söndag 6 november 2022

Pascal Engman & Johannes Selåker: Till minne av en mördare

Titel: Till minne av en mördare
Författare: Pascal Engman & Johannes Selåker
Sidantal: 587
Förlag: Forum

Ett recensionsex från författarna tackar så mycket.


Baksidestext:

Det är VM-sommaren 1994 och Sverige kokar av både fotbollsyra och den värmebölja som håller landet i ett fast grepp. Men så skakas landet om i grunden av Mattias Flinks massmord i Falun.

I skuggan av skjutningarna hittas en kvinna strypt. Snart står det klart att hennes mördare är någon annan än Flink och att hon bara är ett av flera offer som dödats med samma tillvägagångssätt.

Det faller på den nyss hemkomne FN-soldaten och polisen Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han Vera Berg – en korrupt kvällstidningsreporter som är på flykt från sin före detta kille och hans mc-gäng. Huvudmisstänkt blir filmstjärnan och suputen Micael Bratt, men både Vera och Tomas misstänker att den skyldiga finns närmare inpå utredningen än så.

Mina tankar:

Detta är ett samarbete mellan Pascal Engman och Johannes Selåker, det är Pascals sjätte bok och Johannes andra bok. Det är den första delen i en ny serie som går under namnet Skymningsland.

När Pascal kom med sin första roman, Patrioterna, så blev han snabbt en av mina favoritförfattare, sättet han skriver på och drivet i handlingen, samt förmågan att fånga de små ögonblicken i karaktärers liv. Allt klickade för mig på direkten.

När jag fick höra att han skrivit en bok tillsammans med Johannes Selåker som tidigare skrivit en bok, Förstfödd, tillsammans med Joni Nykänen, så blev jag riktigt nyfiken på vad de hittat på. Jag fick faktiskt den lyxiga förmånen att läsa denna bok redan förra året, då i ett tidigt utkast, så det är först nu som jag läst den färdiga versionen.

Boken utspelar sig sommaren 1994, vilket är ett år där det hände många saker som satte spår i många svenskars minnen. Det är dels sommaren då mer eller mindre hela Sverige följer svenska landslaget i fotbolls-VM, men det är även då som Mattias Flink dödade sju personer.

Samtidigt som Flink hittar man i samma stad en död kvinna, först tror man att det är ytterligare ett av Flinks offer. Men kvinnan är inte skjuten utan strypt. Från två håll så börjar polisen Tomas Wolf och journalisten Vera Berg att hitta spår som leder till flertalet kvinnor som dött på samma sätt.

Båda författarna har en egen bakgrund som journalist och de skildrar i denna bok tidningsvärlden ingående. De visar upp en bild som, i alla fall på denna tid, känns som en hel del mansdominerande och något åt det kvinnoförnedrande hållet. Till exempel så står på redaktionen det en tv som visar porrfilm när TV1000 kör det på natten.

Denna värld skildras genom en kvinnlig journalist, Vera Berg, som är den ena halvan av huvudkaraktärerna i boken. Hon är en kvinna som gärna går sin egen väg och kanske inte gör att på rätt sätt. Hon är smått korrupt och använder tidningens tipspengar själv för att komma undan sin ex-pojkvän och hans mc-gäng. Trots hennes bråkiga förflutna som spökar så har hon en kärna inom sig som vill ha fram sanningen och med denna ger hon allt för att få fram den. Hon är en intressant och komplex karaktär som man gärna följer och känner för.

En annan komplex karaktär är även den andra halvan av teamet som utgör huvudkaraktärerna. Det är polisen Tomas Wolf som har ett ännu bråkigare förflutna än Vera Berg. Han är en före detta nazist och har verkligen gjort saker som han känner skuld för. Han har två bröder som fortfarande verkar inom denna rörelse. Han lider även av PTS från kriget i Bosnien, där han varit som FN-soldat. Han kämpar för att hålla ihop livet, dels hemma med familjen, dels jobblivet, vilket hans förflutna och hans bröder inte gör det lättaste.

Författarna förankrar handlingen bra genom att använda riktiga händelser. Jag tror att det är få som levde det året som inte minns i alla fall fotbollen den sommaren. Att de sedan använder Mattias Flinks våldsdåd som en utgång till en annan våldsvåg gör att det påhittade känns mera autentisk och får en kuslig känsla.

Som en liten anekdot om VM så kan jag nog tillägga att jag var en av de få svenskarna som den sommaren inte brydde sig om vad som hände med det svenska fotbollslaget. Är mer eller mindre totalt ointresserad av sport så jag följer inget av sådant. Det jag minns av VM den sommaren var låten När vi gräver guld i USA, samt bilderna i tidningarna när laget kom tillbaka till Sverige, men jag såg inte en enda match. Det jag i stället minns av sommaren var att det var sommaren innan jag skulle börja på gymnasiet, vilket jag var väldigt orolig över då det var endast jag från min klass som skulle gå på det programmet jag hade kommit in på. Det visade sig dock att jag varit orolig i all onödan, men det hör inte hit.

Det är intressant att de långsamt bygger in VM och de ökar den i samma takt som troligen intresset ökade för de flesta svenska då laget kommer närmare och närmare finalen. De fångar febern som drabbade folket denna varma sommar på ett otroligt sätt, det blir som att man får uppleva denna tid igen och jag misstänker att om följde matcherna så kommer man att verkligen åka tillbaka till den tiden i minnet.

När det kommer till språket och drivet i handlingen. Har man läst Pascals tidigare böcker så kommer man verkligen känna sig hemma med även denna bok. Den skiljer sig något från hans egna böcker men det är som sagt mycket som man känner igen. Den kanske är lite långsammare i tempot och har inte lika många cliffhangers som Pascals egna böcker, det är lite mera mörker i handlingen, vilket jag misstänker att det kommer från Selåker, har man läst Förstfödd så vet man. Men drivet finns verkligen där och det är svårt att lägga ifrån sig boken när man börjar läsa den. Det är en spännande och intressant berättelse som målas upp.

Jag rekommenderar den till alla som läst Pascals och/eller Selåkers tidigare böcker och gillat dem, man kommer verkligen inte bli besviken på att se vad de har kommit fram till tillsammans. Är man ute efter en spännande deckare, samt vill försvinna till en annan tid, till ett annat Sverige fast det är så nära i tiden, så rekommenderar jag starkt denna bok. Detta är en bra start på en ny serie som jag ser fram emot att läsa mer av, vilket jag förvisso redan har fått gjort, men det är inget som jag kommer att säga något mera om fören andra boken finns ute i handeln.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Pascal Engman:

Patrioterna
Eldslandet (Vanessa Frank #1)
Råttkungen (Vanessa Frank #2)
Änkorna (Vanessa Frank #3)
Kokain (Vanessa Frank #4)

Johannes Selåker:

Förstfödd (Bruksfallet #1) Tillsammans med Joni Nykänen

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar