söndag 11 september 2022

Linda Andersson: Tidssystrarna


Titel: Tidssystrarna
Författare: Linda Andersson
Sidantal: 443
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Kan man dö när man redan är död?

Mariell har funnit skriften, Skogen är född och Bibbi är återfunnen - allt borde vara frid och fröjd. Men i bakgrunden lurar mörkare krafter, krafter som inte ens de kunniga rår på. Krafter som hotar att vända upp och ner på allt ...

Efter ett oväntat möte läggs en gigantisk börda på Mariells axlar. Allt på grund av ett öde hon aldrig tycks kunna fly från. Ett öde som är lika gammalt som Dödsriket självt. Men hur ska hon lyckas hitta lösningen när hon inte vet vad problemet är? Mariell finner sig snart famla i mörker, och när hon väl förstår hur allt hänger samman är det för sent.

Mina tankar:

Detta är den avslutande delen i Trilogin om Livstjuvarna, serien inleddes med Livstjuvarna, 2019, och fortsatte med Halvsjälarna, 2020.

Boken tar vid där den förra boken slutade, då det är en serie så rekommenderar jag starkt att man läser böckerna i rätt ordning, annars kommer man inte förstå stora bitar av handlingen.

Serien riktar sig i huvudsak till unga vuxna men kan absolut läsas av både yngre och äldre om man gillar genren. Och när det kommer till genre så är det i stora drag fantasy men kanske inte den klassiska fantasyn som kanske först dyker upp i ens huvud när man hör ordet.

I denna serie så möter vi här en ung kvinna som en dag finner sig själv i dödsriket. Men detta dödsrike är kanske inte som man först tänker sig att dödsriket skulle kunna vara. För att lättast kunna förklara denna version av dödsriket så det närmaste jag kommer är Alice i Underlandet, vi har här en värld som inte lever efter de vanliga fysiska lagarna och precis som i Underlandet så är det en värld som mer eller mindre allt är möjligt.

Genom serien så har vi fått höras talas om Livstjuvar och det är en stor sak i detta dödsrike. Detta är personer som har dött men genom ett slags kryphål lurar sig tillbaka till livet genom att sno chansen att komma tillbaka från personer som har nära döden-upplevelser.

Nu i sista delen så ställs allt på sin spets, vi möter ett dödsrike som är mer eller mindre i kaos. Vår huvudkaraktär som vi lärt känna igenom serien har det inte lätt, frågan är om det ens finns en utväg i detta kaos.

När jag läste denna del så tyckte jag att denna kändes mörkare och stundtals brutalare än vad de två tidigare delarna var, i alla fall så jag minns dem. Denna är mera allvarlig på ett sätt som jag inte kan sätta fingret på.

Språket känns genomarbetat och det är verkligen ingen brist på fantasi igenom hela serien och inte i denna del heller. Författaren målar upp en intressant bild av dödsriket och hon håller uppe spänning ända till sista sidan, man har ingen aning om hur det verkligen kommer att sluta.

Även om hela serien utspelar sig i dödsriket så väljer författaren att inte ta upp kanske de tyngsta frågorna man kan tänka sig när det rör sig om döden. Jag ser lätt att hela serien kunde ha varit tyngd av ångest och sorg, som just detta ämne går hand i hand med. Hon har valt att ta upp dödsriket på ett något ljusare sätt, självklart så finns sorg och ångest i denna serie också men det är inte det som är vikten i denna berättelse.

Jag rekommenderar denna bok, och hela serien, för de som gillar att läsa fantasy. Är man sugen på en värld som inte är likt standardmallen när det kommer till denna genre så skall man absolut testa på denna. Nu när denna serie är avslutad skall det bli intressant att se vad författaren hittar på härnäst.

Tidigare omdömen om författaren:

Livstjuvarna (Trilogin om livstjuvarna #1)
Halvsjälarna (Trilogin om livstjuvarna #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar