onsdag 3 april 2019

Filip Forsberg: Tabula Rasa

Titel: Tabula Rasa
Författare: Filip Forsberg
Sidantal: 422
Förlag: Vulkan

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Året är 2048 och jorden är hårt drabbat av naturkatastrofer och miljöförstöringen har tilltagit. Ett antal megakomplex har byggts i världen där de rika och lyckligt lottade bor. Ett av de mest beryktade av dessa är Tabula Rasa som ligger på Madagaskars kust och är byggt av en mystisk företagsledare. En reporter har fått den unika chansen att intervjua denna affärsman. Samtidigt är agenten Jonathan Jarl på sitt första uppdrag för Bärnstensgruppen för att återskaffa den berömda skydisken från Nebra som blivit stulen. Hans uppdrag leder honom till Tabula Rasa.

Mina tankar:

Detta är Filip Forsberg debutroman och den första i en dystopisk serie om Bärnstensgruppen, en grupp som arbetar med att finna stulna historiska föremål och återhämta dem till de rätta ägarna.

När jag började läsa denna bok så gick tankarna direkt till Clive Cussler och hans karaktär Dirk Pitt som åker runt världen och hittar sjunka skatter och andra saker samt råkar ut för diverse skurkar av olika kaliber. Den påminner lite om dessa böcker i stilen att det är äventyr som bjuds på. Men detta är bara en del av boken.

Den utspelar sig i framtiden så det är del science fiction i den också. Det är en framtid där människors miljöförstöring har lett till att världen är hårt drabbad. Tekniken har utvecklat sig och de rika bor i megakomplex, detta är stora byggnader som är isolerade från dessa naturkatastrofer som gör stora delar av världen obeboeligt.

Det börjar som sagt i stil med en äventyrsberättelse i framtiden med agenter och mystiska föremål. Men den döljer mera och den tar andra riktningar än vad jag först trodde att den skulle göra. Detta var en positiv överraskning. Jag skall inte avslöja vad det är för mer som ligger dolt i handlingen, det lämnar jag till att upptäcka själv.

Språket tycker jag absolut håller, det är stabilt och lättläst. Handlingen är spännande och medryckande och den överraskar en med att ta nya svängar än vad man först trodde. De olika karaktärerna som utgör kärnan av berättelsen målas upp bra och känns intressanta. Allt detta gör att man vill fortsätta läsa boken. Jag ser fram emot att läsa andra boken om Bärnstensgruppen, den heter Genesis, och se vart handlingen tar vägen i de.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar