lördag 2 september 2017

E.P. Uggla: Första Hösten - Blå Gryning


Titel: Första Hösten - Blå Gryning (2017)
Författare: E.P. Uggla
Sidantal: 316
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

I en nära framtid har en ny blomma har spridit sig över landet och tagit över hela växtligheten. Lisen är en av forskarna som undersöker detta konstiga fenomen. En dag släpper blommorna sin pollen, det är den dagen allt börjar gå fel.

Mina tankar:

Första Hösten är E.P. Ugglas debutbok och jag kan med det samma säga att det är verkligen en stark start på en (hoppas jag) fortsatt karriär som författare. Det är en apokalyptisk skräckbok, den kanske inte skrämmer dig direkt men den är spännande.

Boken utspelar sig i en nära framtid och man kastas från första kapitlet rätt in i handlingen, en del saker har redan hänt (som att blommorna redan spritt sig) innan boken börjar. Så den griper tag i dig med det samma istället för att långsamt bygga och och den släpper inte taget fören sista sidan.

Berättelsen är rapp i språket och det hjälper till att bygga upp den panikartade situationen som uppstår när blommorna sprider sin pollen och samhället börjar falla sönder. Tankar går till verk som Stephen Kings Pestens Tid och Fear The Walking Dead om hur ett samhälle rasar på grund av en katastrof/epidemi. Det är inte bara blommorna som hotar utan även andra människor när det kommer till att överleva, för nu gäller det att sätta sig själv i första hand.

Det är korta kapitel i boken och det hoppar mellan två händelsecentrum. Detta bygger upp ett bra driv i berättelsen och man vill inte släppa boken för båda trådarna är lika spännande. Språket är bra och välpolerat och flyter på bra, det är ofta korta meningar istället för långdragna och det passar denna typ av berättelse utmärkt.

Bilden som målas upp hur människor reagerar när en stor epidemi sker känns trovärdig. Det känns otroligt att en blomma skulle kunna slå ut samhället, men det känns som det ändå finns en vetenskaplig förklaring som bygger på fakta till detta otroliga scenario som gör det hela lite mera skrämmande.

Rekommenderar den till alla som gillar skräck och/eller berättelser om hur ett samhälle faller sönder helt efter en stor epidemi. Jag själv längtar redan efter fler böcker av E.P. Uggla.

Inbunden Bokus Adlibris


Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar