fredag 7 augusti 2020

Mats Ahlstedt: Trojanen

Titel: Trojanen
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 313
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Efter ett gräl där Linneas pojkvän Kristoffer gör slut berättar han att han tänker lägga ut nakenbilder av henne på nätet. När Linnea ska konfrontera honom knivhuggs han till döds framför ögonen på henne av en okänd gärningsman. Kristoffer har utvecklat ett datorspel som förväntas bli en världssuccé. När ytterligare två unga män mördas blir Ella Werner vid Göteborgspolisen allt mer övertygad om att det finns en koppling mellan morden och spelet. Men sanningen är värre än hon kan föreställa sig. I spelet döljer sig en trojan med ofattbar förstörelsepotential.

Mina tankar:

Detta är författaren Mats Ahlstedts fjärde bok om profileraren Ella Werner. De tidigare böckerna i serien är Bok 1: När Inget Annat Återstår, Bok 2: Öga För Öga, Tand För Tand och Bok 3: Ondskans Ansikte.

Som vanligt, när det är en bok i en serie, så rekommenderar jag att man skall ha läst böckerna i rätt ordning för att få ut det mesta av de återkommande karaktärernas utveckling när det kommer det familjesituationer och händelser med gamla fall som kanske spelar en roll i bakgrunden. Vill man så går det bra att läsa denna som en fristående, men det är små bitar som kommer att missa men inte så att det stör själva fallet som tas upp i denna bok.

Jag har läst de tre första böckerna om Ella Werner samt de tre första i hans andra serie om Fatima Wallinder och som vanligt när man läser Mats Ahlstedts böcker så möts man av ett språk som är behagligt och lätt att ta till sig. Handlingsmässigt så brukar det handla om ett aktuellt ämne och upplägget i boken är att man både får ta del av de olika polisernas utredningsarbete samt de privatpersoner som berörs av fallet i fråga.

Trojanen är inget undantag när det kommer till stilen som Mats Ahlstedt har. Ämnet som tas upp i denna bok rör som om dataspel då det handlar om en ung dataspelstillverkare som blir mördad. Utan att avslöja allt för mycket, namnet på boken säger en del, så kan man säga att dataspelet som mannen tillverkat döljer en mörk hemlighet som även visar faran i att ta emot och sprida saker på nätet.

Vi följer polisen som utreder faller, det förekommer vissa åsiktsskillnader i hur man skall gå framåt i utredningen, vilket gör att Ella kör ett litet eget race. Det är inte bara det aktuella fallet som står i centrum utan det är även en röd tråd som följt med i de tidigare böckerna som också spelar en roll, detta är varför jag rekommenderar att man läser böckerna i rätt ordning.

Vi får även ta del av Linneas liv, vad som händer med henne och hur hon lite själv börjar utreda vad det vad som hände med hennes före detta pojkvän. Det är en bra balans mellan att få ta del av polisens utredning och Linneas liv efter brottet.

Det är intressant och spännande att följa med i utredningen. Man lurar lite på hur allt ligger till, vem som är mördaren och varför. Författaren har fått till en bra handling som släpper inte taget om läsaren, det blir som vanligt en bladvändare.

Har man läst tidigare böcker av Mats Ahlstedt och gillat dem så skall man absolut läsa denna också. Har man inte läst han förut så är han ett bra tips om man gillar välskrivna och spännande deckare.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Fatima Wallinder:

Dödsängeln (#1)
Violinisten (#2)
Den Röda Damcykeln (#3)

Ella Werner:

När Inget Annat Återstår (#1)
Öga För Öga, Tand För Tand (#2)
Ondskans Ansikte (#3)

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar