söndag 5 februari 2023

Ingrid Tosteberg: Dimöns hemlighet

Titel: Dimöns hemlighet
Författare: Ingrid Tosteberg
Sidantal: 174
Förlag: Darkness Publishing

Baksidestext:

Det är mitt i natten. Oliver öppnar dörren till slottsträdgården och
den giftiga dimman letar sig genast in i Grönskande slottet. Ingenting blir sig likt. Dimman sprids i hela Evlonia och påverkar alla som bor där.

Dessutom är den mäktiga fen Elvina försvunnen. Det sägs att hon hålls fången på Dimön.

Vännerna Oliver, Rosali och Nimaya är fast beslutna att lösa mysteriet med dimman och fen Elvinas försvinnande. Vad är det som gömmer sig på Dimön?

Mina tankar:

Detta är författarens tredje bok i serien Sagan om Evlonien, en fantasyserie som riktar sig till ungdomar i åldern 9-12. De tidigare delarna heter Stendrottningens hemlighet och Silverspelgelns hemlighet.

Då det är en del i en serie så rekommenderar jag att man läser böckerna i rätt ordning. De är dock rätt så fristående och varje bok förklarar det mesta man behöver veta om de tidigare delarna för att kunna följa med bra i handlingen om man nu inte skulle ha läst dem i rätt ordning.

Boken tar vid ett tag efter förra boken. Något har hänt med Evlonien, en dimma har lagt sig över landet och med den följer en känsla av sorg samt att det är som att dimman går in i folks huvuden och får deras tankar i dimma. Även växtligheten i landet är drabbat.

Om man har läst de tidigare delarna så vet man vad man har sig att vänta sig. Det är ännu ett fantasirikt äventyr som målas upp framför oss på sidorna. Språket är, precis om i de tidigare delarna, lätt att ta till sig och handlingen är mer eller mindre rak på sak. Ungefär det som man förväntar sig av en bok som riktar sig till denna ålder.

Författaren fortsätter att bygga ut sin värld samt även får vi under resans gång veta ännu lite mera om några av de centrala karaktärerna som vi stött på i de tidigare böckerna. Det är en intressant värld som vi får ta del av och fast varje del på ett sätt är mer eller mindre fristående från varandra så finns det en röd tråd igenom serien. Om just denna röda tråd får ett avslut eller inte i denna del lämnar jag osagt så att jag inte förstör något för de som vill läsa boken.

De tidigare böckerna har varit rikt illustrerad med riktigt snygga bilder gjorda av Andreas Raninger. Det finns även sådana bilder i denna bok också, men i denna är de inte lika många bilder. De lyckas igen att fånga stämningen i boken och är imponerad på vilket djup Raninger får i sina bilder.

Boken riktar sig som sagt till barn i åldern 9-12 och de är de som kommer att få ut det mesta av boken, dock så skulle jag säga att även som vuxen kan man få ut något av boken om man gillar magiska äventyr. Detta är bra om man tänkt att ha den som en högläsningsbok för sina barn, för om man inte fångas själv av handlingen så blir det svårt att läsa högt för andra.

Jag rekommenderar den till alla barn som vill ha ett fartfylld och fantasirikt äventyr att läsa, även som vuxen så hade jag kul att läsa denna och jag vet att det kommer fler delar i denna serie och ser fram emot att se vart författaren tar vägen med sin värld i dessa böcker.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Stendrottningens hemlighet (Sagan om Evlonien #1)
Silverspegelns hemlighet (Sagan om Evlonien #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar