måndag 13 februari 2023

Malin Sanglert: Det andra arvet

Titel: Det andra arvet
Författare: Malin Sanglert
Sidantal: 314
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Sofie ärver sina morföräldrars sekelskiftesvilla i Skärviken på västkusten av en moster hon aldrig träffat. Hennes plan är att renovera huset till en perfekt sommaridyll, samtidigt som hon dokumenterar förvandlingen för ett inredningsreportage.

Renoveringen kantas av minnen från barndomens somrar, oförklarliga fotografier och alltför många glas bananlikör. Huset gömmer hemligheter, och i takt med att hon rensar ut, väcks allt fler frågor.

Varför bröt morföräldrarna kontakten med Sofie, och hur kommer det sig att hennes mamma blir så upprörd när hon hör att Sofie är i Skärviken?

Huset som hon förknippat med skollov och salta bad känns inte längre tryggt, och hon börjar ana att någon iakttar henne i skydd av sommarnatten. Någon som vill att hon ska bli rädd.

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok. Det är en deckare och den kom ut 2022.

Att kalla denna för en deckare är inte helt rätt skulle mera klassa den som en thriller eller en spänningsroman. En vanlig deckare brukar vara att man följer någon, ofta en polis, som utreder ett brott, ofta ett dödsfall.

I denna möter vi en kvinna, Sofie, som har ärvt ett hus av sin moster, som i sin tur har ärvt huset av sina föräldrar, alltså Sofies morföräldrar. Som litet barn var hon mycket i huset på somrarna, ända tills hon var runt elva år och morföräldrarna bröt kontakten med Sofies mamma och då även Sofie.

Sofie har bestämt sig för att renovera upp huset och sälja det. Hon har tänkt att det skall bli ett bra avslut för hennes mamma som av oförklarliga anledningar inte vill prata om huset och sina föräldrar. När hon väl är där och börjar renovera huset så återupplever hon gamla barndomsminnen och hon börjar undra vad det var som hände när hon var lite. Varför bröt morföräldrarna kontakten?

Hon hittar saker i huset som får henne att vilja ta reda på hur allt ligger till. Det blir en nostalgisk och även smärtsam återupplevelse för henne. Men samtidigt som hon får reda på mer och mer så har hon känslan av att det är någon som inte vill att hon skall få reda på sanningen. Det känns som det ligger en mörk hemlighet som kanske inte borde komma fram.

Språket är lätt att ta till sig och det flyter på riktigt bra, handlingen är intressant och spännande. Utförandet när det kommer till språk och handling känns riktigt bra genomarbetat och håller en riktigt hög nivå, speciellt för att vara en debutbok.

Tyckte att det var en riktigt bra karaktärsporträtt på huvudkaraktären. Vi följer henne väldigt närgående i hennes arbete på huset, vi får verkligen lära känna henne på djupet och hon blir som en levande människa med sina egenskaper och brister.

Förutom huvudkaraktären så lär vi även känna en annan sak också, själva huset. Är det något som har karaktär så är det gamla hus, de andas av minnen, de finns i väggarna och i sakerna som samlats i huset. Författaren fångar verkligen känslan av när någon återkommer till ett gammalt hus som väcker barndomsminnen.

Summan blir en bra bok som jag varmt rekommenderar till de som vill ha en spännande, välskriven och genomarbetad handling som griper tag i dig och kanske till och med väcker egna tankar och minnen från barndomen. En bra start på en författarkarriär som jag ser fram emot att följa.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar