söndag 30 oktober 2022

Stephen King: The Colorado Kid

Titel: The Colorado Kid
Författare: Stephen King
Sidantal: 184
Förlag: Hard Case Crime

Baksidestext:

Om an island off the coast of Maine, a man is found dead. There’s no identification on the body. Only the dogged work of a pair of local newspapermen and a graduate student in forensics turns up any clues, and it’s more than a year before the man is identified.

And that’s just the beginning of the mystery. BEcause the more they learn about the man and the baffling circumstances of his death, the less they understand. Was it an impossible crime? Or something stranger still…?

Mina tankar:

Denna bok kom ut 2005. Jag brukar läsa på svenska men denna bok finns inte översatt och troligen kommer den aldrig att bli det heller.

Boken är uppbyggd på det sättet att två äldre journalister berättar en historia för en nybliven journalist. Det är en historia om två tonåringar som, 1980, hittar en död man sittandes på en bänk på en ö utanför Maine. Den döde mannen har inget id på sig och länge är han en anonym person. Polisen skriver av det som ett tragiskt dödsfall men journalisterna kan inte släppa tankarna om hur denna anonyma man kom till Maine, det visar sig att han är hemmahörande i Colorado, som ligger en bra bit ifrån Maine.

Stephen King är ju rätt så välkänd för sina skräckhistorier, men det många glömmer bort, eller inte kopplar ihop med honom är att han även skriver berättelser som inte har skräck i sig. Denna är en av dessa undantag då denna är mer eller mindre lite av en hommage till de äldre deckarna. Boken är kanske ingen klockren deckare utan mera en handling med ett mysterium, samt att det kanske inte är dödsfallet som är det allra viktigaste i handlingen.

Det är en rätt så lättuggad berättelse men ändå känner man igen så mycket av Stephen Kings stil. Han har en förmåga när det kommer till karaktärerna i hans böcker som får dem att komma till liv. Han gillar att leka med hur de pratar, till exempel i stället för att stava orden rätt så skriver han ihop dem om det är så karaktärens dialekt låter. Han gillar verkligen att lyfta fram de små sakerna som karaktärerna gör, detta är en smaksak om man gillar denna stil eller inte. Vet att en del tycker att han beskriver allt för mycket, men jag själv gillar denna stil. Denna är dock lite mera pratig och mindre beskrivande om man jämför med hans andra verk, men stilen finns som sagt även här.

Boken går snabbt att läsa då den inte är så tjock och handlingen är intressant och tack vare författarens förmåga att skapa karaktärer så vill man veta hur allt ligger till. Den är långt ifrån hans bästa bok, vilket inte är konstigt med tanke på hur många som han har skrivit, så frågan är till vem som jag rekommenderar denna till.

Jag skulle säga att om man aldrig har läst en bok av Stephen King men är nyfiken på honom så skulle jag inte rekommendera att man börjar med denna, det finns som sagt många andra som är betydligt bättre och visar hans skrivstil betydligt bättre och kraftfullare. Är man dock en inbiten läsare redan så skall man absolut läsa denna om man vill läsa allt av honom.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar