen till stämningen i boken och miljöerna kommer lätt till en i beskrivningarna. Det är ett bra och lättsamt språk och karaktärsbeskrivningarna ger dem ett djup.

Då författaren bjöd på lite överraskningar i denna bok genom att lägga till några extra element till handlingen, som smälte bra ihop med det vi fick veta i första boken, skall det bli extra intressant att se vad som händer i tredje delen.

Tidigare omdömen om författaren:

Den dolda vägen

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

lördag 19 mars 2022

Jeanette Bergenstav: Syndoffer

Titel: Syndoffer
Författare: Jeanette Bergenstav
Sidantal: 454
Förlag: Norstedts

Ett recensionsex från författaren och förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Ingen har hört något. Ingen har sett något. Ändå har två personer blivit brutalt mördade i Torshammarskolans nyrenoverade bildsal. Utsänd av lokaltidningen råkar frilansjournalisten Jennifer Sundin kliva rakt in på brottsplatsen. Innan hon larmar tar hon närgångna bilder av de sargade kropparna.

Snart inträffar ytterligare ett mord i ett stillsamt radhusområde i närheten. Finns det ett samband? Handlar det om ett våldsamt svartsjukedrama eller uppgörelser i den undre världen?

Fallen väcker den gamla kriminalreportern inom Jennifer. De innebär också en chans att tjäna snabba pengar och att slippa tänka på sitt havererade privatliv. Hon är nyligen stelopererad och äter mer smärtstillande än hon borde. Hennes man har träffat en annan och lagt beslag på huset. Jennifer tvingas fly till sin pappas gamla båt vid Drömmarnas kaj, i Göteborg. Medan hon blir allt djupare indragen i mordgåtan kämpar hon för att vinna tillbaka sitt hem och sin älskade dotter.

Mina tankar:

Detta är författarens debutroman men hon har tidigare skrivit ungdomsböcker samt en bok om hundträning.

Boken börjar med att en journalist hittar två personer döda i en skola, de har båda blivit mördade på ett brutalt sätt. Detta är starten på en spännande privatutredning som journalisten gör i jakten på sanningen och mördaren.

Vi möter här en rätt så trasig person i journalisten, både mentalt och fysiskt. Hon har ständiga smärtor efter en foglossning, hon har precis genomgått en operation som skall förhoppningsvis återställa henne. Samtidigt så har hennes man lämnat henne och han ställer till med saker när det kommer till äktenskapet och barnen. Hon går mer eller mindre på tomgång när det kommer till jobbet, men detta mordfall får fart på henne igen.

Detta är en deckare där i stället för en polis som skall lösa fallet så är det en privatperson som gör det. Fokuset ligger lika mycket på huvudkaraktärens privatliv som hennes yrkesliv som journalist.

Det var när jag läste efterorden som jag började misstänka att författaren har tagit mycket av sin egen erfarenhet och gett den till sin huvudkaraktär. Hon tackar en läkare som har skruvat ihop henne samt en fysioterapeut. Bitarna i boken där huvudkaraktären kämpar mot sin smärta kändes så äkta så jag anade att de var självupplevda och jag fick svaret i tack-orden.

Att författaren sedan även är journalist känns också. Vi får även uppleva hur det kan gå till bakom kulisserna till nyhetslöpen som vi läser dagligen.

Genom boken så kunde jag inte låta bli att tänka på en annan författare. Delvis så tycker jag att handlingen och dess huvudkaraktär påminner om Liza Marklunds böcker om Annika Bengtzon. Även i Marklunds böcker så fick vi ta del av journalistlivet samt att huvudkaraktären där hade bitvis problem med privatlivet, i denna bok är det dock större problem. Båda författarnas huvudkaraktärer är två som har skinn på näsan och vågar ge sig in i det farliga för att få fram sanningen.

Nu menar jag inte att Bergenstav har kopierat Marklund, tycker absolut att hon står bra på egna ben, men jag har mina aningar att hon absolut är inspirerad av henne och haft henne som en av sina förebilder när hon skulle skriva sin bok. Jag ser henne mera som en värdig arvtagare (om man redan nu kan börja prata om arvtagare) till Marklunds journalist-deckare.

En spännande och bra start på en ny deckarserie, rekommenderar den till alla som vill ha deckare där fallet och karaktärernas privatliv får ta lika stor plats i handlingen. Skall bli kul att se hur denna serie utvecklar sig.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

fredag 18 mars 2022

David Renklint: Kraften vaknar

Titel: Kraften vaknar
Författare: David Renklint
Sidantal: 109
Förlag: Bokförlaget Hedvig

Baksidestext:

Sindra blir familjehemsplacerad i den lilla orten Strömånge. Hon har svårt att finna sig till rätta i sin nya skola. Eleverna vet att hon har ett våldsamt förflutet, och många är rädda för henne.

En eftermiddag drar ett oväder in över Strömånge. Marken skakar, stormen river i träden och Strömångesjön svämmar över. Dagen efter känner sig Sindra annorlunda. En stark kraft susar i kroppen. Samtidigt förstår hon att det var något märkligt med ovädret. Strömånge har drabbats av massa olyckor, bränder och till och med dödsfall under natten. Dessutom har Moa i hennes parallellklass försvunnit. Moa som Sindra pratade med dagen innan ovädret och som kände på sig att något var på väg att hända. Vad är det som har hänt Moa? Vad är det för krafter som väckts i Sindra? Och varför blir hon förföljd av Wille, den taniga killen i hennes klass?

Mina tankar:

David Renklint är en författare som rör sig inom fantastiken men han har en bred målgrupp när det kommer till ålder. Det rör sig från barn ända till vuxna och han hoppar gärna mellan riktigt hemsk skräck till magiska berättelser inom fantasy.

Denna bok skiljer sig lite, inte när det kommer till genren, han håller sig trogen till fantastiken. Det som skiljer sig denna åt är att den är skriven som lättläst. Bokförlaget Hedvig, som har gett ut boken, jobbar med lättlästa böcker både för barn och vuxna så att de med lässvårigheter kan få möjligheterna att ta till sig berättelser. Handlingsmässigt så riktar sig boken till åldern 12-15 men den är som sagt mera lättläst än andra böcker som riktar sig till denna åldern.

För läsvana kan boken kännas väldigt lättsmält när det kommer till det språkliga, vilket precis är meningen med dessa böcker. Ser man mera på handlingen så upplevde jag den som medryckande och intressant vilket är också riktigt bra om det är någon som har lässvårigheter, något måste fånga intresset så att man känner viljan att läsa vidare. Så jag får säga att författaren träffar rätt på precis de punkterna som man skall träffa det kommer till lättlästa böcker.

Om jag skall klassa denna bok för någon genre så är det urban fantasy som är det jag skulle kalla den, det vill säga att handlingen är lagd i nutid och att det innehåller något slags övernaturligt. Om man skulle jämföra med något så skulle jag säga att det är serietidningar med superhjältar som kommer närmast, nu är det inga superhjältar i denna bok men det förekommer personer som något som skulle kunna klassas som övernaturliga krafter.

Boken tog slut väldigt snabbt och det kändes nästan som det endast var en halv bok, precis när det börjar bli som mest spännande så tog den slut. Detta är den första boken i en påtänkt serie, hur lång vet jag inte, den andra boken har precis kommit ut. Jag ser denna nästan som en tv-serie och detta är första avsnittet. Första avsnittet i en tv-serie brukar fungera så att man får börja lära känna karaktärerna och känna lite på handlingen och stilen som den bjuder på. Den brukar hinta om att det finns fler saker som kommer att komma längre fram i serien. Så ser man boken på detta sätt så är det precis det som den gör.

Även om den var i det lättsammaste slaget, vilket är som sagt helt naturligt, så kände jag att jag fick ut något av den. Den var underhållande och jag har absolut inget emot att dyka ner mera i denna värld i efterföljande böcker.

Tidigare omdömen om författaren:

Det går en liten ängel

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

torsdag 17 mars 2022

Mattias Peterberg: De fallna

Titel: De fallna
Författare: Mattias Peterberg
Sidantal: 635
Förlag: Ekström & Garay

Ett recensionsex från författaren och förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

En gång i tiden brann Manheim, människornas värld, av förödande krig. De fallna, utkastade från himmeln för ett brott de begått, ville som hämnd lägga gudarnas älskade skapelse under sig. Efter stora förluster på båda sidor bestämde sig de fallnas härskare för att ingå en fred med människornas kungar. Åttahundra solvarv senare konspirerar härskarens högra hand, Fenrir, med högt uppsatta rådgivare och herremän för att störta tronen, återuppta krigen och lägga människornas riken under de fallnas styre.

I Älvarike ligger kung Amund Grip sjuk och hans son, prins Are, trånar efter kungatronen. Men prinsen är inte en lämplig tronföljare. När han får höra att kungen vill tillsätta Ulv Stormvråk, rikets skattemästare, som ställföreträdande regent brister Ares hjärta och får honom att smida egna planer.

Ulv Stormvråk har just förlorat sin fru i ett stråtrövaröverfall, och försöker hantera förlusten tillsammans med sin dotter Tora, då han hamnar i maktspelet mellan kungen och hans son. Prinsen anklagar Ulv för ett brott han inte har begått och skeppar iväg honom för att träla hos de fallna medan Tora skickas till ett ökänt barnhem. Ulv måste nu fly för att försöka rädda sin dotter, stoppa prins Are och återupprätta sin heder. Men behöver Tora verkligen räddas? Hon har inte gett upp och har inga planer på att snällt stå ut med terrorn. I hennes bröst brinner hämndens låga ...

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och det är en episk fantasy som riktar sig till vuxna. Det är den första i en påtänkt serie.

Världen som boken utspelar sig i är starkt inspirerad av vikingatiden och den nordiska mytologin. Innan jag började läsa denna så hade jag en stark känsla av att detta skulle vara en bok som föll mig i smaken, jag har sedans barnsben varit svag för den nordiska mytologin med alla de äventyr som de olika gudarna hade för sig. Lägg till att jag även är svag för fantasy och då gärna av det episka slaget. Så frågan var bara att om jag hade för höga förhoppningar på denna bok, eller om den skulle kunna leverera det jag eftersökte.

Det är en riktigt fyllig och mustig bok i alla dess bemärkelser, den är tjock när det kommer till sidantalet, den har ett rikt världsbygge, komplexa och intressanta karaktärer, likaså är det så med språket.

När jag började läsa boken så tog det inte lång innan den hade lyckats få sitt grepp om mig, jag sögs in i detta episka äventyr som boken bjöd på. Det bjuder på ett mörker och en råhet och man känner riktigt att det är en tuff värld att leva i, men allt är kanske inte dystert, det finns ljus och hopp också.

När det kommer till vikingatemat med den nordiska mytologin så känner man verkligen att författaren har en kunskap och intresse i detta som verkligen går på djupet. Han har tagit välkända namn och personer inom mytologin och ändrat lite småsaker på dessa, men han håller sig trogen till grunden när det kommer till deras berättelser från mytologin. Det är små detaljer som gör det så att det verkligen känns att den är inspirerad av vikingatiden. Det finns till exempel en beskrivning hur en bergskedja har skapats som skulle vara tagen direkt, och det kanske den är, från sagorna från den tiden.

Karaktärerna är som sagt riktigt intressanta och komplexa. De är kanske inte rent goda eller för den delen helt onda och den första bilden man får av dem är kanske inte alltid hela bilden, den kan komma att ändra sig under resans gång. Många av karaktärerna utvecklas och växer och det med att de är mera av en gråzon när det kommer till om det är goda eller onda gör att man aldrig vet vad man kan förvänta sig av dem. Detta gör att man gärna vill följa dem och se vad som kommer att hända härnäst.

När det kommer till språket så är det riktigt bra slipat och det flyter på harmoniskt och hjälper verkligen till för att måla upp bilderna i ens huvud. Det tillsammans med världsbygget handlingen gör att det känns som en riktigt bra start på en författares karriär. Jag förutspår en verkligen lysande framtid om författaren fortsätter i detta spår.

Förutom att vara inspirerad av den nordiska mytologin och vikingatiden så gissar jag att det finns författare inom fantasyn som går som starka inspirationskällor, dels skulle jag gissa på George R.R. Martin och Robert Jordan men anar andra namn bland de som skriver episk fantasy. Men jag säger att han enbart är inspirerad av dem och inte att han kopierar dem för jag tycker absolut att han står på egna ben och tillför något intressant till denna genre.

Skulle jag sammanfatta boken i något kort så skulle jag säga att det är Game of Asatron som vi möter hör. Låter kanske lite klichéartat men jag tror att för de insatta inom genren så säger det en hel del av vad man har sig att förvänta sig av denna bok.

Jag kan bara lyfta på hatten, fast jag förvisso aldrig använder hatt, till författaren. Ställa mig upp och applådera, vi har fått en ny stjärna på den svenska fantastikhimlen som lyser riktigt starkt. Detta är jättekul att det finns författare inom genren som levererar så här bra hantverk, med tanke på att det är en riktigt brant uppförsbacke som dessa författare måste kämpa emot då genren inte lyfts fram i Sverige och att man inom litteraturen ser ner på den.

Så gillar man episk fantasy så får man absolut inte missa denna bok, jag ser själv fram emot att få läsa nästa del i denna serie.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

måndag 14 mars 2022

Sammy Jeridi: Ghettolegender

Titel: Ghettolegender
Författare: Sammy Jeridi
Sidantal: 398
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Leon, Stockholms Ghettokung, sitter på Norrtäljeanstalten dömd för ekobrott. När "Prästen", en grå eminens i förorten, kräver in en gammal skuld tvingas Leon rymma för att betala tillbaka den. För man säger inte nej till "Prästen".

Leon får ett sjukt uppdrag. Han ska hitta Rommels guld, som enligt ryktet ska vara gömt någonstans i Nordafrika. Till sin hjälp har han ärkefienden Jambolo Jobo. Men det finns ett problem - Jambolo har svurit att döda Leon när de hittat det legendariska naziguldet.

Mina tankar:

Detta är författaren Sammy Jeridis tredje bok i sin serie om Leon, de tidigare heter Ghettokungen och Ghettobröder.

Boken går absolut att läsa utan att ha läst de tidigare, men det är ingenting som jag skulle rekommendera, man kommer då att missa en del av bakgrunden när det kommer till de olika karaktärerna som man stöter på i denna bok. Boken tar vid mer eller mindre direkt där den förra boken slutade.

De två tidigare böckerna har hållit sig rätt så lokalt till Sverige när det kommer till vart handlingen utspelar sig. Men denna gång så blir handlingen betydligt mera internationell när en udda ihopsatt grupp av personer, varav en av dem är Leon, ger sig ut på något som man kan kallas för skattjakt. Det blir en resa som sträcker sig igenom många länder innan målet nås.

Har läst att författaren har uttalat sig om denna tredje bok att han ville pröva på lite nya saker när det kommer till handlingen och stilen. Jag ser ändringen i just denna bok, om man lite enkelt skall sammanfatta det så skulle jag säga att det är ghetto a la Da Vinci-koden.

Sett att en del tycker inte riktigt om denna skillnad på denna bok, men själv så tycker jag att författaren håller sig trogen till kärnan som han har byggt upp i sin serie samtidigt som han lägger till ett extra lager till handlingen. Tycker det är bra att han förnyar sig lite så att det inte blir samma berättelse som han berättar om och om igen. För att hålla en serie fräsch och inte känna att man återanvänder gammal skåpmat så måste man nog göra på detta. Detta gör också att man kommer att närma sig nästa del i serien med stor nyfikenhet, man kommer att undra på vad författaren kommer att hitta på.

Tycker att han väver in dessa nya element riktigt bra i sin pågående handling. Han lyckas med att få det att inte kännas som en blek kopia av Da Vinci-koden utan kör sitt eget race, man kan säga att han mera är inspirerad än att han vill kopiera. Han gör det inte kodknäckandet så invecklat som Dan Brown brukar göra, vilket är bra med tanke på vilka karaktärer han har att utgå ifrån.

Gillar man handlingar med fart och spänning samt en grupp udda karaktärer, en dos humor samtidigt som det stundvis kan vara riktigt brutalt så skall man absolut spana in denna serie av böcker och denna författare. Jag själv ser redan nu fram emot nästa del som kommer senare i år.

Tidigare omdömen om författaren:

Ghettokungen (Ghettokungen #1)
Ghettobröder (Ghettokungen #2)

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

söndag 13 mars 2022

Författarporträtt: Anna-Maria Ekblad


Berätta lite kort om dig.


Jag är en norrlänning som flyttade till Stockholm i min ungdom för att det fanns bättre arbetsmöjligheter i storstan. Jag ville längre bort och valde ett arbete i resebranschen där jag fick resa runt i första hand i Europa under många år. Jag har bott längre perioder i Danmark, Grekland, Egypten och Turkiet. Resa är en del av mitt liv och därför har det varit tufft att inte kunna resa under pandemin. Jag vet att det är ett lyxproblem men det är något som jag saknat enormt mycket. Fördelen har varit att jag ännu bättre lärt känna närområdet Sollentuna och Sverige i stort. Jag tycker om vinter och en dröm är att en dag kunna bo en till två månader varje vinter där det finns rikligt med snö och där jag kan utöva vintersporter. På sommaren är jag gärna vid medelhavet eller på någon annan spännande och exotisk plats. Skrivandet har alltid funnits med mig och lusten att hitta på berättelser.

När och vad väckte ditt intresse för fantastiken?

Intressant ord och det handlar när jag slår upp ordet om en tolkning som i första hand går mot en litterär eller filmisk fiktion. Jag har alltid hittat på berättelser om andra människor och varit nyfikna på varför de gör som de gör. Jag började skriva berättelser så fort jag lärde mig att skriva och innan dess berättade jag för dem som orkade höra på mig. Om jag inte gillat en berättelse har jag inte haft något problem att göra om den i mitt huvud. Ett bra exempel är filmen Ivanhoe. Han väljer fel kvinna i filmen, men han gör det inte i min värld, där väljer han Rebecka och vandrar iväg med henne. Det är bara en av många böcker som jag själv valt att ändra och göra om till ett annorlunda slut.

Vem eller vad har inspirerat dig till att skriva och när började du skriva?

Min morfar tog med mig på äventyr när jag var liten, och det gav mig stor inspiration. Vi kunde tillsammans fantisera hur människor levde på en plats vi besökte. Min mamma har alltid läst böcker för mig, och det har också betytt enormt mycket. Jag har skrivit så länge jag kunnat skriva, dagbok och reflektioner över vardagen men också berättelser som jag själv hittat på.

Någon författare (eller annan person) som har betytt mycket för ditt eget skrivande?

Det är många personer genom åren som betytt mycket för mig. En av mina största läsupplevelser som barn var om landet Narnia, Kulla Gulla och Sagan om isfolket. Jag är allätare och har läst mycket genom åren. Idag så är mina författarkollegor oerhört viktiga för mig. Vi pratar skrivande, ger varandra feedback och utvecklas tillsammans. Jag tycker att det är viktigt att få vara i ett skrivsammanhang och dela mina tankar kring skrivande med andra, precis som du gör med arbetskamrater i en annan typ av arbete.

Vad tycker du är svårast och lättast/roligast att skriva?

Jag är en berättare och gammal reseledare, så jag berättar gärna Det har jag absolut lättast för. Idag ska man gestalta och inte skriva läsare på näsan utan de ska uppleva själv. Det behöver jag arbeta med varje dag och jag tycker att det är svårt.

Hur ser din skrivprocess ut?

Jag börjar att skriva en synopsis, en kort plan vad boken ska innehålla. Planen är sedan ett levande dokument som kommer att utvecklas tillsammans med historien. Jag har under skrivprocessen provat lite olika sätt. Jag är fortfarande så ny i författarskapet att jag vet ännu inte vad som är bäst för mig. Efter att jag gjort planen, så skriver jag personporträtt. Jag vill lära känna mina karaktärer innan jag börjar berätta om dem och jag har märkt att det gör senare skrivprocessen lättare. När det är klart skriver jag den scen/händelse i boken som jag har lust att skriva. Så under hela råmanusproduktionen skriver jag bara på, jag får inte korrigera alls, då jag tidigare tog bort för mycket. Råmanus tar en till två månader. När det är klart tar jag in testläsare som ger första återkopplingen. Jag har fantastiska testläsare och skulle inte klara mig utan dem. Gör min första och andra redigering innan det skickas till förlaget. Sedan bollas manuset mellan mig och förlaget några gånger. Först är det en lektör som ger återkoppling och jag gör ändringar. Sedan kommer en redaktör på som gör samma sak och slutligen när vi alla är nöjda så går korrekturläsaren in och kollar igenom hela texten. Det är fantastiskt att ha ett team av människor runt omkring mig som arbetar och hjälper mig att förädla mitt manus innan boken så småningom kommer ut i handeln.

Hur lägger du upp ditt skrivande kontra arbete, familjeliv?

Jag arbetar heltid med personal som HR generalist. Det innebär att jag arbetar med det mesta på ett företag som berör personal utom lön.

Jag har lyckan att ha ett familjeliv med sambo och bonusbarn i tonåren.

Så den stora frågan är när skriver jag? Alla behöver vi hitta vår tid som passar just mig. Jag skriver på morgonen innan jag börjar arbetet, oftast mellan 7-7.30 och förmiddagen på helgerna. Jag går upp tidigt. Jag skriver nästan varje dag och är hela tiden i kontakt med min text. För mig fungerar det inte att vänta tills andan faller på. På kvällen umgås jag med familjen och det är sällan jag tittar på TV. För att hinna skriva behöver jag välja bort något annat och för mig är det TV.

Vart skriver du? Hur ser din skrivplats ut?

Jag sitter oftast hemma och skriver vid köksbordet eller vid ett skrivbord. Jag har inga problem att skriva på ett tåg/längre bussresa eller för den delen flyg. Gillar att resa och skriva samtidigt. Det är på något sätt en ostörd tid för mig då jag kan sitta i min egen bubbla.

Berätta någonting som du tror att dina läsare inte känner till om dig.

Jag är en transparent person, så det är inte mycket andra inte vet om mig. Jag har inga problem att berätta om mig själv, men jag skyddar min omgivning, familj och vänner. Jag vill inte att de ska bli exponerade utan egen önskan som det är så lätt att bli på sociala media idag. Jag värnar om människors integritet. Det många inte vet om mig är att jag var med i en novelltävling som ung och fick ett diplom av Alva Myrdal.

Är det något du brinner extra för och gärna lyfter fram i dina texter?

Jag letar efter ett underliggande tema för varje bok som jag kan skriva om. Första boken handlar om mäns våld mot kvinnor. Andra böcker handlar om psykopater och tredje boken kommer bland annat handla om stalkers.

Generellt gillar jag att skriva om vardagshjältar, kvinnor/män som är som du och jag. Människor som brinner för att hjälpa till och göra skillnad. Ibland gör de hjältedåd men oftast får de andra att må bra.

Vad är det konstigaste/udda du gjort för ett bokprojekt?

Jag har haft turen att göra mycket spännande saker i mitt liv och dessa delar jag nu i mina böcker. Mina läsare får en glimt av mina äventyr ute i världen genom reseledaren Anna Lindblom. Hittills är det två böcker ute om henne, den tredje kommer i maj och serien kommer totalt att bli fjorton böcker. Jag har gått upp för Kilimanjaro och den erfarenheten kommer att komma in i någon bok längre fram. Tror inte att det blir Anna Lindblom serien. Vi får se.

Vad kan du berätta om vad du har på gång härnäst?

I maj kommer tredje boken i charter serien om Anna Lindblom att komma ut. I denna bok är hon tillbaka i Kalamata-Grekland och löser ett nytt mordfall. Vi har tidigare fått följa henne till Kreta-Grekland samt Sharm el-Sheikh-Egypten. Jag arbetar just nu med att planera inför fjärde boken i serien om henne som kommer ut maj 2023. I och med att jag arbetar heltid tar det ungefär ett år för en bok att bli färdig innan jag kan starta på nästa projekt.

[Bibliografi]

Systrarna på Kreta (Hoi Förlag, 2020)
Dödsklippan i Sharm el Sheikh (Hoi Förlag, 2021)
Dödspelen i Olympia (Hoi Förlag, kommer 21/5 2022)

lördag 12 mars 2022

E-L Neander: Särling

Titel: Särling
Författare: E-L Neander
Sidantal: 509
Förlag: Word Alchemy Publishing

Baksidestext:

Det lackar mot halloween och höstmörkret sveper in över den lilla bohuslänska staden Västernäs, där Eira Lindberg driver sin bokhandel. Eira tillhör stadens övernaturliga invånare, som sedan en tid lever öppet bland människorna. Eira är hamnskiftare - särling, i folkmun - men växte upp med människor och vill helst bara sköta sin mysiga butik och dricka en god kopp kaffe i lugn och ro.

Men friden störs när någon plötsligt hänger en kasse med ett avhugget huvud på bokhandelns dörr en mörk kväll. Huvudet visar sig tillhöra en nyligen transformerad älva, och mordet eldar på de redan starka motsättningarna mellan människor och övernaturliga varelser. Det särlingsfientliga partiet Humandemokraterna anar morgonluft och såväl älvor som varulvar rustar för att skydda sig. Men varför hängde mördaren huvudet just på Eiras dörr?

Det makabra mordet blir början på en dödlig katt-och-råtta-lek där mördaren tvingar Eira att konfrontera sig själv och sin okända familjebakgrund. För hur kommer det sig egentligen att hon är det enda varlodjuret i Västernäs ...?

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och det är en urban fantasy som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Boken utspelar sig i nutid i en alternativ verklighet där olika väsen lever tillsammans med människor. Eller kanske inte direkt tillsammans med människorna. Det finns en stor skara bland människorna som inte accepterar att de andra lever tillsammans med dem.

I denna värld så möter vi den unga kvinnan Eira Lindberg som driver en bokhandel. Hon är själv en hamnskiftare och hon valt att inte gå ut med det. När det en dag hänger en påse på dörren till butiken så blir hon indragen i något större. I påsen finns det avhuggna huvudet av en älva, eller rättare sagt en nyligen transformerad älva. Transformerad betyder att det är en människa som har genomgått en förändring och blivit något av dessa väsen.

Eira bestämmer sig för att göra en egen utredning när det kommer till älvans död. Finns gärningsmannen i hennes närhet eller är det bara en slump att påsen hängdes på hennes butik? Tillsammans med henne så får vi läsare mera kunskap om hur samhället är uppbyggt. Då hon mer eller mindre har hållit sig i sitt hörn även när det kommer till de andra övernaturliga invånarna så har hon inte direkt kunskapen så hon söker sig till dem som har den.

Språket är lätt att ta till sig och det är en intressant och spännande handling som målas upp för oss. Det här med att människor inte dras jämnt med de övernaturliga väsen som valt att komma fram skulle lätt ha blivit något av en moralkaka och en liknelse med rasism och främlingsfientlighet. Nu misstänker jag att författaren har haft en liten baktanke om detta och vill lyfta fram det på ett sätt. Nu gör hon det på ett sådant sätt att det inte tar överhand när det kommer till handlingen, vilket jag tycker är rätt val, nu ligger det som en av grundpelarna till detta alternativa samhälle.

Jag har länge gått och tänkt att någon borde skriva en deckare i en fantasymiljö. En detektiv eller polis som löser brott i en magisk värld. Nu kanske det finns någon sådan berättelse på engelska, läser så gott som uteslutande på svenska, så jag kan ha missat det. Men detta är i alla fall det närmaste jag kommer till den idén. För det är precis vad detta är, delvis en detektivroman där en privatperson försöker lösa ett brott.

En bonus för oss bokälskare är huvudpersonens jobb. För jag skulle säga att det är nog en av drömmarna när det kommer till oss som älskar att läsa böcker att få driva en bokhandel och få pyssla med böcker på arbetstid. Och detta är inte den vanliga bokhandeln, huvudkaraktären har gjort sin butik till mer eller mindre ett bokcafé.

Detta är första boken i en påtänkt serie, nu vet jag inte hur författaren har tänkt att fortsätta serien, om det är med samma huvudkaraktär eller om böckerna skall ha nya karaktärer men utspela sig i samma alternativa värld. Oavsett så tycker jag att författaren har lagt en bra grund att utgå ifrån och det skall bli spännande att se hur allt utvecklar sig.

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

torsdag 10 mars 2022

Niclas Franklin: Dödligt dubbelspel

Titel: Dödligt dubbelspel
Författare: Niclas Franklin
Sidantal: 289

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Landets farligaste fånge fritas, ett våldsamt rån inträffar och en polis mördas. Händelserna verkar hänga ihop men trots stora polisresurser kommer man inte framåt i utredningarna. Tom Swedman är ordningspolis på Hisingen i Göteborg och dras helt oväntat in i det hela, flyttas till spaningssektionen och får lära sig ett helt annat polisarbete.

Samtidigt som den nya tjänsten kittlar och känns mer spännande än tillvaron i radiobilen ställs Tom inför ett stort dilemma där hans privata relationer sätts på prov. Det knakar i samborelationen och det blir inte bättre av att hans gamla ungdomskärlek plötsligt blir en nyckelperson i utredningen.

Mina tankar:

Detta är författaren Niclas Franklins debutbok och det är den första i en påtänkt serie om polisen Tom Swedman.

Författaren har själv jobbat som polis och då som utredare och spanare. Dessa erfarenheter har han tagit med i boken och vill skapa en så realistisk syn på hur polisen jobbat som det går. Nu har jag själv ingen insikt i hur polisen jobbar men får säga att jag tycker att han får till det riktigt bra. Man får ta del av poliserna huvudsakligen i jobblivet men även i privatlivet och hur jobbet kan påverka det. Om det är hundraprocentigt realistiskt går inte att svara på, troligen måste man slipa lite på sanningen för att kunna få till ett bra flöde i berättandet.

Det är ett bra tempo i handlingen, det händer saker hela tiden och det är spännande. Men den skyndar sig inte på för snabbt, handlingen får även sin tid att bygga upp karaktärerna, och då mest fokus på huvudpersonen.

Tycker att författaren har fått till en bra karaktär i Tom Swedman, det är ingen superpolis som klarar av allt. Han gör sina misstag och fel val under resans gång, vilket är normalt att man gör. Detta gör han till en intressant person att följa.

Språket är lätt att ta till sig och det är en rätt så okomplicerad handling, vilket är härligt för ibland när det blir för komplicerat så slår handlingen knut på sig själv. Med korta kapitel och ett bra fokus i handlingen så blir detta en bladvändare.

Det är en bra inledning på denna serie, man får en smak på vad stilen och huvudkaraktären har att bjuda på. Boken lämnas med en liten öppning för kommande böcker i serien. En bok till i serien finns redan, Importören heter den och jag ser fram emot att läsa den.

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

onsdag 9 mars 2022

Författarporträtt: Lupina Ojala


Berätta lite kort om dig.


Jag heter Cinna Lupina Ojala. Jag föddes 1972 och växte upp i Örebro. Litteratur och kreativt skapande i olika former har alltid varit viktigt för mig. Eftersom jag började jobba efter grundskolan läste jag in gymnasiet senare och då på Kävesta Folkhögskola. Kävesta har estetisk inriktning så jag fick samtidigt utlopp för mina kreativa sidor genom tillval som skrivarkurser, keramik, silversmide, akvarell med mera. Innan jag återvände till skolbänken hade jag olika jobb som tex städare, diskare och alltiallo på en teater. När jag var 25 stack jag till Irland för att lära mig engelska och för att jag hade fått för mig att det var ett fantastiskt land. Det var det verkligen! När jag kom hem flyttade jag till Göteborg och jobbade med konsthantverk. Livet som okänd konstnär är fattigt så när jag blev förälder bestämde jag mig för att skaffa en yrkesutbildning. Efter flera års studier inom grafisk produktion och formgivning startade jag eget och det gick förvånansvärt bra. Det dröjde ända till 2013 innan bestämde jag mig för att satsa på min livsdröm att bli författare. Flera noveller skrevs och skickades till olika förlag. Till min förvåning blev alla utgivna i olika antologier. Jag bildade i samma veva Catoblepas förlag där jag både ger ut mina egna och andra författares verk.

 När och vad väckte ditt intresse för fantastiken?

Som barn var jag bokmal och hängde ofta på kvartersbiblioteket. Det var där jag hittade fantastiken fast jag inte visste att det kallades så på den tiden. Jag minns att jag läste ungdomsböcker som utspelades på rymdskepp och andra planeter men kommer tyvärr inte ihåg några titlar i sf-genren. CS Lewis böcker om Narnia och allt jag kom över av Lloyd Alexander var tidiga favoriter. Tolkien hittade jag så klart och jag älskade Bilbo och Sagan om ringen-trilogin. Redan i lågstadiet började jag drömma om att en dag bli författare och jag skulle skriva fantasy.

Vem eller vad har inspirerat dig till att skriva och när började du skriva?

Jag tyckte om att skriva små berättelser redan som barn så lusten att berätta har alltid funnits där. Innan jag kunde skriva själv ritade jag mina historier och mamma fick skriva texten.

Någon författare (eller annan person) som har betytt mycket för ditt eget skrivande?

Det som varit svårast är kampen mot självförtroendet. Jag hade ett långt uppehåll från skrivandet pga att jag tyckte att jag saknade talang. Drömmen fanns kvar hela tiden och till slut bestämde jag mig för att göra ett försök i alla fall. Om inte mina första noveller hade fått ett sådant fint mottagande hade jag troligen gett upp för alltid. Stort tack till de förlag som tog med mina noveller i antologier eller publicerade dem som e-böcker!

Några som jag upptäckte 2012-13 och som inspirerade mig till att starta mitt eget förlag är Angua Vintersvärd (Andra Världar), Frida Rosesund (Mörkersdottir) och Elin Holmerin (Undrentide). Det var då jag började läsa svensk fantasy som jag tidigare inte ens visste existerade.

Vad tycker du är svårast och lättast/roligast att skriva?

Allt är svårt tycker jag, men det som jag jobbar mycket med nu är karaktärsbeskrivningar. Eftersom mina berättelser till stor del är karaktärsdrivna är det viktigt att den biten blir extra bra. Bra dialog är också lurigt. Det är lätt hänt att språket blir stelt och att det inte känns som ett naturligt samtal. Jag försöker hela tiden utvecklas och vill naturligtvis att varje ny text ska bli bättre än den föregående.

Hur ser din skrivprocess ut?

Jag tillbringar veckor eller ibland till och med månader med att fundera under långa promenader. Jag tänker bäst när jag är ute och går. Innan jag börjar skriva behöver jag få klart historien i tankarna. Nästan alltid dyker det upp en titel som jag spånar kring. Sedan skriver jag ned korta karaktärsbeskrivningar och disponerar vad som ska hända i varje kapitel. När det är klart har jag allt jag behöver för att skriva ett råmanus. Då börjar slitet med att förmedla berättelsen på ett sätt som blir intressant för läsaren och att få ordning på saker som inte funkar riktigt. Det är mödosamt och känns emellanåt hopplöst. På något sätt blir det färdigt till slut, alltid till min stora förvåning.

Hur lägger du upp ditt skrivande kontra arbete, familjeliv?

Självklart är drömmen att kunna leva på författarskapet men det är få förunnat. Jag driver eget som grafisk formgivare sedan 2006 (cinna.se). Det är jätteroligt och min utbildning gör att jag kan designa mina egna omslag och göra sättningen på mina böcker.

Jag har perioder då jag skriver väldigt mycket och perioder när jag nästan inte skriver något alls. Jag har svårt att skriva korta stunder varje dag utan föredrar långa skrivpass. Om jag är för trött för att skriva på grund av mycket jobb till exempel så får jag inte dåligt samvete för det. Varje manus får ta den tid det tar. Om jag kunde disponera min tid exakt som jag ville och bestämma över min hälsa skulle jag ge ut en roman om året men varken tid eller ork räcker till det tyvärr.

Var skriver du? Hur ser din skrivplats ut?

Helst är jag hemma eftersom jag blir enormt distraherad av folk som pratar och andra ljud. Jag flyttar runt i lägenheten för att få variation. Från skrivbordet till soffan till köksbordet. På sommaren sitter jag gärna på min uteplats eller i en folktom park. Jag åker mycket tåg och försöker skriva på tåget fast inte på mina noveller/romaner. Det får jag sällan ro till trots öronproppar. Däremot passar jag på att tex svara på intervjufrågor, uppdatera sociala medier eller skriva blogginlägg.

Är det något du brinner extra för och gärna lyfter fram i dina texter?

Några återkommande teman är olika former av orättvisor och förtryck. Kulturkrockar blir en naturlig del i böckerna eftersom jag vill visa på olikheterna mellan de olika folkens seder och för att det händer i verkliga livet hela tiden. Oskrivna regler finns överallt. Mitt favoritbudskap är att våga tro på sig själv oavsett vad andra säger. Det är inte alltid mina karaktärer lyckas med att uppnå sina drömmar men de försöker i alla fall. Genom att försöka utvecklas de och får ett mer givande liv än om de accepterat det liv som omgivningen förväntat sig.

Vad är det konstigaste/udda du gjort för ett bokprojekt?

Jag tränade japansk kampsport i flera år och deltog till och med i ett sverigemästerskap i jodo. Det slutade med att jag kom hem med en silvermedalj i lag. Det var i första hand mina duktiga lagkamraters förtjänst men det var en kul grej att ha varit med om. Jag har även testat skytte med både 9 mm och avfyrat en musköt, skjutit pilbåge förstås och tränat både japanska och europeiska svärdstekniker. Det är inte särskilt mycket strider i mina böcker men det förekommer så det är bra att ha lite koll på hur det fungerar. Och så är det väldigt roligt!

Vad kan du berätta om vad du har på gång härnäst?

Nu skriver jag på en bok som utspelas i vår värld år 1907. Jag flyttade till Falköping förra sommaren och bor intill en gammal vacker kurort. När jag vandrade runt bland de fantastiskt fina byggnaderna kom inspirationen till en ny bok som ska heta Purpurvinter. Jag vill att den ska släppas inför nästa vinter så släppdatum kommer bli någon gång i september nästa år om allt går enligt plan. Om Bokmässan i Göteborg inte blir inställd igen vill jag ha boksläppet där.

[Bibliografi]

ROMANER

Tårpilens år (Catoblepas förlag, 2015)
Toner av guld (Catoblepas förlag, 2017)
Shessandras hjärta (Catoblepas förlag, 2021)

ANTOLOGIER

I varje ångetag (Andra Världar, 2014)
Maskinblod 3 (Affront, 2014)
Revansch 2014 (SkrivarSidans förlag, 2014)
Waiting for the Machines to Fall Asleep (Affront, 2015)
Bortom portalen (Fafner förlag, 2016)
Stadens väsen (Catoblepas förlag, 2016)
13 svarta sagor om superhjältar (Swedish Zombie, 2016)
13 svarta sagor om superskurkar (Swedish Zombie, 2018)
Bortom portalen 2 (Fafner förlag, 2018)
13 svarta sagor – 1873 (Swedish Zombie, 2019)

tisdag 8 mars 2022

Emilia Lec-Alsén: När våra vägar korsas

Titel: När våra vägar korsas
Författare: Emilia Lec-Alsén
Sidantal: 953
Förlag: Whip Media

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

I norr har Lucan länge planerat att återskapa Terazurs forna imperium, men när det visar sig att hans lönnmördare döljer livsavgörande hemligheter tvingas han tänka om.

Victor är hängiven tempelriddare i södern. Han söker ständigt efter demoner och farliga magiker. När ett samband mellan en kraftfull alvisk relik och hans förflutna uppenbarar sig riskerar Victor allt för att möta det själv.

Långt ifrån människornas ärelystna intriger lever skogsalverna Meí och Saya. De två systrarna har fundamentalt olika syn på människorna, men finner snart att vem som helst kan vara fiende och den mest osannolika en vän.

Samtidigt växer ett motstånd i skuggorna och gränsen mellan rätt och fel tynar bort.

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och det är den första i en serie. Genren är fantasy och då mera av den episka slaget, den riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Det är en riktig tegelsten till bok, den är nästan på tusen sidor. Jag vet inte varför, tror det är lite psykologiskt, att det för många tar emot att ge sig på en så här tjock bok. Knepet som jag kommit på för att komma ifrån denna spär är att tänka att det är två eller tre böcker som man läser i stället. De som är vana vid genren är dock mera förlåtande till tjocka böcker och slänger sig gärna över dessa då det inte är ovanlig med långa serier som är som en enda gigantisk bok. Tjockleken behövs ofta för att kunna bygga grunden för världen vi möter när det kommer till varelser, magi och bakgrundshistoria till själva världen.

Denna är absolut inget undantag. Vi dyker rätt in i en värld och situationen i den, det är en rätt så mörk och rå värld vi möter. En del av historien utgör i korta drag att alverna utnyttjas av människorna till att vara deras slavar, människor ser dem som något mindre värt. Självklart är det mera komplext än så, men det lämnar jag till de som läser boken att själva upptäcka.

Tillsammans med detta så är berättelsen full av maktspel och intriger, det vill säga det mesta man kan önska sig av en episk fantasyberättelse. En av sakerna som jag gillade med denna var att vissa av karaktärerna till en början ger ett sken av att vara endimensionella, med detta menar jag rent onda eller goda, men ju längre man kommer in i berättelsen så visar det sig att allt inte är så. Karaktärerna får en mera mångbottnad utstrålning och även om de är kanske de onda så får man en förståelse för dem. Allt blir ur vilken synvinkel man ser det.

Till en början så följer vi de olika karaktärerna, som vi lär känna genom boken, ungefär lika mycket. Men en bit in i boken så börjar handlingen att fokusera på några utvalda karaktärer ut gallerian av karaktärer. Till en början så kändes det som de, som för mig, var mest intressanta hade tagit ett steg tillbaka. Men jag fann att de som författaren fokuserade på blev i slutändan en intressant tråd att följa, senare i boken så fick de som jag hade fastnat för lite mera komma fram i ljuset igen så jag blev nöjd med båda sakerna.

Språket är lättsamt och flyter på riktigt bra. När det kommer till handlingen så är den också lätt att följa med samtidigt som den känns att den har ett djup, man kan lätt koppla händelser till liknande i vår värld, som slaveri till exempel.

När det kommer till själva världen så känns det verkligen som att författaren har lagt ner mycket på att få den att känna levande när det kommer till de olika bitarna som världsbygget består av. Det var dock en sak som jag hade lite svårt för och det var magin i denna värld, den kändes ibland som att den kanske blev lite för mycket och det blev lite svårt att få grepp om den när det kom till magistriderna. Skall dock tillägga att under tiden som jag läste boken så var jag förkyld och febrig så det kan vara det som gjorde att min hjärna inte riktigt kunde greppa detta.

Slutresultatet blir ett stabilt och intressant bidrag till den svenska fantastiken. Det skall bli intressant att se hur denna serie och författare kommer att utveckla sig i nästa bok.

Kartonnage Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar