lördag 1 augusti 2020

Joni Nykänen och Johannes Selåker: Förstfödd

Titel: Förstfödd
Författare: Joni Nykänen och Johannes Selåker
Sidantal: 336
Förlag: Bokfabriken 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

I krigets Finland år 1945 förintas en by i lågor. Händelsen föder ett djupt hat i en brännskadad mans hjärta.

Sju decennier senare återvänder Aino Kivi till Bruksfallet, en mellansvensk ort präglad av avfolkning och förfall. För drygt tio år sedan dog hennes tvillingbror Ville, bara sjutton år gammal, i en för samhället förödande skogsbrand. Aino valde att fly familjens trauma.

Hennes hemkomst sammanfaller med flera brutala mord som sprider oro och skräck bland invånarna. Dessutom kommer en dömd mördare tillbaka till byn, något som får byns mäktiga män att kraftsamla.

Aino undviker barndomshemmet till varje pris, men måste till slut ta kontakt för att berätta vad hon fått reda på, att familjen kan vara i fara. Men hon försvinner spårlöst och föräldrarna tvingas konfrontera släktens mörka historia.

En ung blåljusfotograf med smak för piller och en ålderstigen polis med liberal syn på lagen bildar tillsammans en osannolik utredningsgrupp, men är alltid steget efter i jakten på den som dödar.

Mina tankar:

Detta är författarna Joni Nykänen och Johannes Selåkers debutbok, båda jobbar som journalister. Detta är en mörk deckare.

Om jag skulle sammanfatta boken med några få ord så skulle jag kalla den för en bok med trasiga själar och mörka förflutna som hemsöker. Det är just det som slår mig så mycket under resans gång när jag läser boken.

Först så skall jag säga att jag i denna bok inte direkt finner en karaktär som jag kan peka ut som huvudkaraktär, det lutar åt några men det är ingen som sticket ut direkt som denne. Sedan kan jag tillägga att det kanske inte direkt finns någon som man fattar tycke för.

Vi har en ung fotograf som smyger runt och fotograferar folk när de kanske gör saker som de inte skall göra. Han lägger sedan ut dessa bilder, under falsk namn, på Facebook i ortens grupp. Sedan är han en missbrukare av piller.

Vi har även en gammal polis, som troligen tappat sugen på sitt jobb. Han låter folk göra som de vill och det finns en grupp rika män i staden som styr och ställer, de använder honom som en springpojke när de behöver använda lagen till att tvinga på saker.

Det är dessa två som vi har som närmast som huvudkaraktärer. Som du hör så kanske de inte är de mest älskvärda personerna. Men ändå finner man ett intresse i att läsa om dem.

Utöver dessa så har vi en släkt som utgör av ett antal generationer och personer. En händelse som leder tillbaka ända till andra världskriget ligger som ett mörkt täcke över denna släkt. En förbannelse kallas de denna händelse för och den har tvingat släkten att leva enligt vissa regler. Att de sedan är så gott som hatade av alla andra gör inte saken lättare.

Nu kanske bilden av de trasiga själarna blir tydligt. Det är en mörk och sorglig berättelse som målas upp, det känns som att alla de centrala karaktärerna har ett stort bagage som de bär på. Det är kanske inte den vanliga deckaren, fast den där trötte polisen finns med i handlingen så är det annorlunda. Det känns som om det ligger en stor melankoli över det hela.

Det är en del namn och händelser att hålla koll på och boken är inte så att den avslöjar precis hur allt ligger till. Det är mycket som inte blir löst i denna bok, jag misstänker att det kommer att fortsätta i flera böcker och att denna bara skrapat på ytan.

När det kommer till handlingen så får man kanske varna med att man skall gå in med ett öppet sinne. Räkna kanske inte med att allt är helt verklighetstroget, det händer en del saker som kan komma att kännas lite åt det extrema hållet. Skall inte avslöja något, men om man går med på dessa händelser så har man en spännande läsning framför sig.

Språket var lätt att följa med i och det var målande. Det är en intressant debut och om man vill ha en lite mörkare deckare som inte skriver läsaren på näsan så är detta boken att ta upp. Ska bli intressant att se vad framtiden håller och vilket håll den går, för det känns att allt är möjligt.

Inbunden Bokus Adlibris 
E-bok Bokus Adlibris 
 
Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar