onsdag 18 mars 2020

KG Johansson: Arktitekterna

Titel: Arkitekterna
Författare: KG Johansson
Sidantal: 283
Förlag: TiraTiger Förlag 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Några hundra år efter klimatkatastrofen blir stjärnresor möjliga. Med tiotals koloniserade världar följer ökad levnadsstandard men också problem och kriser. Tre människor spelar viktiga roller för att skapa samhället: Dave Rossignol kan aldrig glömma den bror han förlorade. Mellow Doux växte upp i ett svältande Afrika och har möjligen orsakat ett underverk. Jacob Marklund drivs av en vilja att göra världen bättre. De tre kommer att bli den nya världens arkitekter.

Mina tankar:

Detta är författaren KG Johanssons sista del i sin trilogi som han kallar för Noisy-trilogin, den började med Beatrice och fortsatte i Ett Slags Frihet för att avslutas i denna. Men tydligen är det inte riktigt slutet ändå, för den är tydligen en brygga till en trilogi som han skrivit före denna som heter Samvetsmakaren, dessa har jag inte läst. Och tydligen kommer den att fortsätta med en planerad trilogi.

Som vanligt när det är en bok i en serie så rekommenderar jag att man läser de tidigare delarna innan man ger sig på denna bok. Den är rätt så fristående, men det är en del bakgrundshistoria som kanske går förbi en om man hoppar på denna med detsamma.

Jag har sagt om de två tidigare böckerna att man kan läsa dem som underhållning men att det även ligger en hel del djup i berättelserna i form av samhällskritiska frågor och tankar. Det rör sig om sociala media, världsekonomin (mera universums i denna bok), religion och filosofiska frågeställningar.

Författaren brukar ta upp det på ett bra och lättillgängligt sätt samtidigt som det är en spännande historia som för handlingen framåt. I denna blev det kanske för djupt för mig, för mycket av frågeställningarna och handlingen kom av sig. Eller så kanske jag var för okoncentrerad och trött när jag läste boken. Jag fick tyvärr inte riktigt grepp om när de olika frågeställningarna kom i fokus, det var som om orden inte sa mig något och jag zoomade ut ibland när jag läste. Det var absolut ingen dålig bok men kanske de bitarna inte var något för mig. Men gillar man frågeställningar om livet, sociala beteenden och andra liknande saker, samtidigt som man gillar sf-berättelser så kan detta vara boken för dig.

Boken är uppdelad i tre delar kan man säga och de olika delarna är tre olika personer i centrum. I den första delen så är det en finansmogul. Jag fick lite svårt för denna person så jag inte kunde känna några sympatier för honom och kände mer eller mindre att han var odräglig. Nu kanske detta är meningen eller om jag tolkade honom fel, detta gjorde att just den delen var trög att ta sig igenom då man inte hade ett intresse för att se vad som skulle hända personen. Detta släppte dock när andra personer fick ta plats i de andra delarna av boken.

Fast jag hade svårt för delar av boken som jag nämnt så kan jag ändå se den lite som filmen (då jag inte läst boken) År 2001. Det är en berättelse som har ett djup och handling som alla kanske inte kan ta sig till. Jag känner nog att handlingen i just denna bok var för stor för mig att greppa om, som sagt det kan ha varit fel tid för mig att läsa denna och en omläsning kanske öppnar mitt sinne för berättelsen på ett bättre sätt. Jag anser att har man läst de tidigare delarna så skall man absolut läsa denna och avgöra själv om boken är något för en själv. Alla tolkar och tar till sig saker på olika sätt.

Tidigare omdömen om författaren:

Biotika
Svarthunden
Tosh
Beatrice
Ett Slags Frihet

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar