torsdag 16 februari 2023

Magnus Lindblom: Stjärnskådaren från Nabta Playa

Titel: Stjärnskådaren från Nabta Playa
Författare: Magnus Lindblom
Sidantal: 171
Förlag: Ekström & Garay

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Leoni är 17 år. Efter en naturkatastrof där hans mor och syster omkommer ger han sig med sin far iväg på en resa genom norra Afrika till Nabta. Där utbildar han sig till stjärnskådare. Han får lära sig se med sitt hjärtas inre kammare, blir förälskad i den vackra Muroa och lär sig om stjärnorna. Men fadern får ett uppdrag i Giza, och där tar Leonis äventyr ny fart. Han träffar läraren Tishan som lär honom om Sfinxens hemligheter. Men till Giza har det kommit ett nytt folk som är ute efter att ta över makten, och de är också medvetna om Sfinxens dolda skatter. Ska Leoni och Tishan lyckas hindra de nyas planer, och vilka hemligheter döljer sig egentligen i Sfinxen?

Mina tankar:

Om jag inte mistar mig så är detta författarens debutbok, i alla fall den första roman som är utgiven. Denna kom ut 2022 och det är en roman som utspelar sig i historisk tid och har även spår av fantastik.

Handlingen är lagd för 8000 år sedan, vi befinner oss i Egypten. Här möter vi Leoni som förlorar sin mamma och syster i en naturkatastrof. Fadern och han känner att det inte finns något kvar för dem i deras hemby. De ger sig ut på en resa igenom Afrika, pappan för att lära sig mera om läkekonsten med olika växter och örter. Leoni själv skall lära sig det mera mystiska i konsten som Stjärnskådare.

Genremässigt sett så är boken som sagt mest en historisk roman men den har även som jag nämnde spår av fantastik i sig. Författaren väver in det mera övernaturliga eller om man vill kalla det magiska på ett smidigt sätt som gör att det känns trovärdigt med tiden som det utspelar sig i.

Boken är på ett sätt lättläst och handling och text flyter på smidigt. Ändå så tar den upp en del ämnen som rör sig åt det filosofiska och även religion och meditation. Det är alltså lite tyngre ämnen som berörs men det görs på ett lättsamt sätt och det är heller inte någon pekfingervals från författaren som vill visa sina egna åsikter, nej han har lagt det som en grund till handlingen och står väldigt neutralt men informationsrikt.

Till en början så rör sig boken väldigt snabbt framåt och känns i sina första kapitel lite jäktade, dock så lugnar den ner sig och i stället tar sin tid istället när det kommer till att bygga upp den återstående handlingen.

När man läser boken så märker man att författaren har ett intresse för det vetenskapliga och just i denna så rör det sig om det mera historiska vetenskapliga som till exempel astronomi. Det känns att han verkligen vet vad han skriver om, vilket jag förstår inte är så konstigt med tanke på han har en ingenjör-bakgrund.

Boken är kanske inte helt felfri, på vissa ställen i handlingen, som till exempel början, hade den kanske behövt en genomarbetning i form att man bredde ut handlingen i dessa bitar, alltså förklarade mera fylligare. Åt andra sidan är detta en högst personlig åsikt och författaren kanske har gått i ett annat spår och ville lägga fokus på andra saker i handlingen.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en historisk roman som har sina rötter i det vetenskapliga och filosofiska samt att den bjuder på en del fantastik.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar