söndag 31 maj 2020

Elias Glaveby: Hämndens Drivkraft

Titel: Hämndens Drivkraft
Författare: Elias Glaveby
Sidantal: 278
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Den 11 augusti 1628 vaknar den försupne och deprimerade krigshjälten Anton Kronman av att två soldater bultar på hans dörr. Dagen innan har regalskeppet Vasa förlist. Vad Anton tror ska bli en dag präglad av bakfylleångest och kallsvettningar tilldelas Anton det topphemliga uppdraget att utreda varför Vasaskeppet gick till botten.

Mina tankar:

Detta är författaren Elias Glaveby debutbok. Det är en deckare, eller om man vill kalla det för en spänningsroman, som utspelar sig på 1600-talet.

Vi kastas in i handlingen med detsamma. Regalskeppet Vasa har sjunkit och dagen efter vaknar soldaten Anton Kronman av att någon bankar på hans dörr. Han blir snabbt inkastad i en händelse där han skall utreda om det ligger något bakom varför skeppet sjönk.

Det märks att vi befinner oss i en helt annan tid än nu. Det är smutsigt och mörkt, den lyxen vi har nu med elektricitet, rinnande vatten och andra liknande saker existerar inte. Jag tycker att författaren får till det när det kommer till detta, man känner att man verkligen går i de gamla kvarteren i Stockholm, det är nästan som man känner dofterna också.

Jag gillar att författaren blandar med fiktion och verkliga händelser och personer. Det är smart att använda sig av detta då det ger en mera trovärdighet till handlingen som gör att man undrar ibland om det kanske ligger någon sanning bakom det hela. Han har fått till en bra konspirationsteori om varför och hur regalskeppet Vasa sjönk.

Språket är bra och lätt att ta till sig, han målar som sagt upp så att man känner av att det är en annan tid och han lägger även vikt på de centrala karaktärerna så att de känns levande. Han håller uppe spänningen och mystiken, vi får reda på saker efterhand som huvudkaraktären lyckas få reda på det.

Huvudkaraktären Anton Kronman är lite av en anti-hjälte. Till en början målas han upp som en nedsupen man som inte bryr sig direkt om något, men ändå kan man inte låta bli att bry sig om honom. Man får reda på i bitar om hans bakgrund och det är en tragisk och mörk historia som han har. Under resan gång får vi se andra bitar av honom som gör honom till en annan person, vi får kanske se glimtar av en tidigare version av honom, en bättre version. Denna bok är lite som en persons resa tillbaka till livet.

En bra debut och jag har absolut inget emot om det skulle vara så att det kommer fler böcker av denna författare i samma stil. Historiska deckare/spänningsromaner är intressanta då det målar upp en helt annan vardag än vad vi har nu.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

1 kommentar:

  1. Helt missat denna recension! Riktigt kul och tack Håkan!

    SvaraRadera