onsdag 12 juni 2019

Frida Moisto: Som Nitroglycerin

Titel: Som Nitroglycerin
Författare: Frida Moisto
Sidantal: 478
Förlag: Bokfabriken 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

När stjärnadvokaten Niklas Bromander påträffas död i ett garage i centrala Jönköping får kriminalkommissarie Lisa Engström fallet på sitt bord. Utredningen väcker starka känslor då Bromander några år tidigare fått en polismördare frikänd. Lisa, ökänd på polishuset för sitt heta temperament, är den enda som uttalar högt vad alla egentligen känner – att Niklas Bromander bara fått vad han förtjänat.

Mina tankar:

Detta är Frida Moistos debutbok, hon gav ut den först på eget förlag 2018 men bokförlaget Bokfabriken snappade upp henne och har nu, 2019, valt att ge ut den igen för att hoppas på att den kommer ut till en större publik. Om man gjort några ändringar i handling och språket från den egenutgivna utgåvan från denna vet jag inte.

Med det samma som jag börjar läsa den så märker jag att språket i denna är grövre och råare än vad man kanske är van med. Den väljer att inte filtrera språket och tankar som vissa karaktärer har utan vi träffas av dem med en käftsmäll. Och skall man vara ärlig så är detta mera realistiskt för om man tänker efter hur ens egna tankar studsar runt i huvudet så är det kanske inte de mest rumsrena orden som dyker upp där om man är irriterad, sedan kanske man förhoppningsvis hinner filtrera orden innan de hoppar ur ens mun.

Nu menar jag inte att det är ett grovhugget språk i den meningen att det är dåligt beskrivet utan det är som sagt valet av vissa ord. Berättarspråket är riktigt bra och flyter på och drar in en i handlingen. Det är en handling som fångar en med det samma och håller kvar en.

I vissa stunder så väljer boken att inte spara på krutet utan den är riktigt brutal och målande. Den tar upp kvinnomisshandel och andra otäcka saker mot kvinnor och som sagt så väljer den inte att titta bort eller försköna något. Så om något har svårt att läsa om detta så kanske denna bok är att rekommendera. Om man däremot klarar av det så har man en spännande bok framför sig.

Boken är uppbyggd med korta kapitel och ibland får vi lite tillbakablickar som målar upp en mörk bakgrund till huvudpersonen Lisa. Hon får Mikael Persbrandt version av Gunvald Larsson att verka from, hon svär och säger precis vad hon tycker. Hon viker inte undan för någon och är inte rädd för att ta till våld om det krävs. Nu tror jag inte att det hade varit trovärdigt att en person som henne kunde arbeta som polis men detta är fiktion och denna färgstarka karaktären gör att det blir intressant att läsa och man vill inte lägga ifrån sig boken.

Jag skulle sammanfatta boken som en mörk och stundvis brutal och rå deckare med många trasiga själar med mörkt förflutet. Den kanske inte är för de som vill ha en mysig lässtund, men vill man ha spänning och en råhet som man kan ta på så är detta boken att ta upp. Boken har ett avslut men lämnar en del trådar öppna som gör att man vill veta mera och som tur är så kommer andra boken om Lisa Engström redan senare i år och jag längtar redan till att få läsa den.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar